Miniszteri figyelmeztetés a gyanús festménykölcsönzés miatt

Baán László
Interjú Baán Lászlóval a Nemzeti Múzeum igazgatójával a Seuso-kincsek hazahozataláról 2014. március 31-én.
Vágólapra másolva!
Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója figyelmeztetést kapott, amiért nem kért engedélyt a minisztertől a Habony ismerőseinek kikölcsönzött barokk festményekért. 
Vágólapra másolva!

A héten derült ki, hogy a képek a Szerb utca 9-ben lógtak három hónapig. A festményeket Jáksó László és Halkó Gabriella cége, a Brand Lab Kft. kölcsönözte a múzeumtól,

egyenként havi 15 ezer forintért.

Mivel egy magáncégről van szó, a kölcsönzéshez miniszteri hozzájárulás kellett volna.

A kölcsönszerződésen Baán László aláírása szerepel Fotó: Pivarnyik Balázs - Origo

Nem kértek engedélyt

Baán László ebben az esetben nem kért engedélyt, Balog Zoltán ezért megrovásban részesítette - erősítette meg a hírt a Nol.hu-nak az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

„A Szépművészeti Múzeum a kölcsönzési szerződés megkötése előtt nem kérte Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének hozzájárulását, pedig ez az akkor hatályban lévő, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. CXL. törvény 38/A. § (5) bekezdése alapján törvényi kötelezettsége lett volna" - közölték a lappal.

A miniszter az ügyben vizsgálatot rendelt el.

Az ügyben megkerestük a Szépművészeti Múzeumot, ahol elismerték, hogy kellett volna engedély, és adminisztratív hibát követtek el.