Ötödik lett Kállay-Saunders, győztek az osztrákok

Eurovízió 2014, eurovíziós dalfesztivál, koppenhága, dánia, Conchita Wurst
Conchita Wurst representing Austria performs the song "Rise Like A Phoenix" during the dress rehearsal for the Eurovision Song Contest 2014 Grand Final in Copenhagen, Denmark, on May 9, 2014. AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND
Vágólapra másolva!
Eddigi második legjobb eredményét érte el Magyarország az Eurovíziós Dalfesztiválon, a győztes az estélyis, szakállas osztrák Conchita Wurst lett.
Vágólapra másolva!

Dana International 1998-as győzelme óta nem volt ilyen zavarba ejtő győztese a dalfesztiválnak, mint most az osztrák Conchita Wursté. A Thomas Neuwirthként anyakönyvezett énekes uszályos estélyiben, hosszú hajjal és szakállal lépett színpadra, és egy nagy ívű, szépen hangszerelt, de összességében nem túl izgalmas balladával nyerte meg a versenyt, melynek a címe Rise Like a Phoenix. Kállay-Saunders András Running című dalával az ötödik lett, amely Bayer Friderika 1993-as negyedik helye után a második legjobb magyar szereplésnek számít.

Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A második helyen a holland countryduó, a Comming Linnets végzett, a harmadik pedig a svéd Sanna Nielsen lett. A Koppenhágában rendezett döntőn a közönség többször is kifütyülte Oroszországot, hasonlóan az elődöntőkhöz. A verseny végeredményét ezúttal egész jól megtippelték a fogadóirodák, ahol az első hármat eltalálták, csak a sorrendet nem, szerintük ugyanis a svédek voltak a favoritok, az osztrákok és a hollandok előtt. A percről-percre tudósításunk itt olvasható.

Magyarországot egyébként még az örmény induló előzte meg, és az eredményhirdetés kezdeti szakaszában az első helyen is állt egy darabig Kállay-Saunders András. A Szakos Krisztiánnal közösen írt Running című dal egyébként sikert aratott a helyszínen is, és nagyjából a fogadóirodák által megjövendölt pozícióban végzett. ByeAlex tavalyi 10. helye után ezzel újra a legjobb tízben zárt Magyarország, úgy is, hogy több szomszédos ország nem is indult, így elmaradtak a határon túli magyarok szavazatai Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.

Az idei mezőnyből hiányoztak a nagy nevek: míg a korábbi években rendszeresen akadt egy-egy régebbi vagy aktuális világsztár, az idén nem volt ilyen. A balladák az előzetes várakozásoknak megfelelően taroltak: az első ötből három ilyen is volt, míg az Eurovízió közönsége szokás szerint nem díjazta a szellemesebb vagy a szokásostól eltérő produkciókat, mint például az utolsó helyen végzett franciákat. Nem jött be a mély dekoltázsban vajat köpülő lengyel lányok szexizése sem, és csalódnia kellett a brit Mollynak is, aki a korábbi évek brit indulóihoz képest névtelenként kapott bizalmat az idén.

Az első tíz helyezett:

1. Ausztria
2. Hollandia
3. Svédország
4. Örményország
5. Magyarország
6. Ukrajna
7. Oroszország
8. Norvégia
9. Dánia és Spanyolország