Körülöleli a békejel az Eiffel-tornyot

párizs béke
Vágólapra másolva!
Mindenhol az Eiffel-tornyot körülölelő békejel terjed a közösségi médiában.
Vágólapra másolva!

Az egyszerű, de hatásos ábrát egy francia grafikus, Jean Jullien készítette, és töltötte fel Twitterére éjfél után nem sokkal.

A kép felrobbantotta a Twittert, több mint 44 ezren osztották meg idáig. A Facebookon is 22 ezren osztottták meg a képet, hogy kifejezzék együttérzésüket a franciákkal.

Jullien jelenleg Londonban él, többek között a The New Yorkernek, a Guardiannak, a Nike-nak és a BMW-nek is dolgozott már. Nem ez az első illusztrációja, ami órák alatt szétterjedt az interneten egy tragédia után. A Charlie Hebdo-mészárlás után ezt rajzolta.

A Charlie Hebdo magazin egyik karikaturistája is rajzzal fejezte ki érzéseit. Joann Sfar az Instagramra posztolt egy képregényt, ami Párizs mottójának értelmezéséről szól. A mottó így hangzik:

Hánykolódik, de el nem süllyed.

8

Joann Sfar (@joannsfar) által közzétett fénykép,

A képregényben a szerző arra kér mindenkit, hogy ne imádkozzanak Párizsért: „Barátok szerte a világon, köszönjük a #prayforparis-t, de nincs szükségünk még egy vallásra! A mi hitvallásunk a zene, a csókok, az élet, a pezsgő és az öröm. Párizs az élet városa.”

„A mi ellenségeink azok, akik a halált imádják. Különböző formákban, de mindig léteztek. A történelem gyorsan felejt.”

A végkövetkeztetés pedig az, hogy Párizs mottója valójában ennyit jelent:

"A francba a halállal!"

Ne sombre pas.

Joann Sfar (@joannsfar) által közzétett fénykép,

Egy magyar grafikus is saját művel reagált a borzalmakra. Borsi Flóra, fiatal magyar fényképész és grafikus délután töltötte fel ezt a tragikus, vörös színben úszó képet:

#prayforparis :(

Szerző: Flóra Borsi, 2015. november 14.

A péntek esti merényletsorozatban Párizsban legalább 140 ember vesztette életét, az akciót az Iszlám Állam vállalta magára. A merényletsorozatot a francia elnök háborús tettnek minősítette.