Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Afrika radiátorokkal segíti a fázó Norvégiát

Africa For Norway videoklip
Vágólapra másolva!
A jótékonysági dalok fergeteges paródiája hódít az interneten. A radiátorok adományozására buzdító videó mögött komoly üzenet van.
Vágólapra másolva!

A Radi-Aid jótékonysági szervezet célja, hogy radiátorokat gyűjtsön Afrikában, majd eljuttassa ezeket Norvégiába, ahol nagy szükség van rájuk. Sokan nem tudják, hogy mi van ott: hát nagyon hideg. És ahogy törődünk az éhezőkkel, úgy azokkal is törődnünk kell, akik fáznak. Ezt magyarázza Breezy V rapper, majd elkezdődik az Africa For Norway, ami tényleg minden elemében olyan, mint egy igazi jótékonysági dal. A dallamvilág és a hangszerelés, a szót egymásnak átadó énekesek, a nagy kórusok; illetve a stúdiófelvételek, a jelenetek a mosolygó, radiátorokat gyűjtő aktivistákról és a fagyos időjárással küzdő norvégokról. Az egyetlen kikacsintás a karaokeszerű felirat fölött pattogó kis radiátor: a Radi-Aid logója.

A norvég nonprofit szervezetek által finanszírozott videó producere, Devin Carter egy interjúban elmondta, hogy felvettek direkt vicces jeleneteket is, például az afrikai küldöttség tagjai találkoztak a fázó norvégokkal és betakargatták őket; de aztán úgy döntöttek, hogy realisztikusnak kell tűnnie a videónak, még akkor is, ha esetleg félreértik. Úgy tűnik, hogy azért a legtöbb nézőnek leesett a tantusz; jelenleg 700 ezer megtekintés felett jár a videó. Számos lap írt róla, illetve arról, hogy mi is ennek a valódi célja. Ezt a YouTube-on a videó alatt, illetve a hivatalos honlapon is elmagyarázzák.

"Képzeld el, hogy minden afrikai ember csak annyit tudna Norvégiáról, ami ebben a videóban látszik. Mit gondolnának az országról? És nekünk mi jut eszünkbe Afrikáról? Éhezés, szegénység, bűnözés, AIDS? Nem csoda, hiszen az adománygyűjtő kampányokban és a médiában leginkább ezekről van szó. Amikor pénzt kérnek tőlünk, általában szegény afrikai gyerekek képeit mutogatják. Az éhezés, a szegénység tényleg szörnyű dolog és tennünk is kell ellene. De míg ezek a képek rövid távon képesek hatást kiváltani, félő, hogy sokan egyszerűen feladják: úgy érzik, hogy Afrikában úgysem lesz soha semmi jobb. Holott az igazság az, hogy rengeteg pozitív fejlemény van sok afrikai országban, és szeretnénk, ha ezeket is megismerné a világ. Nem szabad megelégednünk Afrika problémáinak leegyszerűsítő magyarázataival; a maguk összetettségében kell megismernünk a dolgokat. És azt is meg kell tudnunk, hogy a nyugati világból milyen hatások fogják vissza Afrika fejlődését." A "Mit akarunk?" pontban négy követelés olvasható: 1. Az adománygyűjtést nem szabad sztereotípiákra építeni; 2. az iskolában, médiában pontosabb információknak kell megjelennie arról, mi zajlik a világban; 3. a médiának tiszteletet kell mutatnia; 4. a segítségnyújtásnak a valódi igényekhez kell igazodnia, nem a "jó" szándékhoz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről