Nőiesebb lesz a német kultúra

Jeanine Meerapfel elected president of Berlin Academy of the Arts Jeanine Meerapfel SQUARE FORMAT
Jeanine Meerapfel, new president of the Berlin Academy of the Arts, photographed in Berlin, Germany, 30 May 2015. The 71-year-old German-Argentinian was elected during a general meeting in Berlin on 30 May, thereby succeeding long-standing president Klaus Staeck. Photo: JOERG CARSTENSEN/dpa
Vágólapra másolva!
A Berlini Művészeti Akadémia több mint háromszáz éves történetében először nőt választottak a tekintélyes nemzetközi művészeti szervezet elnöki tisztségére.
Vágólapra másolva!

Az akadémia 1696-ban kezdődött történetének első női elnöke az argentin származású Jeanine Meerapfel filmrendező, producer és forgatókönyvíró, akit a szervezet hét végi közgyűlésén választottak meg a kilenc évi elnöki munka után leköszönt Klaus Staeck német plakatáművész utódjának.

Jeanine Meerapfel megválasztását kultúrpolitikai mérföldkőnek tartják Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jörg Carstensen

Nem csak művészet

Jeanine Meerapfel a megválasztása után adott első nyilatkozatában kiemelte, hogy az akadémia továbbra is elkötelezett résztvevője lesz a társadalompolitikai vitáknak.

amelyeket mások nem emelnek be a diskurzusba" - mondta a Berlini Művészeti Akadémia (AdK) első női elnöke.

Mérföldkő a német kultúrpolitikában

Monika Grütters német kulturális államminiszter üdvözölte a közgyűlés vezetőválasztási döntéseit. Úgy vélte, mérföldkő a német kultúrpolitikában, hogy nők töltik be az akadémia legfőbb tisztségeit.

"Örülök, hogy éppen ezeknek a meghatározó pozícióknak a révén nőiesebb lesz a német kultúra"

- mondta az államminiszter hírportálok beszámolói szerint.

A kormánynak is ad tanácsokat

Az AdK közhasznú szervezet, feladata a művészetek támogatása, a művészet ügyének társadalmi képviselete és a kulturális örökség ápolása.

Kertész Imre hagyatékát is ők gondozzák Forrás: MTI/Beliczay László

Az akadémia kiállítások és nemzetközi kitekintésű társadalompolitikai fórumok, viták szervezése mellett tanácsokkal szolgál a kormánynak és kezeli számos kiemelkedő alkotó hagyatékát, köztük kortárs művészekét is,

mint például Kertész Imre irodalmi Nobel-díjas magyar író.

Magyar elnöke is volt már

Az akadémiának a kínai Aj Vej-vejtől a francia Claude Lanzmannig több mint 400 tagja van. Kertész Imre mellett a magyar tagok között van még például Kurtág György, Esterházy Péter és Nádas Péter. Az AdK elnöke hat évig (1997-2003) Konrád György író volt.