Vágólapra másolva!
"Ez Borsod-Abaúj-Zemplén megye, / Mi tudunk itt élni, vajon neked megy-e?" - éneklik az ózdi roma gyerekek amerikai gettórapperektől ellesett gesztusokkal kísérve. A Valovi rap című klip a társadalomban meglévő óriási távolságokat akarja megmutatni a valóságshowk és a cigány fiatalok világának ütköztetésével. A videót egy nap alatt több mint 16 ezren nézték meg a videómegosztó site-okon.
Vágólapra másolva!

A Valovi rap című klipben körülbelül harminc roma fiatal mondja el véleményét a valóságshowkról. Valamelyikük öntudatosan hadonászik, egy másik szégyenlősen bólogat - ami közös bennük, hogy Ózd külvárosában élnek, Hétesen, ahol a dokumentumfilmes Bódis Kriszta alkotóműhelyet vezet a helyieknek. Itt a műhelyben készült a klip is, Bódis Kriszta rendezte, a szöveget Szabó Stein Imre műfordító-tévés újságíró írta Marjai Judit fotós ötlete nyomán, míg a zenét Saiid (Akkezdet Phiai) szerezte.

A klip szereplői: Váradi Rajmund Körte, Seres Attila Busman, Seres Regina, Radics Márk Májki, Dömötör Kristóf (és sokan mások)

A klip meglepő, elsősorban azért, mert a gyerekek nem saját nyelvükön szólalnak meg. Furcsa hallani a szájukból olyan kifejezéseket, mint a "média Valhalla", "Converse-es kreatív" vagy "kritikai gnózis". Szabó Stein Imre, a szövegíró ezt azzal magyarázza, hogy a klip "cross-kulturális" kísérlet. "Benne van az is, amit én gondolok, és az is, amit gondoltam, hogy ők gondolnak a valóságshowkról." Az alapot az a szöveggyűjtemény adta, amelyet Marjai Judit a Való Világ 4 adásaiban elhangzott szövegekből állított össze.

A produkció önkéntes munkában jött létre - hangsúlyozzák az alkotók. A szerzők minden jogdíjbevételről lemondanak a program részére. A klippel az volt a fő céljuk, hogy felhívják a figyelmet arra, mekkora távolságok léteznek a magyar társadalomban. "Hétesen is nézik a tévét, és ők is érzékelik a különbséget, ami az ő világuk és a tévében látott világ között van" - mondja Szabó Stein.

Így zajlott a forgatás

A film háromnapos forgatás alatt készült, az alkotók is ott voltak Hétesen (Said fel is bukkan a klipben). A gyerekek nagyon élvezték, hogy egyenrangú félként részt vehetnek a projektben, be is szálltak a szöveggyártásba, például ők találták ki a már idézett "Ez Borsod-Abaúj-Zemplén megye, / Mi tudunk itt élni, vajon neked megy-e?" és az "Állj fel, és mondd el, móre, lásó? / Itt minden hiába-valóság show!" sorokat. ( A szám teljes szövege a cikk alján olvasható.)

A refrént is ők írták. Szabó Stein hangsúlyozza, szerinte a refrénben szereplő "a nép nem feled" nem fenyegetést jelent, szerinte a roma fiatalokat az bántja, hogy senki nem hallja meg őket, és senki nem figyel rájuk. Ez leginkább segélykiáltás - ennyiről szól ez a sor. "Sok tehetséges, kreatív gyerek van ott, akiknek nem sok esélye van a kitörésre"- magyarázza. "A mindenkori politika pont annyit tehet, amennyit a magyar nép, az emberek akarata, tudata enged. Senki ne a politikusokra mutogasson egy több évtizedes probléma miatt. Meg kéne érteni, a gyűlölet gyűlöletet szül végtelenül. Minden oldalnak vannak sérelmei. Meg kell próbálni túllépni. A klip nem indulatot akar ébreszteni, hanem hidat verni. Egy kétirányú hidat."

Így zajlott a forgatás: Bódis Kriszta magyaráz

A kérdésre, hogy miért pont a Való Világot választották a szám témájául, a szövegíró azt válaszolja, szerinte a Való Világ ma az egyetlen olyan médiatermék, amely közös beszédtémaként összekötheti az embereket. "Állok a közértben, és a budai úrinő elkezd beszélgetni a nála sokkal szegényebb lánnyal Alekoszról" - meséli az RTL Klub régi kommunikációs igazgatója. Szerinte annyira szétszakadtak az emberek, hogy most már majdnem mindegy, miről beszélnek, a lényeg, hogy kommunikáljanak egymással. A valóságshowkat ő sem szereti, főleg nem az olyan pszichológiai alapúkat, mint a Való Világ, de azt elismeri, ez ma jelenséggé nőtte ki magát Magyarországon.

"Sokan izgulnak azért, hogy ez az őszinte, kritizáló, de szeretnivaló dal kivívja a közönség elismerését. Ezen keresztül pedig megbékítse az egymást támadó társadalmi csoportokat" - írják az alkotók a kísérőszövegben.

Így zajlott a forgatás

Valovi rap (Pavlovi lovi)

Őszintén, nézed a való villámat?
Várod a durvát, te elcseszett állat,
Komor itt az ország, lelki leszakadó,
Mégis engem ad a kereskedelmi adó,
Kétmilliós réting, tömeghipnózis,
Mehetsz anyádba, kritikai gnózis.

Szilaj a kísérlet, fülledt pavlovi
Állatok vagyunk, jobb ez, mint a lovi.
Ez nem a Heti Hetes, ez a hétköznapi Hétes,
haljak meg, tesó, a hetünk nem mézes.
Én jó vagyok, vágod? A másik a rossz!
Ne kamuzz nekem, csak őszintén ossz!

Ez Borsod-Abaúj-Zemplén megye,
Mi tudunk itt élni, vajon neked megy-e?
Egyéni voltál te is valaha,
Minek kellett a média Valhalla?
Állj fel, és mondd el, more, lásó?
Itt minden hiába-valóság show!

Egyéni voltam én is valaha,
Fogadj be már média Valhalla,
Egy Converse-es kreatív aranyból a szíve,
Istent játszik, megint lazán becsal ide,
Ez főműsor, stabil, itt nem szabad,
Hogy gazdát cseréljen a gondolat.

ref:

A nép nem feled,
Nekem elhiheted.