Bekamerázta a női vécét, hogy kielégítse erotikus fantáziáit

chuck berry
Vágólapra másolva!
Minden idők egyik legfontosabb zenésze ma ünnepli 89. születésnapját. Ő találta fel a rockzenét, többek között azért törhetett magának utat a Beatles és a Rolling Stones, mert ő börtönben ült. Chuck Berry élete se volt makulátlan, a Quart összeszedett hét sorsfordító, vicces vagy jellemző történetet a zenészről.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb botlása

Chuck Berry még 1971-ben Forrás: Wikipédia

Chuck Berry többször került börtönbe, amelyik viszont kétségtelenül a legnagyobb hatást gyakorolta rá, élete sorsfordító eseménye volt, és komoly hatással volt a rockzenére is, azt egy 14 éves lány miatt szabták ki rá. 1959. december 23-án,

St. Louisban tartóztatták le a zenészt, és 1960 és 1963 között húsz hónapot töltött börtönben.

Berry egy 1959-es mexikói turné alatt egy Juarez környéki bárban találkozott Janice Escalantével, aki állítólag huszonegy évesnek mondta magát. Berrynek megtetszett a lány, magával vitte a turné többi állomására, és munkát ajánlott neki a saját, St. Louisi nightclubjában. Escalante nem húzta sokáig a Berry’s Club Bandstanben, és három héttel az után, hogy kirúgták onnan, elment a rendőrséghez, és azt állította, hogy lefeküdt a zenésszel.

Berrynek később embercsempészés miatt is felelnie kellett. Miután szabadult, Berry megváltozott, Carl Perkins, a rockabilly legnagyobb alakja, aki 1964-ben vele turnézott Európában, úgy írta le, hogy a korábban laza és viccelődő zenész hideg, távolságtartó és megkeseredett lett.

Berry 15 évig tagadta, hogy ekkor börtönbe került volna.

Az első összezördülés

És a zenész napjainkban Forrás: Origo

A zenész problémás gyerekként nőtt fel, állítólag a középiskolában is rengeteg gond volt vele: nem érdekelték a tantárgyak, és kényszernek érezte a rendet és fegyelmet. 1944-ben aztán, tizenhét éves korában két barátjával ki is dobták őket, ők pedig nem vacakoltak azzal, hogy mihez kezdjenek a szabadidejükkel,

rögtönzött kaliforniai utazásra indultak.

Kansas Citynél viszont nem jutottak sokkal messzebb. Egy parkolóban találtak egy pisztolyt, amivel kiraboltak egy pékséget, egy ruhaboltot és egy fodrászatot. Elloptak egy autót is, végül az autópálya-rendőrség csípte el őket. Az önéletrajzában, amit szellemírók nélkül maga írt, úgy emlékezett egyébként vissza, hogy leintett egy autót, miután az ő kocsija lerobbant, amit aztán egy nem működő fegyverrel elkötött.

A három fiatal a legmagasabban kiszabható, 10 éves büntetést kapta annak ellenére, hogy fiatalkorúak voltak, és büntetlen előéletűek. Berry végül mindössze két és fél évet töltött le egy Jefferson melletti javítóintézetben, 1947. október 18-án,

éppen a 21. születésnapján szabadult jó magaviselet miatt.

Megpróbálkozott a boksszal

Chuck Berry és Keith Richards pacsiznak Forrás: Origo

Chuck Berry tizennyolc éves korától tehát két és fél évet töltött egy javítóintézetben. Ott sem hagyott fel a zenéléssel, egy énekcsoportot és egy együttest is szervezett, emellett pedig Wild Man, azaz Vad Ember néven bokszolgatni is kezdett. Ennek aztán később többször is hasznát vette,

nem félt használni az öklét

Az egyik leghíresebb történet szerint a zenész egyszer behúzott egy hatalmasat Keith Richardsnak, a Rolling Stones gitárosának is. Amikor a börtönévek után Berry visszatért a koncertezéshez, felvette azt a szokást, hogy koncert után rögtön készpénzben kellett kifizetni, amiért aztán később megint börtönbe került adócsalás miatt.

Egy 1981-es New York-i koncert után, amikor Berry már felvette a pénzt, amit a gitártokjába tett, és indult volna tovább, a közönség soraiból Richards hátrament hozzá, hogy köszönjön neki. Richards elkapta a vállát, mire Berry fordulásból rögtön behúzott neki egy hatalmasat, mert azt hitte, valaki ki akarja rabolni. A zenészek akkor már ismerték egymást, ahelyett, hogy Richards zokon vette volna a dolgot,

külön büszke volt a monoklijára.

A legendás tánc Forrás: Origo

Bekamerázta a női vécét

A legfurcsább esete viszont kétségtelenül az volt, amiért 1989-ben összetűzésbe került a hatóságokkal. Berry a nyolcvanas évek végén nyitott egy éttermet Wentzville-ben, ez volt a Southern Air. 1990-ben aztán egy korábbi alkalmazottja azt állítva vitte bíróság elé, hogy bekamerázta a női vécét, a felvételeket pedig arra használta fel, hogy kielégítse vele az erotikus fantáziáit.

