Százmilliókat költenek a Regnum Marianumra

Regnum Marianum
Vágólapra másolva!
Méltó emlékhelyet alakítanak ki az egykori Regnum Marianum templomnak. A Liget Budapest projekt tervezése során külön figyelmet fordítottak arra, hogy a múzeumi beruházások ne érintsék a Regnum Marianum egykori helyét.
Vágólapra másolva!

„Fontos pontja a Liget Budapest programnak, hogy az egykori Regnum Marianum templomnak méltó emlékhelyet állítsunk, és ebben szívesen vesszük az érdeklődő civil szervezetek közreműködését is, néhány napja egyeztettem például a Magyar Patrióták Közösségével” – mondta a Szépművészeti Múzeumot is vezető miniszteri biztos, Baán László.

Nem lesz ásatás

A tervek szerint feltárják az altemplomot, és egy olyan emlékhelyet alakítanak ki, amely a templom történeti múltjára, építésének és lerombolásának korára egyaránt emlékeztet. Régészeti feltárást természetesen nem terveznek, hiszen nem régészeti emlékről van szó: a templomot 1931-ben szentelték fel és 1951-ben rombolták le.

Az egykori Regnum Marianum eddig is emlékhely volt Forrás: Panoramio

A Regnum Marianumot a hivatalos indoklás szerint azért bontotta le a Rákosi-rezsim, mert a katolikus templom – a Damjanich utca tengelyében – keresztbe állt volna az ötvenes évek legelején kialakított Felvonulási téren. Az emlékhely és az emlékjel létrehozásának költségei Baán László becslése szerint néhány százmillió forintot tesznek majd ki.