Kibővítené a Filmarchívum hatókörét a Magyar Nemzeti Digitális Archívum

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) létrehozásáról szóló képviselői önálló indítványt nyújtott be hétfőn a parlamentnek L. Simon László, a Fidesz országgyűlési képviselője, a parlament kulturális bizottságának elnöke.  
Vágólapra másolva!

A törvényjavaslat érinti a mozgóképről szóló törvényt, valamint a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődéséről szóló törvényt. A javaslat szerint a MaNDA alapfeladata, hogy a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvényben meghatározott feladatai mellett ellássa a magyar és egyetemes filmkultúra tárgyi, írásos és egyéb dokumentumainak gyűjtésével, feldolgozásával, megőrzésével kapcsolatos feladatokat, szakmai szolgáltatásokkal, kutatási tevékenységgel hozzájáruljon a magyar kultúra fejlődéséhez és segítse a mozgóképkultúrával összefüggő oktatást. A MaNDA gondozná a részére kötelespéldányként átadott filmalkotásokat és video-dokumentumokat.

Az Országgyűlés honlapján közzétett képviselői önálló indítvány szerint az archívum létrehozásának célja a magyar kultúra által létrehozott alkotások digitális rögzítése, illetve az eddig zártan és szétszórtan működő archívumok rendszerének összekapcsolása, a közkinccsé tétel elősegítése, továbbá az Europeana - az Unió digitális könyvtára - gyűjteményének gyarapítása.

A MaNDA létrehozása - mind költségvetési, mind pedig szakmai oldalról nézve - leghatékonyabban egy már működő országos közgyűjtemény, a Magyar Nemzeti Filmarchívum feladatkörének és intézményi struktúrájának kibővítésével oldható meg - olvasható a javaslatban. A törvényjavaslat célja, hogy megteremtse a törvényi feltételeit a MaNDA létrehozásának, és ezzel a magyar kultúra által létrehozott alkotások megőrzését előmozdítsa.

A törvényjavaslat szerint a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet a miniszter irányítása alatt álló, közgyűjteményként működő önálló költségvetési szervként működne, főigazgatóját a miniszter nevezné ki és mentené fel, szervezeti és működési szabályzatát a miniszter hagyná jóvá.