Bebetonozzák a politikai megosztottságot

poszt, üres nézőtér
Vágólapra másolva!
Megegyezett egymással a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság elnöksége arról, hogy a júniusi Pécsi Országos Színházi Találkozó zsűrijébe mindkét szervezet négy-négy jelöltet állít önállóan.
Vágólapra másolva!

Erről a Magyar Teátrumi Társaság tájoztatta az Origót, de a Magyar Színházi Társaság is megerősítette a közös nyilatkozatot.

A zsűrit kibővítik nyolc főre, hogy ketté tudják vágni a testületet négy Teátrumi és négy Színházi Társasági tagra. A társaságok a négy főről elméletileg a saját tagszervezeteikkel egyeztetnek majd. "A két társaság úgy látja, hogy így meg tudnak nyilvánulni saját szempontjaik és preferenciáik, és a közös gondolkodás egyaránt" - áll a nyelvileg kissé döcögős közleményben. Az idei zsűri névsorát májusbán hozzák nyilvánosságra.

A politikai megosztottság bebetonozása

Úgy tűnik, a két szervezet abban látja a megoldást a bojkottba, szimpátiaakcióba és botrányba fulladt POSZT ügyében, hogy nyilvánosan elismerik és intézményesítik a fesztivál politikai megosztottságát.

Az eddigi gyakorlatra alapozva hozták létre Forrás: flickr

Szabó Lászlót, a Magyar Teátrumi Társaság titkárát is megkérdeztük, pontosan hogy működik majd a zsűri összeállítása, és mi garantálja, hogy egyik szakma se maradjon ki. Mint megtudtuk, az a két társaság józan belátására van bízva, hogy milyen szakmákból választják a jelöltjeiket.

Szabó mégsem hiszi, hogy aránytalanságok fordulnának elő a testület összetételében, hiszen “az az életszerű, és azt diktálja mindenki érdeke is, hogy a zsűri lefedje a színházi szakma sokrétűségét.”

Kérdésünkre, hogy a mostani döntés nem a politikai megosztottságot betonozza-e be végleg, elmondta: szerinte az eddigi rendszer is teljesen átláthatóan és világosan működött. A változtatás egy gesztus a versenyzést visszautasító társulatok felé.

Bojkottot hirdettek

Egy héttel ezelőtt írtuk meg a dagadó POSZT-botrányról: Ilyen látványosan talán még soha nem nyilvánult meg a színházi szakmában uralkodó megosztottság és bizalomvesztés. A balhé úgy indult, hogy a Színházi Kritikusok Céhe által jelölt Csáki Judit nem kerülhetett be a zsűribe, a nyilatkozatok szerint a Magyar Teátrumi Társaság ellenállása miatt.

Ilyen látványosan még sose nyilvánult meg a megosztottság Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc

Ezek után mértékadó lapok kritikusai bojkottot hirdettek, amihez az Örkény Színház is csatlakozott, akik a Magyar Színházi Társulatból is kiléptek. Mácsai Pál akkor azt mondta az Origónak, itt az ideje, hogy a két fél leüljön beszélgetni, és helyre hozzák amit elrontottak.

Szabó László szerint a társulatok tiltakozása fontos jelzés, addig a petíciót és a kritikusi bojkottot egyszerű zsarolásnak fogja föl, aminek nem szabad engedni.

Esetleg lehetne mindjárt két zsűri is!

Mindkét társaságtól kitartóan próbáltuk megtudni, hogy milyen szakmai szempontok alapján utasították vissza Csáki Juditot, ám érdemi választ nem kaptunk. Csáki akkor azt nyilatkozta lapunknak, hogy ez a történet nyilvánvalóan nem róla szól, hanem a színházi szakmában évek óta halmozódó feszültség tört felszínre.

Évek óta halmozódó feszültség tört felszínre Forrás: MTI/Filep István

Csákit megkérdeztük a mostani megállapodásról is: szerinte a döntés még mélyebbre löki a magyar színházi szakmát a megosztottságban. Mindez annak beismerése, hogy a POSZT tulajdonosai nem is próbálnak többé szakmai szempontokat érvényesíteni, hanem pusztán politikailag egyensúlyoznak a két oldal között.

Ezen logika mentén haladva, Csáki azt javasolja következő lépésnek, hogy a díjak egyik felét a kormánypártinak, a másikat az ellenzékinek titulált fél zsűri adhatná át. "Esetleg lehetne mindjárt két zsűri is!" - vetette fel a színikrikitikus, aki úgy sejti, ez az ötlet komolyan fel is merülhetett a két társaság közti egyezkedés során.

Elsősorban párbeszédre van szükség

A versenytől visszalépő társulatok, illetve a kritikuscéh reakcióira még várni kell. Herczog Noémi, a bojkottot elindító egyik színikritikus egyelőre annyit nyilatkozott az Origónak: "Az volna szerencsés, ha felröppent javaslatok helyett - szülessenek azok akár a legjobb szándékból -, minden a POSZT működését illető tervet közvetlen párbeszéd előzne meg az érintettekkel."

A Magyar Színházi Társaság bénultságát jól mutatja, hogy kommunikációjuk az utóbbi másfél hétben befagyott. 13-án kerestük meg a Társaságot, hogy megkérdezzük: Biztosítottnak látják-e jelenleg a POSZT szakmai színvonalát? Miért hallgattak Csáki Judit el nem fogadásáról a kritikusi bojkottig? Fenntartható-e a szervezet szakmai integritása a kilépések után?

A Társaság akkor az április 20-i elnökségi ülés utánra ígért választ. 20-án ehelyett azt mondták, hogy rövidesen találkoznak a Teátrumi Társasággal, addig nem nyilatkoznak. 22-én aztán megkaptuk a Magyar Teátrumi Társaságtól a közös közleményt, ám a Magyar Színházi Társaság azóta sem válaszolt semmit kérdéseinkre.