Szex kezdődik, vagy verekedés végződik?

Run Over Dogs: Our Love videoklip
Vágólapra másolva!
Nemrég mutattunk itt be hat magyar klipet, és máris itt van újabb hat. Vannak szépek, viccesek, hangulatosak, bár a durvulás sajnos elmarad.
Vágólapra másolva!

A Run Over Dogs az Our Love klipjében egy szerelem különböző szakaszait mutatja meg, ráadásul egyetlen snittben; ami még fontosabb, hogy noha a téma elsőre elcsépeltnek tűnhet, a jelenetek kifejezetten látványosak és szellemesek. A legutolsónál például nem könnyű eldönteni, hogy itt éppen szex kezdődik, vagy verekedés végződik? Aztán kiderül, hogy a lány Németh Juci, aki vendégénekes is a dalban. Ha van baja a klipnek, akkor az, hogy kissé elvonja a figyelmet magáról a számról, pedig az önmagában is jó: erős és nyers bluesnak indul, aztán pszichedelikus, progresszív rockos elemek kerülnek bele. A klipet a Színművészeti Egyetem végzős diákjai készítették, a rendező Freund Ádám. A Run Over Dogs egyébként az A38 Talentométerét és az R33 tehetségkutatóját is megnyerte.

A BOZO ufós-hülyéskedős klipjét 2012 legjobb magyar videói közé választottuk, és az új Hippi is ugyanazért szerethető, mint az: olcsó és magát egy csöppet sem komolyan vevő, és éppen ezért szórakoztató baromkodás az egész. A dal és az archaizált látványvilágú klip is a hippiken ironizál; lecsapnak sok magas labdát, de van érzékük ahhoz, hogy ne legyen idegesítő közhelygyűjtemény az egész. És egyébként jó a szám is! A BOZO "klipáradatot" tervez, és lesz lemeze, a Magyar Dal Napján a Blokkban bárkinek felmásolják, aki visz adathordozót.

"Venice Valley = Nyár" - olvasható az új magyar duó bemutatkozó anyagában. Első számuk, a klippel együtt bemutatott Stay tényleg azt a rövid időszakot ragadja meg, amikor már vége a nyárnak, de még élénken emlékszünk rá. A videónak története nincs, csak hangulatai: fürdőzés, kirándulgatás, kis lusta melankólia, de közben boldogság, a végén egy férfikéz nyúl. A rendező Hencz Péter, aki amúgy a Venice Valley egyik tagja, a másik Sugár Andor.

A Nobody Moves, vagyis Pixa és Andro duója a Rockstar című számához Guba Gergő és Birinyi Tamás készített videót. A főszereplő lány otthon felkészül, majd jó hosszan járja Budapestet; végül persze megérkezik a buliba, ahol ki más, a Nobody Moves játszik, és van tombolancia. Kissé aránytalan a klip (a Buli két és fél perc után kezdődik), illetve én végig azt vártam, hogy történik valami durva vagy legalább meglepő, mondjuk amikor a drop előtt megremeg a kép - pláne, hogy a videó többször egyben megidézi a Smack My Bitch Upot. De nem, a buli végén kedves baráti beszélgetés következik. Vegyen példát mindenki a főszereplőről!

A Kiliantól korábban egy rockos-grunge-os letölthető ep-t mutattunk be, az együttes viszont most akusztikus, bizonyos mértékig világzenés irányt vett, miközben jól hallhatók a rockos gyökerek is. Ezt a Bújócska klipjében mutatják meg először (ez a szám a tavalyi ep-n is szerepelt más változatban). Keverednek egy koreográfiára épülő és egy "zenekar zenél" típusú videó elemei, és még jelképes, feltehetően az énekes belső világát jellemző képsorok is vannak. De ez nem zavaró, köszönhetően az erős koreográfiának, képi világnak, és a szám is sodor.

Az ...And Friends Müller Péter Sziámi új zenekara (vagy mondhatjuk, hogy a korábban is fel-fellépő baráti társaság mostantól hivatalosan együttessé lett), többek között a Sziámiból, Európa Kiadóból, Anima Sound Systemből szerepelnek benne zenészek. Az első klipet a Látom, ha hiszem című számhoz készítette Müller Zsófia a Baltazár Színház tagjaival (ez az egyetlen magyar színtársulat, amely értelmi sérült színészekből áll). Keverednek benne a dalszöveget illusztráló jelenetek és a klipes közhelyek (lányok táncikálnak csillagos háttér előtt, a zenekar tagjai a kamerába néznek jelentőségteljesen), de mindkettő kedves iróniával kezelve.