Léghajóban ábrándozik Goethe az Erzsébet téren

goethe színtan
Vágólapra másolva!
Ötven kép látható az Erzsébet téri Design Terminálban, amelyeknek valamiféleképp köze van a Színtan című könyvet megalkotó Goethéhez vagy a színekhez. Optikai csalódás, nagyító és 3D-s szemüveg: a 200 éves jubileumra készült kiállítás néhány darabja a Csodák Palotáját idézi.
Vágólapra másolva!

Novemberben látható a Goethe Színtana a XXI. században című kiállítás a Design Terminálon. A szervezők 130 pályaműből választották ki azt az 50 plakátot, amit a közönség elé tárnak.

Az esemény aktualitása, hogy 2010-ben éppen kétszáz éves Johann Wolfgang von Goethe Színtan című könyve, amelynek első része hétfőn jelent meg magyar fordításban. Magyarul eddig csak részleteket adtak ki a műből, ez az első teljes magyar fordítás. A könyvet - amelyet élete vége felé Goethe főművének nevezett - ábrák és otthon végezhető kísérletek teszik még szórakoztatóbbá.

Az évfordulóra a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága (MATT) nyílt nemzetközi pályázatot hirdetett. A pályázatra olyan tervezőgrafikai munkákat lehetett beadni, amelyek valamilyen módon kötődnek Goethéhez, a színtanhoz vagy a színhez.

A pályaművek között versenyt is szerveztek, a győztes munkát Orbán Péter jegyzi, aki a nagybetűs GOETHE szót vágta vízszintesen ketté, távolította el, és tette egy ügyes optikai trükkel összeolvashatóvá. Ő egyébként 3D-s szemüveggel megjelenő Goethét is applikált az egyik plakátra. Farkas Anna az egész színtan-könyv szövegét felírta németülegy spirálkörbe, amelyen minden szín a saját színében jelenik meg. A szöveg egy nagyító segítségével bogarászható ki. Érdekes még Nagy Dániel Goethe-fej kifestője: különféle érzelmekre osztotta fel a híres költő-művész-gondolkodó fejét és általános iskolásoktól kezdve frissen diplomázott fiatalokig kért meg vállalkozókat, hogy rendeljenek színeket az érzelmekhez. Így végül egy korosztályonként eltérő hangulatú szivárványszín Goethe-fej sorozat jött létre.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A síkból emelkedik ki Andorka Tímea munkája - túloldalon a költőfejedelem homlokának árnyéka (További fotók a képre klikkelve!)

A legérdekesebbek az interakcióra sarkalló, már-már a Csodák Palotája trükkjeit idéző plakátok, amelyek között egyébként visszatérő elem a szivárvány: van, ahol a síkból kiemelkedő hullámos szivárványcsík árnyéke adja ki Goethe íves homlokát, máshol egy ódon léghajóban utazik a költő, amelynek kosarából ábrándosan tekint ki, miközben a jármű épp egy szivárványba ütközik. Kísérletező, játékos plakátok, amelyek közül nem egy tréfásan közelíti meg a német irodalom babérkoszorús fejedelmét.

A kiállítást egészen biztosan vasárnapig lehet megnézni a Design Terminálban az Erzsébet téren; de lehet, hogy meghosszabbítják, és az sem kizárt, hogy később vándorútra indul.