Itthon is bemutatkozik a Velencei Biennáléra készült magyar installáció

Vágólapra másolva!
Január 15-től Budapesten látható Forgács Péter "Col Tempo" - a W. Projekt című című installációja, amelyet a tavalyi Velencei Biennáléra készített. A mű maga egy több termen át húzódó mini-kiállítás több ezer archív arcképpel.
Vágólapra másolva!

Forgács Péter az archívum művésze: legtöbb munkája régi privátfilmekből, archív felvételekből áll össze (például a Dunai exodus egy hajóskapitány amatőr felvételeiből, az idei Filmszemlén debütáló Hunky Blues pedig százéves amerikai kópiák képkockáiból).

Ezúttal második világháborús náci fajbiológiai kutatások film- és fotóanyagát használta fel, Josef Wastl antropológus képeit a bécsi Természettudományi Múzeum archívumában találták meg. A különféle ötletes és látványos kompozícióban elrendezett fotók a születési körülmények ismeretében erős morális-történelmi jelentést kapnak.

Az installáció 2009. június 7-től november 22-ig volt látható Velencében, a Biennálé helyszínéül szolgáló Giardini kertben, a magyar pavilonban, ahol több mint 200 ezren nézték meg öt hónap alatt, többek között a neves zeneszerző, Michael Nyman is, akinek nagyon tetszett a mű, a magyar pavilon vendégkönyvében saját szemünkkel láttuk lelkes bejegyzését.

Akinek nem nyílt lehetősége Velencében megtekinteni a művet, annak jó hír, hogy január 15-től március 14-ig Budapesten, az Ernst Múzeumban is látható lesz. A kiállítást január 15-én, pénteken este hat órakor Nádas Péter író nyitja meg.

Fotó: www.typomorph.com.