Indul a szocialista foxtrott! - ötéves a magyar filmnéző oldal

Vágólapra másolva!
Közel 450 ezer műsorból válogattak össze 150 darab egyperces részletet a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) munkatársai a gyűjtemény ötödik születésnapja alkalmából. A válogatás otthon is megtekinthető az egyperces.nava.hu oldalon.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Audiovizuális Archívum 2006 óta kötelespéldányként gyűjti a tévé- és rádióműsorokat. Az adatbázishoz az ún. NAVA-pontokon lehet hozzáférni, amelyből körülbelül 1000 létezik, többnyire könyvtárakban. A NAVA már korábban is hirdetett akciót, amelynek keretében otthonról is elérhetővé tette a filmes gyűjtemény egy részét. A 2008 karácsonyán szervezett akció során másfél hónap alatt félmillió filmet néztek meg az érdeklődők.

A NAVA az ötéves évforduló alkalmából ünnepi szolgáltatást indít: a gyűjtemény munkatársai közel 150 darab, szabadon elérhető egyperces műsorrészletet válogattak össze, amelyeket az erre létrehozott internetes oldalon bárki szabadon, akár otthonról is megtekintheti. A cél, hogy így hívják fel a figyelmet a gyűjtemény érdekességeire, és ösztönözzék az érdeklődőket, hogy keressék fel a NAVA-pontok egyikét.

A kiválogatott egypercnyi részletek között találunk olyat, ahol Páger Antal a Villa Negrát énekli Bodrogi Gyulával, újra hallhatjuk az Én táncolnék veled című műsor emlékezetes főcímzenéjét, verset mond Pilinszky János és Domján Edit, a hazai vízipólósok gólt szereznek. A tervek szerint az egyperces.nava.hu kedvcsináló oldalt folyamatosan frissíteni fogják újabb és újabb részleteket töltve fel. Az oldalt a NAVA munkatársai ajándékul szánták az érdeklődőknek, ahol saját személyes kedvenceiket mutatják meg.

Európában a NAVA volt az első olyan audiovizuális archívum, amelynek kötelespéldány-gyűjteménye (az m1, m2, Duna, TV2, RTL Klub, valamint a közszolgálati rádióadók magyar gyártású vagy magyar vonatkozású műsoraiból épülő gyűjtemény) közgyűjteményekben és oktatási intézményekben, az úgynevezett NAVA-pontokon szerzői jogi korlátok nélkül kutatható.

Ma már más európai országokban is követik azt a gyakorlatot, hogy lehetővé teszik audiovizuális archívumaiknak a tanulási és kutatási céllal történő szabad használatát.

Az archívum katalógusa az interneten - http://kereso.nava.hu - szabadon kutatható. A filmek adatlapjain rövid részletet lehet megtekinteni. Az előzetes válogatás után a NAVA-pontokon nézhetik, hallgathatják meg a kiválasztott műsort.