Bozsik Yvette: Lejárattak, ezért nem vállalom a Trafót

Vágólapra másolva!
Bozsik Yvette szerdán megjelent közleményében arról írt, hogy a Trafó élére történt januári kinevezése óta folyamatosan támadták, ezért nem vállalja a Trafó vezetését 2012. július elsejétől. Bozsik Yvette szerint a Trafó dolgozói és az előző ügyvezető támogatói is bírálták, ami a rá váró munka ellehetetlenüléséhez vezetett.
Vágólapra másolva!

A pályázatának beadásától kezdve méltatlan személyes és szakmai támadások érték, ezért nem fogadja el a 2012. július 1-jén esedékes kinevezését Bozsik Yvette - közölte a Trafó élére januárban kinevezett Bozsik a Színház.hu weboldalon megjelent sajtóközleményében. Bozsik kedden nyújtotta be a lemondását Tarlós István főpolgármesternek.

Mint Bozsik írta, "nevének és eddig elért eredményeinek lejáratása és besározása a rá váró munka ellehetetlenüléséhez vezetett, a hazai és a nemzetközi művészeti közvélemény félretájékoztatása, személye ellen hangolása pedig méltatlan helyzetet állított elő."

Bozsik szerint a "Trafó - Hálózatba kötve" című konferencia szervezői és felszólalói "a minimálisan elvárható bizalom helyett mindent megtettek annak érdekében, hogy bizonygassák vezetői alkalmatlanságát, és ezzel a Trafó megszüntetését vizionálják. Tették ezt a szakmai aggodalom és hozzáértés, a független civilek álarcában úgy, hogy közben a pályázaton vesztes előző vezető támogatói között volt olvasható néhányuk neve, és többen munkakapcsolatban álltak a Trafóval."

A Trafó eddigi formáját megtartani kívánó szimpatizánsok december közepén konferenciát szerveztek Trafó - Hálózatba kötve címmel, illetve blogot indítottak A mi Trafónk címmel, ahol művészek és a kulturális élet különböző területein tevékenykedők támogató véleménye olvasható. Bozsikot januárban nevezte ki Tarlós István főpolgármester a Trafó élére a "szakmai bizottság véleménye alapján, és többségi szavazatának figyelembe vételével". Az intézményt korábban 13 évig vezette Szabó György.

Kinevezése előtti interjúnkat Bozsik Yvette-tel itt tudja elolvasni. Az [origo] Szabó Györggyel is készített interjút, ami itt olvasható. A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatói munkakörének betöltésére ketten adták be pályázatukat a december 1-jei határidőig: az intézmény indulásától 13 éven át igazgatói tisztet betöltött Szabó György és Bozsik Yvette táncművész. Bozsik pályázata itt olvasható, a leköszönő igazgatóé pedig itt.