Csillagászati áron, 170,4 millió dollárért (50 milliárd forintért) kelt el a Christie's hétfő esti New York-i árverésén Amedeo Modigliani Nu couché című aktfestménye. A kínai vásárló minden idők második legmagasabb művészeti árverési összegét fizette ki a százéves képért.

Az 1917-18-ból származó festmény először fordult meg árverésen. Féltucatnyian licitáltak a műalkotásra, amely hatvan évig egy magángyűjtemény része volt. 

Ötmillió dolláronként nőtt a licitForrás: AFP/Timothy A. Clary

A licit 75 millió dollárról indult, egy darabig ötmillió dolláronként nőtt, aztán egy telefonos vásárló hirtelen 152 millió dollárra tette a lécet, végül 170,4 millió dollárnál csapott le a kalapács. A végső ár a Christie's 12 százalékos jutalékát is tartalmazza.

A művészeti aukciós rekordárat Pablo Picasso Les femmes d'Alger című festménye tartja, amelyet májusban 179 millió dollárért adott el a Christie's.

Picasso Les femmes d’Alger című festménye tartja a rekordotForrás: AFP/Justin Tallis

A hétfő esti aukción 34 mesterművet kínáltak eladásra az Artist's Muse összefoglaló cím alatt. A felkínált alkotások 30 százalékát nem sikerült eladni, de az eladási nap végén a Christie's kasszájába csaknem 500 millió dollár (144 milliárd forint) folyt be, ami nagyjából megfelelt a várakozásoknak.

Az el nem adott művekkel kapcsolatban az aukciósház globális elnöke, Jussi Pylkkanen megjegyezte: a határokat feszegették, és ez benne volt a pakliban. Néhány munka már nem volt ismeretlen az aukciós közönség előtt, néhányat pedig talán túláraztak. Pylkkanen ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a „mesterművek piacán” továbbra is rendkívül éles a verseny.

Ötvenmilliárd forintért kelt elForrás: AFP/Timothy A. Clary

Egy Roy Lichtenstein-kép, az 1964-ben készült Nurse 95,4 millió dollárért (28 milliárd forintért) cserélt gazdát, ekkora árat aukción még nem adtak a művész egy alkotásáért sem. Ugyancsak rekordáron kelt el Gaugin Therese című faszobra, amelynél 31 millió dollárig (9 milliárd forintig) tartott a licitálás.