Kulka és Závada is tüntetett Dörner ellen az Új Színház előtt

Vágólapra másolva!
Tüntetők gyűltek össze szombaton az Új Színház előtt, hogy Dörner György és Csurka István kinevezése ellen tiltakoztak. Az egybegyűltek azt szeretnék, hogy ha Dörner és Csurka nem mond le a színház vezetéséről, a főváros írjon ki új pályázatot a színház élére. A demonstráción színészek, művészek és közéleti személyiségek is részt vettek.
Vágólapra másolva!

Szombaton délután megtelt az Új Színház előtti tér, ahol a közönség tagjai mellett színészek, más művészek és közéleti személyiségek tiltakoztak Dörner György igazgatói és Csurka István intendánsi kinevezése ellen.

Hajagos Mihály, a demonstrációt szervező Laboratorium Animae Színházi Társulat egyik vezetője, a Színház Alternatív Facebook-közösség létrehozója felszólalásában azt mondta: azt szeretnék elérni, hogy ha Dörner György és Csurka István nem mond le, Tarlós István főpolgármester a színház vezetésére írjon ki új pályázatot, amelyről a szakmai szempontok, illetve a demokrácia szabályai szerint döntenek.

A demonstráción megjelent többek között Fodor Tamás, Hegedűs D. Géza, Gáspár Sándor, Kulka János és Hernádi Judit színművész, Mohácsi János rendező, Gerendás Péter zenész, valamint Bitó László és Závada Pál író is. Márta István, a színház igazgatója beszédében azt mondta, hogy Budapest színházi kultúrája már életben van, az agónia viszont könnyen megkezdődik. Fodor Tamás arról beszélt, hogy Csurkáék kinevezésével "a mai pártállam koncot vetett egy levitézlett pártocska elé", Hegedűs D. Géza pedig szónoklatában azt mondta: "Akik emberellenes eszméket vallanak, akik programszinten hirdetik az antiszemitizmust, nem kaphatnak színházvezetői megbízatást a Magyar Köztásraság polgárai által fenntartott intézményekben".

A rendezvényen felszólalt Fábry Sándor is, aki azt mondta, "a kalandvágy sodorta" a tüntetésre: "azzal nem árulok el titkot, hogy nem politikai megfontolások sodortak ide" - mondta. A műsorvezető azt mondta, hogy szerinte a színház vezetésére kiírt pályázat visszavonása "eldőlt, meg fog történni", de ő azt reméli, hogy Márta István marad a színház igazgatója, meghívja a társulatba Dörner Györgyöt, akinek színművészeti kvalitásai döntsék el, hogy van-e helye a színházban. Hozzátette: szerinte a színház bemutathatná Csurka István egyik darabját is - a tömeg hangos fütyüléssel tiltakozott Fábry ötlete ellen, valaki pedig azt kiabálta be, hogy "fasiszta vagy!"

Tiltakozást váltott ki, amikor október elején Tarlós István főpolgármester Dörner Györgyöt nevezte ki az Új Színház élére, és mellé állította intendánsnak Csurka Istvánt. A hírre számos tiltakozó levél érkezett magyar és külföldi művészektől, sokan politikai kinevezésről beszéltek. A legfrissebb tiltakozó Christoph von Dohnányi magyar származású német karmester, aki csütörtökön azt üzente az Operaháznak, nem lép fel olyan városban, melynek vezetése egy színházat antiszemitákra bíz. (További részleteket itt olvashat.)