A Játszd újra, Sam! lenyomta a Parasztoperát

régi előadások
Játszd újra, Sam! (Vígszínház)
Vágólapra másolva!
Mi kérdeztünk, az olvasók szavaztak.
Vágólapra másolva!

A múlt héten cikket közöltünk a legrégebb óta a prózai színházak műsorán lévő előadásokról: ahogy akkor megírtuk, van előadás – a Budapest Bábszínház Misi mókus vándorúton című produkciója –, amelyet már ötvenöt éve láthat a közönség, és amelyre olyan nagymamák hozzák el az unokáikat, akik azt szeretnék, hozzájuk hasonlóan a gyerekeknek is ez legyen az első színházi élményük.

Azt hitték, példa nélküli, hogy Pintér Béla és Társulata tizenöt éve folyamatosan műsoron tartja egyes előadásait? Tévedtek. Ahogy a Katona József Színház tizenhárom éves Top Dogs című előadása sem fért föl már a húsz legrégebb óta műsoron lévő prózai darab listájára. Olvassa el korábbi cikkünket! >>>

A cikk végén felsoroltuk a huszonhárom legrégebben bemutatott, de ma is látható előadást, és arra kértük az olvasókat, árulják el, melyiket látták közülük a legtöbbször.

Játszd újra, Sam! (Vígszínház) Forrás: Szkárossy Zsuzsa

Eddig 622-en kattintottak: a legtöbben, összesen 130-an a Vígszínház 1983. november 12-én bemutatott előadására, a Játszd újra, Sam! című Woody Allen-adaptációra. A főszerepet Kern András játssza.

Az előadásról még Woody Allen is tud, sőt, a Filmvilágnak 1985-ben azt mondta: „Megragadó gondolat, hogy valamiféle alteregóm él Magyarországon, s tulajdonképpen nagyon szeretnék egyszer találkozni vele.” De ahogy azt az Origo Filmklub megírta, a találkozás végül nem jött létre.

Játszd újra, Sam! (Vígszínház) Forrás: Szkárossy Zsuzsa

„Amikor pár évvel ezelőtt itt volt Budapesten, meghívtuk az előadásunkra, de azt mondták a vígszínházi titkárok, hogy meg sem lehetett közelíteni. A menedzsere azt mondta, hogy

mert az csak elveszi az erejét a zenéléstől. Azt hiszem, csak másfél-két napig volt itt, de éppen odatettünk egy előadást, hogy hátha megnézi majd, de nem engedtek még csak a közelébe se” – mondta akkor Kern András.

Parasztopera (Pintér Béla és Társulata) Forrás: Dusa Gábor

A második legtöbben egy évtizedekkel fiatalabb előadásról mondták, hogy a legtöbbször látták: a Pintér Béla és Társulata Parasztopera című, 2002. október 19-én bemutatott darabjáról van szó. Erre 85 voks érkezett.

A Parasztoperát ráadásul mostanában még többen láthatják, hiszen átkerült a bemutató helyszínénél, a Szkéné Színháznál nagyobb nézőterű Átrium Film-Színházba. „Van egy zseniális hangosítónk, aki kitalálta, hogyan lehetne hangosítani a Parasztoperát az Átriumban. Két előadás volt azóta: csodás volt! Hallottak minket, hallottuk magunkat.

Imádom!” – lelkendezik az Origónak Enyedi Éva, az előadás egyik főszereplője.

A nem létező dobogó harmadik helyére a Katona József Színház Portugál című előadása került, amelyet 1998. október 18. óta láthat a közönség: 63-an ezt az előadást látták a legtöbbször. Egressy Zoltán drámáját Lukáts Andor rendező bemutatója óta még tizenöt magyar nyelvű színház tűzte műsorára.

Portugál (Katona József Színház) Forrás: Bajomi András

„Biztos van szerep, ami idővel kiürül. De ez egy szerelmes szerep. Masnié egy találkozás és egy csalódás története. Egy ilyen szerep szerintem nem tud elfáradni” – mondja róla Pelsőczy Réka, az előadás főszereplője.

