Magyar siker a Kanári-szigetektől New Yorkig

Fischer iván
The Budapest Festival Orchestra, lead by Iván Fischer, the Music Director and a founder of The Budapest Festival Orchestra, performs in the Paris Philharmonie on Tuesday, 26.May.2015. Photo by Akos Stiller
Vágólapra másolva!
Tizenkét nap alatt 23 ezer kilométert tett meg Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar, hogy Las Palmastól Washingtonon és Montreálon át egészen New Yorkig vigyék a magyar kultúra jó hírét.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Fesztiválzenekar koncertje „fenséges zárása volt” a 32. Kanári-szigeteki Zenei Fesztiválnak, jobb döntést nem is hozhattak volna a szervezők – írta a Diario de Avisos kritikusa. „A koncert első pillanatától kezdve különleges érzékenységgel játszottak, tökéletes finomság és egyensúly jellemezte játékukat” – fejtette ki a szerző, külön kiemelve Fischer Iván „karmesteri nagyságát”, aki

És bár nem szokás kitérni a ráadásra, ezúttal olyan „bámulatos” volt, hogy a cikk írója azt sem hagyta szó nélkül: „a BFZ muzsikusai egy régi ortodox melódiát énekeltek el négy szólamban, magával ragadóan”.

Próba Las Palmasban Forrás: Kurcsák István

A Cultural Resuena cikke szerint Fischer Iván beragyogta a koncerttermet, bátor interpretációt választott, a zenekar játékában egyszerre volt jelen az erő és a finomság. „Megmutatták, hogy ez egyszerre is lehetséges, a csodálatos este pedig hangos tapsviharral végződött” – olvasható a beszámolóban, melyben a ráadást „felejthetetlen ajándéknak” nevezték.

Felülmúlhatatlan zenekar

Montreálban a Le Devoir cikke szerint már „az önmagában csoda, hogy a viszontagságos időjárás ellenére eljutottak Montreálba Washingtonból” – írta a kritikus, majd hozzátette: és még énekeltek is! A koncert a lehető legjobban kezdődött a kürtök megszólalásával A bűvös vadász-nyitányban, Prokofjev 5. szimfóniájában pedig minden benne volt: pontosság, színek és végtelen árnyalatok sora. „Végig egységesen és magas színvonalon játszottak, reméljük, a következő turnéjukon is találkozunk” – zárta gondolatait a szerző.

Próba Las Palmasban Forrás: Kurcsák István

New Yorkban már a Fesztiválzenekar koncertjének beharangozóiban sorjáztak a szuperlatívuszok: a The New Yorker „Fischer Iván felülmúlhatatlan zenekarát” várta a Carnegie Hallba, Washingtonban a magyar nagykövetségen Szemerkényi Réka washingtoni magyar nagykövet meghívására a teljes zenekar részt vehetett egy Sunday Brunchon, és ugyancsak Washingtonban fogadást adtak Fischer Iván tiszteletére, aki korábban a washingtoni nemzeti szimfonikusokat is dirigálta.

Mágikus pillanat is volt a koncerten Forrás: Kurcsák István

A Carnegie Hallban idén 20. jubileumát ünnepelte a Fesztiválzenekar, játékát pedig álló tapssal hálálta meg a közönség, ahogy korábban Montrealban is. A Concerto Net a zenekar „tiszta, örvénylő energiáit” emelte ki, a Super Conductor blog szerint a koncert minden volt, csak nem szokványos, a Cutting Edge szerint pedig több mágikus pillanat is volt a koncerten.

Alább interjút hallgathat Fischer Ivánnal angolul.

„Fantasztikusan, csodálatos hangzással” sikerült megmutatni, mire képes a zenekar, a muzsikusok pedig énekükkel végül „elrabolták a közönség szívét”. A The New York Times beszámolója a vonósok meleg hangzását, és a fúvós szekcióban ülő nagyon tehetséges muzsikusokat emelte ki, a Classical Source szerzője szerint pedig ez volt a szezon legjobb koncertje.