Így lesz Akvárium a Gödörből

Gödör klub
Vágólapra másolva!
Nemcsak a neve változik meg, a belseje is átalakul a Gödör Klubnak: helyet cserél a ruhatár, a pult és a nézőtér; új irányba néz majd a vécéajtó és külön terme lesz a koncerteknek. A büfét pálinka fesztiválokon és Sziget-rendezvényeken is edződött cég veszi át, szerződése egy évre szól. Az Akvárium Klub márciusban startol, ám valódi új korszaka a 2013-as, várhatóan másfél milliárdos felújítás után jön. Az új programszervező elmagyarázza, miért nem pályázat útján került a posztra, miközben a régi működtető petícióban követeli a döntéshozót, hogy írjanak ki pályázatot a klub működtetésére.
Vágólapra másolva!

"Félreértés, hogy a Gödör Klubot kaptam meg, programszervező vagyok" - jelentette ki csütörtöki sajtóreggelin Muraközy Péter a Gödörről Akvárium Klubra átkeresztelt intézmény új programszervezője. Mint korábban megírtuk, februártól a Design Terminál működteti a szomszédságában lévő Gödör Klubot, a programszervezéssel a veszprémi Espressóban, az Utcazene Fesztiválon és néhány Sziget-rendezvényen edződött Muraközy Pétert bízták meg.

"A Gödör Klub a Design Terminálé lett, és itt is - mint bármely művelődési házban - felvettek egy programszervezőt" - válaszolta Muraközy az [origo] kérdésére, hogy miért nem pályázat útján került a programszervezői posztra.

A pályáztatás elmaradását a közösségi portálokon sokan azóta politikai okokkal magyarázták, egyrészt, mert az őt kinevező Navracsics Tibor is veszprémi, másrészt mert Muraközy kinevezésekor a Veszport.hu portál megírta, hogy a 2010-es önkormányzati kampány során az általa üzemeltetett Tűztorony vendéglőt körülbelül egy hónapra átkeresztelte Narancs Caféra. "Ez valóban így volt, és ennek az az oka, hogy a helyi Fidesz-csoport ott tartotta a rendezvényeit. Én azt szerettem volna, hogy Veszprémben az legyen a polgármester, aki lett (Porga Gyula, Fidesz, a szerk.), mert jót tesz Veszprémnek. Egyébként az előző polgármester is fideszes volt, akit viszont nem bírtam" - összegezte városa vezetőihez fűződő viszonyát Muraközy.

Emellett szerinte olyan embert kerestek a Gödör élére, akit "a politika és a szakma is elfogad", és ilyen szempontból szerinte mindegy - és "nem ördögtől való" -, hogy ismerik egymást a szintén veszprémi Navracsics Tiborral. Muraközy programszervezői szerződése meghatározatlan időre szól.

Nem drágul a vendéglátás, egy idő után bevételeket várnak

Bár a január közepi kinevezéskor a DT még titokzatoskodott, hónapok óta tudni lehet, hogy a vendéglátást a Gamma Trade Kft. viszi tovább, amely egyebek mellett két pálinka fesztivált szervez és Sziget-rendezvényeken is vendéglátózik. Hogy éppen ők landoltak az Akvárimba, Maros Róbert, a Gamma jelenlévő ügyvezetője azzal magyarázta, hogy egyrészt Muraközy ajánlotta őket, másrészt beadtak egy pályázatot - szerinte nem egyedüli indulóként, bár ezt biztosan nem tudta megmondani. A másfélmilliárd forintos forgalmú Gamma február elsejétől megbízásos szerződéssel üzemel, a cég szerződése határozatlan időre, de maximum egy évre szól. 2013-ban újra pályázhatnak. Maros Róbert az új árakról elmondta, "drágább biztos nem lesz a vendéglátás."

Fotó: Mudra László [origo]
A Gödör Klub a tulajdonos-váltás napjaiban (Klikkeljen a többi képért!)

A Gödör Klub ezután is nonprofit alapon fog működni, idővel a klubból, lépcsős teraszból és a füves részből álló hármas egységnek önfenntartónak kell lennie. Az Akvárium Klubból származó optimális nyereséget 3-6 millió forintban határozták meg. Az alattuk található mélygarázs bevételei továbbra sem állnak rendelkezésükre, mivel állami kasszába csorognak.