Ezután még több tucat nő jelentkezett, az étterem bezárt, Berrynél pedig házkutatást tartottak, ami során

megtalálták a kazettákat, az egyiken egy fiatalkorú végezte a dolgát, de ezeken kívül még fegyvereket és marihuánát is lefoglaltak.

A zenészt végül csak kábítószer-birtoklás miatt ítélték el: hat hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott, és 5 ezer dollárt kellett felajánlania a helyi kórháznak. Egyes információk szerint azért úszta meg ilyen könnyen, mert az ügyész végül belebukott a saját pénzügyi botrányaiba, az önéletrajzírója szerint viszont sikerült peren kívül megegyeznie a nőkkel, amiért majdnem másfél millió dollárt fizetett.

Teljes beleéléssel játszik egy 1971-es koncerten Forrás: Copyright © John Gellman/John Gellman

Eredetileg kozmetikusnak tanult

A rock egyik legnagyobb alakja sem rögtön ezreket szórakoztatott a színpadról. Miután kiszabadult a javítóintézetből, Berry a General Motors egyik gyártószalagja mellett kezdett dolgozni, de volt portás is abban az épületben, ahol a feleségével lakott. Emellett Berrynek sikerült szakmát is tanulnia: miközben nappal a gyártósor mellett állt, esti iskolában fodrászként és kozmetikusként diplomázott.

A fiatal Berry előtt három lehetőség állt: vagy fotós lesz, vagy fodrász, vagy zenész. Ahogy az Afro magazin 1966. augusztusi száma írja, Berry öt testvére közül hárman is kozmetikusnak tanultak, őt viszont az asztalos és fodrász munkáknál jobban vonzotta, hogy a zenekarával tömött klubokban szórakoztassa az embereket. 1952-ben találkozott egy zongoristával, Johnnie Johnsonnal, akivel aztán három évig játszott együtt rendszeresen a St. Louis-i Cosmopolitan klubban.

Ha 1955 májusában Berry nem dönt úgy, hogy belevág egy chicagói útba, ahol összefut Muddy Watersszel, aki beajánlotta Leonard Chessnek, a Chess Records fejének, akkor

simán lehet, hogy főállásban egész életében frizurákat igazított volna.

Visszajár a jegy ára

Nosztalgia Forrás: Origo

A finn fogyasztóvédelmi hatóság azután döntött úgy, hogy

a zenerajongók visszakérhetik a jegyük árának egy részét,

ha egy előadás az észszerűen elvárhatónál rosszabb, hogy egy Chuch Berry-rajongó panaszkodott az idős legenda 2013-as, Helsinkiben tartott koncertje után.

A finn fogyasztóvédelem vezetője azt mondta, hogy ez persze nem úgy fog működni, hogy ha valakinek nem tetszik a koncert, akkor visszaadják a pénzét, általánosan elfogadott véleménynek kell lennie, hogy bukás volt a műsor. A BBC híre szerint Berry egyébként valóban a szokásosnál is gyengébb lehetett, ugyanis láthatóan nem volt jól, sőt még a színpadon bocsánatot kért a rajongóktól.

Az bevett szokás, hogy a szervezők visszatérítik egy koncert árát, ha a fellépő valamiért nem jelenik meg, arra viszont nagyon kevés példa akadt, hogy gyenge produkció miatt fizettek volna vissza pénzt. Ahogy a BBC felidézi, Neil Diamond 2008-ban 11 ezer látogatónak térítette meg a jegyárat, miután betegen lépett színpadra, és végig rekedten énekelt.

Minden elismerés az övé

A végén minden jó Forrás: Origo

Minden tévút és annak ellenére, hogy 1979 óta nem adott ki lemezt, és hogy megroppant a hírneve, Chuck Berryt iktatták be elsőként 1986 januárjában a Rock and Roll Hírességek Csarnokába. Berryt

az a Keith Richards iktatta be, akit néhány évvel korábban jól arcon vágott.

Richards volt az első, aki iktatóbeszédet mondott, és nem is húzta el a dolgot. Gyorsan levette a szürke zakóját, ami alatt egy párducmintás ing volt, és bejelentette, hogy itt és most szeretné üdvözölni Chuck Berryt. A zenész viccelődve sétált fel a színpadra, átkarolta Richardsot, és elmesélte, hogy 1972-ben, amikor a hollywoodi Palladiumban játszott a szokásához híven egy helyben felfogadott együttessel, akkor a színpadra lépő második gitárosa olyan hangosan játszott, hogy a szám közepén lezavarta, és visszahívta az első gitárosát.

Berry csak később tudta meg a barátnőjétől, hogy akit lezavart a színpadról, az valami Rolling Stones nevű zenekarban játszott.

- mondta később Berry.