Storm Thorgerson, 1944-2013

Pink Floyd: Dark Side Of The Moon, lemezborító, részlet
Vágólapra másolva!
69 évesen elhunyt Storm Thorgerson, aki a Pink Floyd ikonikus lemezborítóit alkotta, a Led Zeppelin és a Muse is dolgozott vele.
Vágólapra másolva!

69 évesen, rákban elhunyt Storm Thorgerson, az elmúlt bő négy évtized egyik legnagyobb hatású dizájnere, számos ikonikus lemezborító alkotója, akinek sajátos stílusa rögtön felismerhető. A Pink Floyd tagjaival már tinikoruk óta barátok voltak, és amikor 1968-ban Thorgerson megalapította Aubrey Powell-lel a Hipgnosis dizájnercsoportot, első megbízásuk a zenekar második, A Saucerful Of Secrets című lemezének borítóterve volt. Ezután Thorgerson állandó munkakapcsolatban maradt a Pink Floyddal, számos emlékezetes képet megalkotva. A legismertebb nemcsak ezek közül, hanem úgy általában, minden lemezborítók egyik leghíresebbike a Dark Side Of The Moon prizmás képe, ami amúgy Thorgerson életművében kivételnek számít.

Egyik védjegye volt a pszichedelikus, szürreális borítókon a kontextusukból kimozdított tárgyak szerepeltetése, valójában azonban ezek fotók. Mint egy interjúban mondta: "Szeretem a fényképezést, mert ez egy valóságon alapuló médium, szemben a grafikával. De én megbuherálom, összezavarom a valóságot, valótlan módon használok valós tárgyakat. Tényleg lángol ez az ember? Akkor miért csak álldogál? [A Wish You Were Here borítójáról van szó] Ki rakott ágyakat a tengerpartra? És miért? [A Momentary Lapse Of Reason] Miért van egy tehén a borítón? Ugye nincs köze a zenéhez, vagy mégis? [Atom Heart Mother]"

A Pink Floyd mellett számos zenekarnak dolgozott; honlapján szépen katalogizálva nézegethetjük munkáit, egyes képekhez az inspirációról, alkotásról szóló "anekdoták" is tartoznak. Könnyen áttekinthető listát a Wikipedián találunk. Csak néhány név innen: 10cc, Anthrax, Black Sabbath, The Cranberries, Dream Theater, Ian Dury and The Blockheads, Peter Gabriel, Genesis, Led Zeppelin, The Mars Volta, Megadeth, Muse, The Offspring, Pendulum, Ween. Emellett logókat és honlapokat is dizájnolt, klipeket rendezett, többek között a Yes Owner Of A Lonely Heart című slágeréhez. Képeiből több könyv is megjelent.

Forrás: Forrás: Storm Studios Facebook