2013-ra teszi Fürjes Balázs, a Gödör építési munkáinak befejezésével is megbízott nagyberuházási kormánybiztos a meglehetősen lepusztult Erzsébet Téri Kulturális Központ megújulását. Az irányításával végzett Erzsébet téri rekonstrukcióra a kormány Maros szerint 1,5 milliárd forintot szán. Arra, hogy a felújításoknak mi a határideje, pontos válaszokat nem kaptunk. Mivel Muraközy szerint a cél az, hogy az épület "arra legyen megépítve, amire használni szeretnék", őt is bevonják a beruházások előkészítésébe.

Helyet cserél a színpad, a büfé és a ruhatár

A programok terén tervezett ráncfelvarrásról korábbi cikkünkben részletesen írtunk, a leendő csapatról egyelőre annyit árultak el, hogy a színházban és táncban erős Horn Márton igazol át a Trafóból az Akváriumba.

Az irányítói csapat váltásával a klub belső tere is átalakul, Maros Róbert felvázolta, miképp: a medence alatt - ahol eddig a koncertek közönsége mulatott - lesz a bárpult. A koncerteket átteszik a hátsó terembe (amit korábban is megnyitottak alkalmanként), a kávézó rész marad kávézó, ahol egy kis pult és egy még kisebb színpad kap helyet. A jelenlegi hosszú pult helyén ruhatárat alakítanak ki, ahol pedig telente a ruhatár üzemel, egy dj-pulttal ellátott kis rész lesz majd.

Fotó: Mudra László [origo]
Klikkeljen!

Változnak a mosdók is: a vizesblokk ajtaja a leendő ruhatárra (jelenlegi pult) fog nyílni, így egy kupacba kerül a teljes kommunális rész. Kérdésünkre, hogy mi lesz az épület különeső részében, a lépcsős terasztól balra lévő teremmel, annyit tudtunk meg, hogy ezt Fürjesék rendezik.

A teraszrésznek marad a vendéglátó jellege, de a strandbútor hangulatú székek helyére jobb minőségű bútorok kerülnek. Ugyanennek a résznek a tetején marad a nyaranta üzemelő italpult. A parkba emellé szezonálisan még két egység kerül: egy grillterasz könnyű nyári ételekkel, borral, sörrel, kávéval kb. az akvárium mellé; illetve kialakítanak egy nyitott bárt a József Attila út felöli részen a DT-épületének teraszán.

Programok a medencében

A jövőben az utca szinten lévő teret is bevonnák a programokba: kültéri rendezvényekre akarják használni, ezért rendbe teszik a medencét: egy alvállalkozó vállalta, hogy kéthetente tisztítja majd. Terveik szerint a gyerekek például kishajókat versenyeztetnének ott, a felnőttek pedig megtekinthetnék, miként hasznosítható 40 centis vízmélység a kortárs színházi előadásokban. Mindkét akváriumklubos elmondta, a váltás óta rengeteg ötletet kaptak már az épület különböző pontjainak hasznosításáról.

Az ingatlan tulajdonosa Budapest Főváros Önkormányzata, fenntartása és vagyonkezelése a Nemzeti Erőforrás Minisztériumra (Nefmi) hárul. Englert Róbert, a KIM által üzemeltetett Design Terminál vezetője korábban azt mondta, hogy a Nefmi programszervezéssel és üzemeltetéssel bízta meg a DT-t. "Mire a beruházás elkészül, remélhetőleg a vagyonkezelés és az üzemeltetés is egy kézben lesz" - adtak hangot reményeiknek az akváriumosok. Kollégáik egyébként jelenleg a Nefmiben egyeztetnek az engedélyekről, eddigi tapasztalataik szerint a "szakhatóságok meglepően pozitívan állnak a dolgokhoz".

Fotó: Mudra László [origo]
Költözik a színpad is (Klikkeljen!)

A névcseréről elmondták, hogy a Gödör-logó le van védve, nem is akarták ezt átvenni a korábbi üzemeltető Filep Ákostól. Az átmeneti nyitás február 10-én lesz, az igazi nyitást márciusban tervezik. A Gödör Klub weboldalán jelenleg egy petíció olvasható, ahol Filep Ákos és csapata arra szólítja fel a döntéshozókat, hogy írjanak ki pályázatot az Erzsébet téri Kulturális Központ és Park működtetésére, mivel a jelenlegi eljárást "tisztességtelennek és jogszerűtlennek tartják".