A Madách Színház Páratlan páros című előadása szilveszterkor ünnepelte a harmincadik születésnapját. Ez ráadásul épp a 900. előadással esett egybe, és ennyi este elég is volt ahhoz, hogy 59 olvasónk többször is megnézze a bohózatot.

Cseke Péter, az egyik főszereplő harminckét éves volt, amikor bemutatták az előadást Pethes György rendezésében. Pethes 1999-es halála óta Cseke már nemcsak John Smitht játssza, de ő a produkciót életben tartó „mindenes” is.

„Volt olyan előadás, amelyben megkértem a rendezőt, hogy cseréljen le engem egy fiatalabb színészre, hiszen ötvenvalahány évesen még mindig én voltam a fiatal ügyvéd. Nem egy fiatal kollégát fogyasztottam el magam mellől, úgy éreztem,

De a Páratlan páros esetében megadom magam: ez már egy olyan legenda, amiben addig szeretnék játszani, ameddig csak lehetőségem van rá” – mondja Cseke Péter.

Mácsai Pál tizenöt éve mesél Örkény Istvánról Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az ötödik helyezett egy monodráma lett: idén lesz tizenöt éve, hogy Mácsai Pál előadja Örkény István életét az Azt meséld el, Pista! című előadásban az Örkény Színházban.

„Hogy ilyen régóta megy, az a szövegnek köszönhető. Az én részem ebben annyi, hogy megéreztem, Örkény privát szövegeiből színpadi monológot lehet csinálni. Hogy ki a csuda mesél itt? Van egy sejtésem. Volt nekem egy nagyapám, nem ismertem, kicsit öregebb volt, mint Örkény. Legendás társasági ember volt, csodálatos kedélyű alak, apám apja, egyébként koporsókereskedő.

A család szent borzadállyal emlékezett arra, amikor a kegyszerkereskedők estjein fellépett, mint konferanszié. Az 50-es években, amik nem voltak a legderűsebb idők, esténként ennél a nagyapámnál gyűlt össze a társaság. Ő meg szórakoztatta őket a történeteivel.

Valószínűleg ettől a nagyapámtól örököltem én valamit. Talán ő mesél itt” – mondta korábban Mácsai Pál az Origónak.

A szavazás eredménye pedig így alakult:

Ön melyik előadást látta a legtöbbször? Szavazatok
Játszd újra, Sam! (1983. november 12., Vígszínház) 130 (21%)
Parasztopera (2002. október 19., Pintér Béla és Társulata) 85 (14%)
Portugál (1998. október 18., Katona József Színház) 63 (10%)
Páratlan páros (1985. december 31., Madách Színház) 59 (9%)
Azt meséld el, Pista! (2001. november 6., Örkény István Színház) 55 (9%)
Top Dogs (2002. április 12., Kamra) 33 (5%)
A vágy villamosa (1999. december 11., Budapesti Kamaraszínház) 26 (4%)
Elnöknők (1996. május 18., Kamra) 23 (4%)
A képzelt beteg (2000. október 8., Pesti Színház) 23 (4%)
Misi mókus vándorúton (1961. szeptember 24., Budapest Bábszínház) 22 (4%)
Diótörő (1978. december 23., felújítás: 1997. december 6., Budapest Bábszínház) 17 (3%)
Sylvia (1997.szeptember 27., Vígszínház) 17 (3%)
Kövek a zsebben (2002. március 7., Thália Színház) 17 (3%)
Bors néni (1994. december 22., Kolibri Színház) 16 (3%)
És Rómeó és Júlia... (2000. április 1., IBS Színpad) 13 (2%)
A Sehova Kapuja (2000. december 12., Pintér Béla és Társulata) 8 (1%)
Marcipán cica (1998. március 21., Budapest Bábszínház) 7 (1%)
Kukacmatyi (1992. november 22., Kolibri Fészek) 4 (1%)
Alice Csodaországban (1993. május 8., Kolibri Fészek) 3 (0,5%)
Hol vagy, Mikulás? (1986, Figurina Animációs Kisszínpad) 1 (0,5%)
Párácska és a kishal története (1983, Figurina Animációs Kisszínpad) 0
Grim/m/aszok (1984, Figurina Animációs Kisszínpad) 0
Eszti álma (1985, Figurina Animációs Kisszínpad) 0
Összes szavazat: 622