Az Animáció Világnapja: nézz rajzfilmet egész nap!

2008.10.25. 18:36

Az animáció világnapjához kapcsolódóan október végén most is lesz két nap, amikor unásig nézhetünk rajzfilmeket - vagyis ne csinálj más programot október 28-án és 29-én estére. Az események gócpontja két fővárosi mozi: a KINO és az Uránia. Mindenképp ajánljuk Kovásznai György kultikus Habfürdő-jét, amit hosszú évek óta először láthatunk az eredeti 35-ös kópiáról szerdán a KINO-ban. Itt bele is kukkanthatsz.

Kovásznai György: Habfürdő

Jönnek a kedvelt magyar rövidfilmek is: Macskássy Gyula és Varga Csaba művei, illetve egy jó kis válogatás az elmúlt évek legjobb magyar animációs diplomafilmjeiből. A várható érdeklődés miatt a rendezvénynek évek óta helyet adó Uránia mozi november 2-án megismétli a filmes programokat. Az Urániában a vetítések mellett számos program lesz még, például képregény-kiállítás és -vásár, rajzfilm- és képregényiskola.

_______________________________________________

Programok a KINO-ban:
október 28., kedd
16.00 Moszkvai, belgrádi és lengyel animációs filmstúdiók filmjei
18.00-18.30 Szakmai beszélgetés: Alkotók és közönség viszonya, avagy hogyan találhatja meg egy adott animációs film a közönségét?
18.30 Francia és portugál animációs rövid filmek 2006-2008.
20.30 Friss Ausztrál Animáció

október 29., szerda
16.00 MOME válogatás 2006-2008 (válogatás az elmúlt évek legjobb magyar animációs diplomafilmjeiből
18.00-18.30. Szakmai beszélgetés: Kik tanítják és hol tanulják az animációt Magyarországon? 
18.30 Animációs dokumentumfilmek
20.30 Kovásznai György: Habfürdő, zenés trükkfilm szívdobbanásra, 1980

________________________________________________

Események még az animáció világnapjához kapcsolódva:
A Marczibányi téri művelődési központ Animarczi néven indít animációs sorozatot, első nap október 28., amikor nonstop mennek a filmek, például Bill Plympton, Don Hertzfeldt, Jan Svankmajer egy-egy alkotása, de képviseltetik magukat a magyar animátorok is, Czakó Ferenc, Kovásznai György és a Kcskeméti Filnmstúdió munkáit láthatjuk. A debreceni MODEM-ben kedden szintén egész nap rajzfilmeket nézhetünk, a vetített alkotások zöme a szocialista korszak animációit mutatja be. Például terítékre kerülnek az orosz Alexander Tatarsky és Kovásznai legjobb filmjei (többek között a Habfürdő is), de lesz Egon és Dönci, és orosz animációs stúdiók munkáiból is láthatunk válogatást. A vetítés ingyenes. Az Anilogue november végén indul!

Előző
Következő