Vágólapra másolva!
Meg kellett szakítani 50 percre a Bayreuthi Ünnepi Játékok nyitóelőadását, a Sebastian Baumgarten rendezésében bemutatott Tannhäusert pénteken a színpadtechnika meghibásodása miatt.
Vágólapra másolva!

Az első felvonás 20. percében biztonsági okokból valamennyi nézőt kiküldték a nézőtérről, mivel kétszer is valami robbanás hallatszott, és a díszletet alkotó egyik mozgatható kalitka egyes darabjai kiestek – jelentette a helyszínről a dpa német hírügynökség tudósítója.

Nem volt még ilyen

Sem a nézők, sem a fesztivál szervezői nem emlékeznek arra, hogy az elmúlt évtizedekben bármilyen technikai hiba megzavarta volna az ünnepi játékok megnyitóját Bayreuthban. Három szünet a Tannhäuser előadásában, még soha nem volt ilyen. Ez világcsúcs. De nem aggódunk amiatt, hogy a technika nem működik, ezzel együtt tudunk élni – hangoztatta Monika Gütters bajor tartományi kulturális miniszter. A technikai meghibásodás okát nem közölték a szervezők, de 50 perc múltán fanfárok hangja jelezte, hogy folytatódik az előadás.

Merkel nem volt ott

Más elfoglaltsága miatt az idei megnyitón nem vett részt Angela Merkel német kancellár, a fesztivál törzsvendége, távollétében Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnök volt a legmagasabb rangú vendég. Idén új rendezés nélkül várja közönségét a Bayreuthi Ünnepi Játékok. Visszatér a Zöld-dombra a Frank Castorf rendezte vitatott Ring-ciklus Kirill Petrenko karmester vezényletével, műsorra kerül A bolygó hollandi Jan Philipp Gloger rendezésében, Christian Thielemann vezényletével. Hans Neuenfels Lohengrin-jét újra Andris Nelsons vezényli. Az augusztus 28-ig tartó fesztiválra 58 ezer nézőt várnak.