Ünnepek, pihenés, feltöltődés... ínyenceknek pedig évvégi leltár az elmúlt néhány hónap markánsan irodalomszagú könyvújdonságaiból. Vámos Miklós, Varró Dani, John Boyne, Kazuo Ishiguro, Paulo Coelho, Karinthy Márton - akad a felhozatalban vers, ifjúsági regény, disztópikus epika és minden, ami a hosszú téli estéken jót tesz a léleknek. 

Szerelem, vágy és stílusbravúr prózában és versben

Vámos Miklós
Utazások Erotikában (Ki a franc az a Goethe?)

Mi is ez?
Úgy tartja magáról, ő amolyan hagyományos kisrealista, "a bonyolult szerkezetek és a hagyományos történetmesélés bűvkörében munkálkodik" (Márkez meg én, 2004).  Vámos Miklós mindenesetre úgy játszik a nyelvvel, mint kölyökkutya a gumilabdával: feldobja, elkapja, szájába veszi, megízleli, el-el harap néhány hangot vagy betűt, néha pedig szőröstül-bőröstül magára ölti karaktere stílusát. Nem csak a magyarral pajzánkodik; új regényében a régi NDK és a modern Németország a vezérfonal - érhető hát, ha hősei is buzgón gagyognak "dajcsul". Vaskos, 445 oldalas kötet az Erotika, mégis szinte olvastatja magát: peregnek a történések, és pereg a nyelv is.

Kinek ajánljuk?
A fülszöveg szerint "a regény tárgya a szerelem, a szex, a vágy, a gyöngédség, a házasság és a válás. Mindenkinek ajánlott olvasmány, akinek volt része a sorolt élményekben legalább egyszer". A valóság ettől némiképp komplexebb: bárki élvezheti a könyvet, aki rendelkezik elegendő öniróniával ahhoz, hogy észrevegye a közöset a főhős és saját maga esendő emberi mivolta között. 

Miről szól?
Jánoska, vagyis Dr Mester János (aki soha sem használ pontot neve leírásakor) középszerű Goethe-kutató, egy napilapnál dolgozik korrektorként. Könyvet ír Johann Wolfgang von Goethe-ről, így egy hónapra Németországba utazik, családja nélkül, egymagában. A könyv tervezett címe "Goethe összes (románca)", tárgya pedig a német mester szerelmi élete, létezésének legmarkánsabb nőalakjai. A terv szerint az arab számok tartalmaznák az értekező, leíró részeket, a római számok mögé pedig az egyes nők irodalmi arcképei kerülnének. A valóságban ez a forma jellemzi az Utazások Erotikában-t is, így eshet meg, hogy az 1. fejezetet az I. fejezet követi, a 2.-at a II., és így tovább, a narráció nézőpontja pedig ennek megfelelően változik: a leíró részekben a szerző a protagonista szemével láttatja az eseményeket, egyes szám harmadik személyben, a nőket bemutató fejezetek pedig Jánoska naplószerű feljegyzései. Persze már korábbról is tudjuk, hogy Vámos Miklós egyébként sem veti meg a váltott narrációt, de felbukkannak itt egyéb önéletrajzi elemek is: példának okáért a főhős a szerző kortársa, mindketten többedik házasságuk igáját húzzák húsz esztendővel fiatalabb asszonyuk oldalán, és pontos és következetes Szűzként egyikük sem hisz "a nemi szerv magántulajdonában".  Ezzel együtt a regény egy összetett, pszichológiai mélységekbe ható életrajz és korrajz, s a szerelmi fellobbanások és erotikus kalandok széles skálája csupán a történetmesélés eszköze.

Miért szerethető?               
Jánoska valójában egy lúzer, mégis (illetve épp ezért) szeretetreméltó emberként tűnik fel az olvasó előtt. A nyolcadik születésnapja előtt ágyba vizel és bekakil, iskolásként nyelv nélkül, ügyetlenül csókol, gimnazistaként folyamatosan a nadrágjába élvez. Felnőttként középszerűségbe sikkadnak nagyratörő álmai, zátonyra futnak házasságai. Ennek ellenére kedves, udvarias, értelmes ember, akiben él némi egészséges nyitottság a világ dolgai iránt - az olvasó így nem irigyli, nem tartja nagyképűnek, hanem esendőségében könnyen azonosul vele. Plusz bónusz még az író gondolatébresztő, játékos stílusa, a lebilincselő történetmesélés.   

Varró Dániel
Szívdesszert

Mi is ez?
Ma már nem csak a szerencsés földrajzi helyzetben lévők juthatnak el író-olvasó találkozókra, hanem bárki ember fia rákereshet az IWIW-en kortárs költőink színe javára. Varró Dani igazi értelmiségi ősfórumarc, a "répaköltészet" topik szenvedte el eddig tőle a legtöbb hozzászólást, közben pedig felnőtt- és gyerek irodalomcsinálásban egyaránt otthonosan mozog. A Szívdesszert a költő harmadik kötete a Magvető Kiadónál, SMS-ben karakterdeformált és e-mailben impulzusszerűen elbeszélt szerelemérzettel találkozunk, mert "cicamica, mit tegyek, annyira édes a mosolyod, akárcsak a kóla / Édes a szerelem, a vágy lólába ha néha kilóg is alóla."      

Kinek ajánljuk?
Elsősorban irodalmi ínyenceknek, akik élvezettel lubickolnak a változatos formai tökély tengerében, és nem veszik túl komolyan magukat. Mert Dani nem csak igazat szól, hanem valódit is.

Miről szól?
"Valamiért azt írja a gép, ez verseskötet" - siet segítségemre a könyvesboltban az eladó.
"Mert az is" - és ettől versebb versek 2007 végén már nem is születhetnének. A körítés a szerelem örök köntöse mellett csupa élő pillanatkép: ellenőr a metróaluljáróban, éjszakai busz a McDonald's sarkánál, összebújás a tévé előtt egy akciófilm alatt... és ahogyan a régi és új versben keveredik, a sorok között fel-felbuggyan a klasszikus irodalom is.

Miért szerethető?
Mert játékos, mégis komoly. Mert komoly, mégsem komolykodó. Mert végre újra van egy költőnk, aki az irodalmat a parnusszusról az emberek közé hozza. És mert kiváló olvasmány téli estéken magányban és társsal, otthon vagy villamoson.