Nyár elején jöhet az új színházi törvény

Vágólapra másolva!
Nyár elején kerülhet parlament elé az előadóművészeti törvény módosítása - mondta Márta István, az Új Színház igazgatója, a Fővárosi Színigazgatók Egyesületének alelnöke. Az új rendszer "értékpreferált" lenne, és tartalmazna "szubjektív döntési mechanizmusokat", viszont legkorábban a 2013. évi támogatásokra lenne hatással.
Vágólapra másolva!

Talán már a nyár elején a parlament elé kerülhet az előadóművészeti törvény módosítása - mondta az MTI-nek Márta István, aki szerint a "javaslat a minőséget szeretné majd előtérbe helyezni" az állami támogatások megállapításánál. A javaslatot L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának fideszes elnöke mint egyéni képviselői indítványt terjeszti majd be június folyamán.

A változás sarokpontja az lenne, hogy a társulatokat az eddigi hat kategória helyett háromba csoportosítaná át az új elképzelés. A három nyilvántartási csoport a nemzeti, a kiemelt, illetve a pályázati úton támogatott lenne. Az eddigi gyakorlatban alkalmazott normatív támogatás a jövőben csak az első két csoportra vonatkozna.

Hogy melyik társulat mely csoportba tartozna, a kritériumokat tartalmazó törvény alapján a miniszter döntené el, a 3-5 taggal működő tánc-, színház- és zeneművészeti bizottság, és a 22 tagból álló - négy évre kinevezett - Nemzeti Előadóművészeti Érdekegyeztető Tanács ajánlatait figyelembe véve. Ez a szakma által delegált grémium határozná meg többek között az ágazatokat érintő súly- és arányszámokat, szakmai preferenciákat, kritériumokat - mondta Márta István.

Az elképzelés szerint a vidéki vagy több tagozattal rendelkező színházak a "nemzeti" kategóriába kerülnének.

A törvénymódosítás leginkább a "független" színházakat érintené negatívan, számukra a normatív támogatás hiánya bizonytalanságot jelentene. (Eddig az előadóművészeti törvény garantálta, hogy a független, vagyis a hatos kategóriába tartozó társulatok az önkormányzati színházakra fordított mindenkori állami támogatás 10 százalékát kapják.) Ugyanakkor Márta István szerint az új rendszer lehetőséget teremtene arra, hogy a kiemelkedő és magas színvonalon működő társulatok több évre pályázzanak, és ezzel stabilabbá tegyék helyzetüket. Ezen a területen szeretnének kidolgozni egy szakmai konszenzuson alapuló minőségbiztosítási rendszert is.

Márta István szerint a törvény - a várható önkormányzati törvénymódosítással harmonizálva - garanciát adhat arra, hogy a szervezet fenntartója művészeti, tartalmi kérdésekbe ne avatkozhasson bele. Kitért arra, hogy a szakmai szervezetek ragaszkodnak ahhoz, hogy semmi se veszélyeztesse az előadóművészeti törvény fontos eredményének számító társaságiadó-kedvezményt, amely az előadóművészeti szervezeteket támogató cégek adományai alapján az előző évben összesen 6,5 milliárd forint plusz bevételt jelentett a színházaknak, zenekaroknak, kórusoknak.

Márta István elmondta, a módosítási koncepció a szakmai szervezetekkel történt konzultációk során alakult ki. Az egyeztetésekben résztvett a Magyar Színházi Társaság, a Magyar Teátrumi Társaság, a Fővárosi Színigazgatók Egyesülete, a MASZK Országos Színészegyesület, valamint a független színházak képviselője. Márta István szerint a szakmai konzultációk során kialakult bizonyos fokú konszenzus, de vannak még elsimításra váró vitás kérdések, például a független vagy alternatív színházak támogatási feltételével kapcsolatban.

Az egyeztetések, a részletek kidolgozása - például a bizottsági feladatok, a tagválasztási mód meghatározása - a módosítás befogadása után tovább folytatódik - fűzte hozzá Márta István, aki elmondta azt is, hogy tudomása szerint a módosítás elfogadása esetén az új finanszírozási rendszert várhatóan csak a 2013. évi támogatások kapcsán alkalmazzák.