Folyamatos életveszélyben a Frankfurti Könyvvásár vendégszónoka

2015.10.14. 09:54

Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette megnyílt kedden a 67. Frankfurti Könyvvásár, a világ legnagyobb könyvszakmai találkozója.

A szokatlanul szigorú biztonsági előírásokat az indokolta, hogy a rendezvényt megnyitó sajtókonferencia vendégszónoka a folyamatos életveszélyben élő Salman Rushdie volt.

Salman Rushdie indiai származású brit író beszél a 67. Frankfurti Könyvvásár megnyitója alkalmából tartott sajtóértekezletenForrás: MTI/EPA/Arne Dedert

A brit-indiai író a véleményszabadság védelmére szólított fel. A gondolat és a szó szabadsága a vallási türelmetlenség és a politikai korrektség béklyója miatt is védelemre szorul - mondta.

Az író meggyilkolására szólított fel

A véleményszabadság nem csak önmagában fontos, hiszen "véleményszabadság nélkül valamennyi szabadságjog elenyészik" - hangsúlyozta az Egyesült Államokban élő muszlim vallású brit állampolgár, aki ellen Sátáni versek című kötete miatt 1988-ban Khomeini ajatollah iráni vezető az író meggyilkolására felszólító vallási parancsot, fatvát adott ki.

"A véleményszabadság korlátozása nemcsak cenzúra, hanem támadás az emberi természet ellen" - mondta Salman Rushdie, akinek meghívása miatt Irán lemondta a részvételt a könyvvásáron.

A szólásszabadság és a publikáció szabadsága nem lehet vita tárgyaForrás: MTI/EPA/Arne Dedert

A kedd esti megnyitóünnepségen hasonló gondolatokat fogalmazott meg a német könyves szakma csúcsszerve, a könyvkiadók és könyvkereskedők egyesületének (Börsenverein des Deutschen Buchhandels) elnöke. Heinrich Riethmüller hangsúlyozta, hogy a szólásszabadság és a publikáció szabadsága nem lehet vita tárgya, mert a szabad és demokratikus társadalom alapját jelenti.

A vásáron több mint száz országból nagyjából 7 300 kiállító vesz részt. A vasárnapig tartó vásárra 280-300 ezer látogatót - olvasót és szakmabelit - várnak. A rendezők több mint 4 ezer eseményt, konferenciát, felolvasást, író-olvasó találkozót szerveztek nekik. Az idei díszvendég Indonézia.

A vásáron több mint száz országból nagyjából 7 300 kiállító vesz résztForrás: MTI/EPA/Frank Rumpenhorst

Magyar jelenlét

A könyvvásár magyar irodalmi programját negyedik éve a Balassi Intézet Publishing Hungary programja szervezi. A rendezvény sűrűn látogatott közönségfórumain ismert német újságírók, irodalomkritikusok mutatják be magyar szerzők műveit, amelyek német fordításban az adott évben jelentek meg.

Az idei vásáron bemutatják Tóth Krisztina Akvárium című kötetétFotó: Bielik István - Origo

Az idei vásáron bemutatják Tóth Krisztina Akvárium című kötetét, Dragomán György Máglya című regényét, Kiss Noémi Rongyos ékszerdoboz című munkáját és Gárdos Péter Hajnali láz című könyvét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK