Hízik a disznó, gyullad a mája - nyolc magyar videoklip

Magashegyi Underground, Esőnap, magyar klipszemle
Magashegyi Underground, Esőnap
Vágólapra másolva!
A tavalyi év legvégén, illetve már 2014-ben megjelentetett klipekből van itt nyolc: a Magashegyi Underground énekesnője három és fél percen keresztül csókolózik, félmeztelen idős férfi szuggerál az Esti Kornél klipjében, Jónás Vera dalára táncra perdül a főváros, továbbá Cloud 9+, és még négy másik klip.
Vágólapra másolva!

Magashegyi Underground: Esőnap

Közvetlenül karácsony előtt debütált a Magashegyi Underground új klipje is, melyben Bocskor Bíborka énekesnő és férfi partnere beszállnak egy régi Opelbe, és friss szerelmespárként csókolózzák végig a videó három és fél percét. Egy rövid közjáték kizökkenti őket ebből, de aztán minden folytatódik tovább, és a Kiss Rudolf Péter által rendezett, spontán hangulatú klip közreműködői nevében Bocskor Bíborka csak annyival segít megértetni a koncepciót, hogy „magát a pillanatot rögzítettük, ami az akkori jelenben történt, az elő- vagy utótörténete pedig a néző privát mozija."

Esti Kornél: Tátott szájjal

Pontban szentestén jött ki új klipjével az Esti Kornél: az időpont merész, mint ahogy maga a Tátott szájjal klipje is az, melyben egy idős férfit (személy szerint Veres Gyula, mezőtúri keramikust) láthatunk félmeztelenül tévézni a lakásában. A Vad Róbert rendezte klip lassú, de szuggesztív, és nem tudjuk levenni a szemünket az őszülő keramikusról, mert tudjuk, valami történni fog. És történik is, de hogy mi, azt nem mondom el!

Jónás Vera Experiment: Game

Kritikánkban egyedül a Game című számot emeltük ki Jónás Vera énekes-dalszerzőnő lemezéről, és mit tesz isten, pont ehhez készült december legvégén egy klip, a Speak Easy Project rendezésében. Ez az énekesnő korábbi ötlete alapján arról szól, hogy különféle emberek táncolnak a dalra Budapest különféle pontjain, köztük Palya Bea és Grecsó Krisztián író is. Jó hangulata is tud lenni Budapestnek télen, na.

Cloud 9+: Lights

A budapesti fiatalok egyik kedvenc új zenekara a rock és a dubstep párosításában hisz, új klipjüket pedig a Red Bull Made In Garage program támogatta. Derzsy András rendezésében profi performansz klip készült a Lightshoz, fényekkel, füsttel, sokat sejtető félhomállyal.

Kiddo: Tornádó

A Kiddo együttes tavaly márciusban még Mixikutya néven jelentetett meg klipet, azóta viszont Persely Tamás énekes zenekara némiképp átalakult, és még új nevet is kapott. A Tornádó című szintis indiepop számhoz készült az első klipjük, méghozzá egy antik bútorraktár alagsorában, ahol később előkerülnek a hangszerek is. A Bögi Máté rendezte klip profi, még ha van is egy kis „pózoljunk véletlenszerű, jól kinéző tárgyakkal" jellege, de csak az utolsó pillanatban dőlt el, hogy ehhez a számhoz készül klip, nem pedig egy másikhoz.

Gyík zenekar feat. Nagyváradi Nelli: Egyél a fáról

A Gyík zenekar tagjai a belvárosban lötyögnek egy kellemes este, és ezeket a felvételeket a stúdiózás képei törik meg néha, és hogy jobban megértsük a dalszöveget, néha egy alma képe is bevillan. A gitáros hiphopban utazó zenekar klipjét Fellegi Dénes rendezte.

Dirty Slippers: Caroline

A Békés megyei Dirty Slippers már az ötödik videoklipjét készítette el, és ez az együttes európai koncertjein készült képekből áll össze, Hamburgtól Berlinen át Prágáig. Ennek megfelelően vannak koncertfelvételek és holtidős hülyéskedések egyaránt, ahogy azt a műfaj megköveteli. A rendező Ritók-Filip Áron.

Aga Utca All Stars: A hegyekbe fönn

A magát a trash pop műfaj első magyarországi képviselőjeként bemutató Aga Utca All Stars szelektív zenei hulladékgyűjtés keretében kapirgál a magyar pop szemétdombján, ahonnét most a Hip Hop Boyz egykori slágerét szedték föl. A hegyekbe fönn hangszeres feldolgozásához low-budget klip is dukál, melyet az alkotók vélhetően nagyon is élveztek, és egy YouTube-kommentelőnek is feltűnt, hogy olyan, mint egy négyperces Harlem Shake. (Ezt a legutóbbi összeállításunkban rossz videóval szerepeltettük, most a jó videót ágyaztuk be.)