Új zarándokhellyel számolnak a lengyelek

Vágólapra másolva!
Novembertől a lengyelországi Swiebodzin nevű kisvárosban áll a világ legnagyobb Krisztus-szobra. Az alkotás 36 méter magas, 16 méteres dombon áll, és méreteivel a rió Krisztus-szobrot kényszerítette második helyre. A város korábbi lelkészének ötletéből származó szobor befejezését egy leszakadt daru és a szél is késleltette, de szombaton sikerült összeszerelni, a felavatásra várhatóan még novemberben sor kerül. Építészek a talpazat alatti betonért aggódnak, a városka vezetése a turizmusban bízik.
Vágólapra másolva!

Szombat óta egy nyugat-lengyelországi kisváros dombján áll a világ legnagyobb Krisztus-szobra. A Swiebodzin nevű városka új kőszobrát másodszori nekifutásra, november 6-án állították fel talapzatára; a fején található aranyozott koronával együtt 36 méter magas és egy 16 méter magas dombon áll. Súlya több mint 400 tonna.

A lengyel monumentum ötéves építkezés után utasította maga mögé a Cristo Redentor (Megváltó Krisztus) nevű Rio de Janeiro-i szobrot, amely 30 méter magas és immár 80 éve áll nyolcméteres talapzatán. A riói szobor trónfosztásáról a legnagyobb brazil lap, a Globo egyelőre csak hírügynökségektől átvett információkban számol be.

A 22 ezer lakost számláló Swiebodzin a lengyel-német határtól 70 kilométerre, a Berlint Varsóval összekötő út mellett fekszik.

Krisztus megbízásából

A lengyel Krisztus-szobor ötlete a város korábbi lelkészétől, Sylwester Zawadzkitól származik. A pap az AFP hírügynökségnek élete legfőbb művének nevezte a szobrot, a Gazeta Wyborcza című lengyel lapnak azt mondta, maga Krisztus bízta meg a munkával. Az eredetileg csak kerti szobornak tervezett alkotás kialakításakor figyelembe vették a krisztusi szimbolikát: a korona nélkül 33 méter magas, ez a szám pedig éppen megfelel annak az életkornak, amikor Krisztust keresztre feszítették. Zawadzki egyébként 2000-ben azt is megpróbálta keresztülvinni, hogy Krisztus legyen a városka védőszentje, de terve az egyházi vezetők ellenállása miatt megbukott.

Nagyobb daru kellett

A munkálatok nem mentek simán; a hatóságok 2008-ban leállították az építkezést, lengyel sajtóhírek szerint azt kifogásolták, hogy a szobor magasabb a tervezettnél. Végül mégis engedélyezték az építkezést.

A szoborállítással is akadtak kisebb gondok: az első próbálkozás október utolsó hetében nem sikerült. Ekkor a karrészeket azért nem tudták felrakni a betonalapzatra, mert a daru egyszerűen nem bírta el a szobor vállait. A kiterjesztett karok távolsága hüvelykujjtól hüvelykujjig 24 méter és 25 tonnát nyomnak. Kisebb baleset is történt amikor a fejet próbálták odébb emelni, mert az egyik daru leszakadt és összezúzta egy munkás lábfejét. A szkeptikusok ezt Isten rosszallásaként értékelték (ugyanezt mondták akkor is, amikor Zawadzki szívinfarktust kapott).

Forrás: AFP/Janek Skarzynski
Swiebodzinban szerelik össze a világ legnagyobb Krisztus-szobrát (Klikkeljen a képre további fotókért!)

A második nekifutásra mindezek miatt egy nagyobb, 700 tonnás darut szereztek be. Ekkor viszont a szél szólt bele a munkálatokba, ezért a pénteki összeszerelést szombatra tolták.

Új zarándokhellyel számolnak

A szobor jelenleg egy szántóföldön áll, környezetének rendezésére nagy ívű tervek vannak: vízesést és egy parkot szeretnének kialakítani körülötte. Jelenleg egy kövekkel szegélyezett út vezet fel a dombtetőre, amelyen kis oltárokat helyeztek el, ezeket a Spiegel helyszínen járt riportere szerint később figurákkal akarják díszíteni.

A kisváros vezetése nagy reményeket fűz a szoborhoz, azt várja tőle, hogy egy új katolikus zarándokhellyé teszi Swiebodzint. Az ellenzők viszont azt mondják, hogy az alkotásra költött pénzt - amely főleg adományokból gyűlt össze - hasznosabb célokra, például a betegekre, vagy árvák ellátására is fel lehetett volna használni. A lengyel sajtóban olyan építészek is megszólaltak, akik a szobor statikájáért aggódnak. Szerintük nem elég mély a talpazat alatti beton: "Legfeljebb 20 évet adunk neki, és az egész darabokra fog hullani" - mondta egy építész az egyik lengyel lapnak.

Forrás: AFP
A második helyre visszaszorult riói Krisztus-szobor a látképpel

Az ünnepélyes avatót november 21-re tervezik, a helyszínen készült tudósítások szerint Swiebodzin egy dologban nem előzi be Riót: a dombról élvezhető kilátásban.