Megbékélés a színházi találkozón

Vágólapra másolva!
Tizennégy produkció és több úgynevezett off-program látható a júniusban startoló Pécsi Országos Színházi Találkozón. A POSZT összehozta a két, eddig nem mindig harmonikus kapcsolatban álló Magyar Színházi Társaságot és a Magyar Teátrumi Társaságot, akik azonos tulajdonrészt szereztek a fesztivált üzemeltető Kft-ben. Idén a Pécsi Nemzeti Színház mellett a Kodály Központ és a Zsolnay Kulturális Negyed is bekapcsolódik a helyszínek közé.
Vágólapra másolva!

Június 7-16. között rendezik meg a 12. Pécsi Országos Színházi Találkozót, vagyis a POSZT-ot. A versenyprogramot már március 5-én nyilvánosságra hozták, ennek napi beosztása - mint a keddi sajtótájékoztatón elhangzott - húsvét után kerül fel a POSZT honlapjára.

Debütál a Zsolnay Negyed

Nagy Csaba pécsi alpolgármester szerint voltaképp a fesztivál próbálja ki a nemrég elkészült Zsolnay Kulturális Negyedet, amit a POSZT idején üzemelnek be. A helyszínek között szerepel majd a Kodály Központ is.

Idéntől megváltozott a POSZT tulajdonlása: a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság a Posztot üzemeltető Kft-ben tulajdonostársak lettek. Ahogy a szinhaz.hu korábban írta, a korábbi tulajdonosok egyetértésével a POSZF Kft-ben a Színházi Társaságéval megegyező tulajdonrészt szerzett a Teátrumi Társaság. Így a Kft tulajdonosi szerkezete jelenleg a következő: Pécs városa 66,8 százalék, Magyar Színházi Társaság 16,6 százalék, Magyar Teátrumi Társaság 16,6 százalék. A Felügyelő Bizottság összetétele nem változott.

Az egyik újságíró azt szerette volna megtudni, hogy mi a "két társaság közti megbékélés háttere". Csizmadia Tibor, az MSZT elnöke elmondta, hogy "mindenki érdeke, hogy a POSZT szakmai színvonala magas legyen" mivel az a "teljes színházi szakma fesztiválja". Elmondta, hogy az együttműködés nem lesz egyszerű, de folyamatosan egyeztetnek. Vidnyánszky Attila (MTT) annyit tett hozzá, hogy "az elmúlt évek nem mindig békés kommunikációja után" most a szakmai együttműködés a cél. A két társaság egyebek mellett közösen jelölte ki az idei versenyprogram zsűrijét. A színházakat elbíráló zsűri a jelen állás szerint héttagú lesz, közöttük egy külföldi, orosz nemzetiségű rendező, akit Márta István, a fesztivál művészeti vezetője egyelőre nem nevesített.

Kétszer 75 millió

Pécs város alpolgármestere megerősítette a korábbi híreket, melyek szerint a város 75 milliót biztosít az eseményre, és mint fogalmazott "az állami szerepvállalás is teljesen rendben van". Ezeket a szavakat erősítette meg később újságírói kérdésre Márta István, hozzátéve, hogy az állam is 75 milliót ígért a POSZT-nak, de még folynak a tárgyalások.

Az off-programokról, azaz a versenyprogramon kívüli eseményekről kicsivel több szó esett a sajtótájékoztatón, mint a versenyről. Stenczer Béla fesztiváligazgató három produkciót mutatkozott be.

Off-programok és a független színházak

Varnus Xavér bejelentette, hogy orgonakoncertjének vendége Bodrogi Gyula lesz. Mint mondta, közös előadásukkal a húszas évek Amerikájában megszokott moziorgona hagyományt éleszti újra. Akkoriban a vászon mögött helyeztek el egy sípos orgonát, ami végigkísérte a filmet. Előad a L'art pour l'art Társulat is Sub Bass Monster vendégszereplésével ; tizennyolc év után pedig itt lép először színpadra az East zenekar, akik egy életmű koncertet adnak. A június 8-i koncerten főleg az első két lemezükön lesz a hangsúly, de a zenekar utolsó, Takács Tamás nevével fémjelzett korszakából is játszanak majd számokat. Az áldozat című balettből is válogattak dalokat, aminek 1986-ban éppen Pécsen volt a bemutatója és ők írták hozzá a zenét.

Cseh Tamás-Bereményi Géza-estjét a Zsolnay negyedben tartják, ezen fellép a POSZT díszvendége, Cserhalmi György is.
A függetlenek is megjelennek a POSZT-on, a Független Előadóművészeti Szövetség POSZT-Fesztje a Zsolnay-negyed használaton kívüli L-épületében lesz - hangzott el a sajtótájékoztatón. Újságírói kérdésre Márta István még nem nevesítette a POSZT-on helyet kapó független produkciókat - a marosvásárhelyi Yorick Stúdiót kivéve - ezt azzal indokolta, hogy a program még alakul.

További infók és jegyvásárlás poszt.hu.