Önnek hogy tetszik az Új Nemzeti Galéria?

liget projekt liget projekt látványterv
liget projekt látványterv
Vágólapra másolva!
Két pályaművet is első helyre sorolt a bíráló bizottság az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum épületére kiírt nemzetközi meghívásos építészeti tervpályázaton. A Pritzker-díjas SANAA és szintén Pritzker-díjas Snøhetta tervét egyaránt kiemelkedő értékűnek ítélte a magyar és külföldi szakemberekből álló zsűri.
Vágólapra másolva!

A két pályamű közül a tervezőkkel folytatott egyeztetések során, szakmai és pénzügyi szempontok alapján választják majd ki a felépítendő múzeum végleges tervét. A zsűri a pályázatok közül a két első mellett két második helyezettet is díjazott. A második helyezett a Nieto Sobejano Arquitectos S.L.P., valamint Balázs Mihály Építész Műterme és a BME Építészmérnöki Kara közös terve lett.

A nyertes és díjazott tervek, illetve a benyújtott és érvényes pályaművek a www.ligetbudapest.org oldalon tekinthetőek meg.

Az egyik nyertes, Snøhetta nevéhez fűződik többek között a New York-i World Trade Center helyére tervezett September 11 Memorial Museum és Norvég Nemzeti Opera épülete, míg a SANAA (Sejima and Nishizawa and Associates) építésziroda tervezte többek között a Louvre-Lens múzeum épületét.

Ilyen is lehet: "Piramis" Forrás: ligetbudapest.org

A Liget Budapest Projekt keretén belül, Európa jelenlegi legnagyobb új múzeumi fejlesztésének köszönhetően összesen öt új múzeum épül majd a Városligetben. Múlt év decemberében hirdettek eredményt az Ötvenhatosok terének lebetonozott felületein megvalósuló Néprajzi Múzeum, a Magyar Építészeti Múzeum és a FotóMúzeum Budapest, valamint a volt Hungexpo épületek helyén felépülő Magyar Zene Háza épületeire kiírt nyílt, nemzetközi építészeti tervpályázaton.

Még soha nem versenyzett ilyen rangos építészmezőny

A tavaly októberben meghirdetett meghívásos tervpályázat keretében a Petőfi Csarnok helyén megvalósuló Új Nemzeti Galéria–Ludwig Múzeum épületére összesen 9 érvényes pályamű érkezett. A 380.000 euró összdíjazású versenyben a szakértői zsűri két első és két második helyezettet hirdetett ki. A bíráló bizottság szerint mindkét első helyezett terv építészetileg kiemelt értéket képvisel és ezek a pályaművek a gyűjteményi és a látogató szempontok alapján is világszínvonalúak.

Magyarországon még soha nem versenyzett ilyen rangos építészmezőny egy épület megtervezésnek lehetőségéért.

Meg ilyen is: "Pagoda" Forrás: ligetbudapest.org

„A sztárépítészeket is felvonultató, meghívásos pályázat célja az volt, hogy egy olyan modern, korszerű, 21. századi követelményeknek megfelelő, építészetileg kiemelkedő értékű épületben kapjon új otthont az Új Nemzeti Galéria és a Ludwig Múzeum, mely méltó a Városligethez és az egyik legfontosabb magyar közgyűjteményi együtteshez is”– mondta Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.

A park csaknem 200 éves történelme során mindig is a kultúra és a szabadidő együttes helyszínét jelentette a város életében. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően a Városliget visszanyeri történelmi funkcióját és a Liget mindenki számára többet nyújt majd mint most, legyen szó akár a kultúra, az ismeretszerzés vagy a zöldfelületi kikapcsolódás iránt érdeklődő látogatókról.

Szavazzon!

Önnek melyik tetszik jobban?