Bárki megnézhette Táncsics börtönét

Budapest, 2014. október 5.
Az egykori Táncsics-börtön épületének bejárata az I. kerületi Táncsics Mihály utcában 2014. október 5-én. A nagyközönség is megtekintheti október 5-én és 6-án a budai Várban található épületet, amelyet a magyar állam júniusban k
Budapest, 2014. október 5. Az egykori Táncsics-börtön épületének bejárata az I. kerületi Táncsics Mihály utcában 2014. október 5-én. A nagyközönség is megtekintheti október 5-én és 6-án a budai Várban található épületet, amelyet a magyar állam júniusban kapott vissza az Egyesült Államoktól. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A hétvégén bárki megnézhette azt az épületet, amely egykor Táncsics Mihály börtönéül szolgált a budai Várban. Az épületet júniusban kapta vissza az Egyesült Államoktól a magyar állam, még nem tudni pontosan, mi lesz vele.
Vágólapra másolva!

Bárki megnézhette a hétvégén azt az épületet, amely 1849 első hónapjaiban számos hadbírósági tárgyalás és több kivégzés helyszíne is. Ez a budai Vár egyik legfontosabb építészeti öröksége, történelmi emlékhely.

Itteni börtönéből szabadították ki a márciusi ifjak 1848. március 15-én Táncsics Mihály írót, politikust, aki aztán 1860-tól 1867-ig újra itt raboskodott, de tartották itt fogva Kossuth Lajost, Wesselényi Miklós bárót, Batthyány Lajos grófot, Czuczor Gergely és Károlyi István grófot, sőt Jókai Mórt is.

Az épület bejárata (Még több képért kattintson!) Forrás: MTI/Illyés Tibor

A műemléképület udvara a Vár legkeletibb kiszögellése, amit a pazar kilátást nyújtó Erdélyi-bástya ölel körül. A középkorban itt állt a király magánlakosztálya, és itt működött a pénzverde. Ezek alapjai még a föld alatt rejlenek, rövidesen megkezdik a feltárást. A terület később a pálosoké, aztán a Cillei-családé lett, majd püspöki palota lett. 1720-ban vastag falú lőporraktár épült ide, e köré emelték 1810 és 1833 között a késő barokk épületet.

Az udvari épület (Még több képért kattintson!) Forrás: MTI/Illyés Tibor

A 20. század első felében a Pénzügyminisztérium egyik hivatala működött itt, 1948-ban háborús jóvátételként került az USA nagykövetségének tulajdonába, de alig használták, a nagykövetséget őrző tengerészgyalogosok laktak itt. Végül ingatlancsere keretében került vissza a magyar államhoz. Erről 2006-ban született elvi egyezség George W. Bush amerikai elnök budapesti látogatásán. A Szabadság téri nagykövetség szomszédságában álló épületeket adták érte cserébe.