Meghalt Prince

Kényszerleszállás után mentővel szállították kórházba Prince-t, Prince, énekes, mentő
(FILES): This June 30, 2011 file photo shows US singer and musician Prince performing on stage at the Stade de France in Saint-Denis, outside Paris. Pop icon Prince was treated in hospital on April 15, 2016 after a bout of flu worsened in mid-air, forcing his private jet to make an unscheduled landing, his publicist told AFP. / AFP PHOTO / BERTRAND GUAY
Vágólapra másolva!
57 éves korában meghalt Prince, holttestét az otthonában találták meg csütörtök reggel. A legendás előadóművész karrierje során százmillió lemezt adott el, és hét Grammy-díjat nyert. Magyarországon 2011-ben lépett fel először és utoljára. Prince-ről nemcsak zenésztársai, de Barack Obama is megemlékezett. 
Vágólapra másolva!

57 évesen meghalt Prince. A CNN úgy tudja, a legendás előadóművész holttestére Paisley Park-beli otthonában, a liftben találtak rá csütörtök reggel. A kiérkező mentők próbálták újraéleszteni, de nem sikerült. A rendőrség vizsgálja a halálának körülményeit.

Prince Rogers Nelson 57 éves volt Forrás: AFP/Bertrand Guay

A CNN szerint Prince már április elején jelezte, hogy nincs jól, ezért lemondták az atlantai koncertjét. Később ezt a show-t megtartották, de a sztár utána

rosszul lett, ezért magángépének le kellett szállnia Illinois-ban.

Ezután azt üzente rajongóinak, hogy jól van. A TMZ úgy tudja, hogy az énekes influenzás volt.

Hendrix is a példaképe volt

Prince Rogers Nelson 1958-ban született Minneapolisban, apja dzsesszzongorista, anyja dzsesszénekesnő volt. Amikor hétéves korában a szülei elváltak, felváltva élt hol az anyjánál, hol az apjánál, és

zongorán a tévében hallott dallamokat kezdte utánozni.

Tinédzserként elköltözött otthonról, majd első együttesében megtanult gitáron, basszusgitáron és dobon is játszani.

James Brown és Jimi Hendrix volt a példaképe, de magával ragadta a funky is.

Prince kétszer nősült. Először Mayte Garciát, egy háttértáncosát vette el, akitől 2000-ben vált el. Ezután Manuela Testolinit vette feleségül, útjaik 2006-ban váltak külön. Egyetlen gyermeke egyhetesen halt meg Pfeiffer-szindrómában 1996-ban.

1979-ben volt az első koncertje

Tizennyolc évesen már demofelvételeket rögzített, a következő esztendőben pedig a tehetségére felfigyelő Warner Records hat számjegyű összeget kínált fel neki egy háromlemezes szerződésért, ráadásul ő lett a kiadó történetének legfiatalabb producere.

Első albumát 1978-ban adta ki, For You címmel, amelyen

mind a 27 hangszert egymaga játszotta fel a stúdióban.

Első önálló koncertje 1979 januárjában volt. A korai fellépéseken általában szűk nadrágot vagy csak zebramintás alsóneműt és magas sarkú csizmát hordott, mint ahogy kísérete is bizarr ruhákban és szexi fehérneműben jelent meg a színpadon.

Százmillió eladott lemez

Két évvel és két albummal később a Rolling Stones-turnén melegítette be a közönséget, majd hárommillió példányt adott el 1999 című dupla albumából.

Ezen az albumon volt Little Red Corvette című dala is, amely – a Michael Jackson-féle Billie Jeannel együtt – a Music Television (MTV) egyik első olyan klipje volt fekete előadótól, amely bekerült a leggyakrabban sugárzott dalok közé.

Prince karrierje során több mint

százmillió lemezt adott el, 39 albumot készített és hét Grammy-díjat nyert, és harminc alkalommal jelölték a díjra.

A Purple Rain című film pedig 1985-ben megkapta a legjobb eredeti dalokból álló filmzene Oscar-díját 1985-ben is.

Legismertebb dalai a Cream, a The Most Beautiful Girl In The World, a Diamonds And Pearls, a Let's Go Crazy és a Purple Rain.

Prince emellett dolgozott Madonna Like A Prayer című lemezén, zenét írt a Tim Burton-féle Batman-filmhez, Sinéad O'Connor pedig 1990-ben világslágert csinált Nothing Compares 2 U című dalából.

Prince külncségei

Prince soha nem ünnepelte a születésnapját. A mobiltelefonoktól írtózott, az interjúk során pedig az újságírók nem használhattak diktafont. A The Black Album című lemezét félmillió kinyomott példány után egy megvilágosodásra hivatkozva letiltatta, így az csak hat évvel később jelent meg.
1994-ben nevét Symbol-ra, illetve Love Symbolra változtatta, de gyakran csak a Művészként emlegették. Végül 2000-ben újra felvette a Prince művésznevet.
Az internetet lefutott dolognak tartotta, így honlapot sem akart. A zenész a fájlcserélő oldalakkal sem volt kibékülve: 2011-ben azt mondta, hogy legalább 300 kiadatlan dala van, de fájlcserélők elterjedése miatt nem ad ki több albumot. Ezt az elhatározását később megváltoztatta, és utolsó albumát már az internetről is le lehetett tölteni.

Obama is megemlékezett

– Össze vagyok törve! – írta a Twitteren Samuel L. Jackson. A színész szerint Prince egy zseni volt, halála pedig nagy veszteség.

Katy Perry azt írta, hogy a zenész halálával a világból elveszett egy kis varázslat.

– Ez a legrosszabb nap. Nyugodj békében, Prince! – írta a Twitteren Boy George.

Lionel Richie is megemlékezett zenésztársáról, és azt írta, hogy sokkolta Prince halálhíre, és hiányozni fog neki.

Prince-ről még Barack Obama is megemlékezett.

Ezt Prince mondta, és senkinek a lelke nem volt erősebb, bátrabb és kreatívabb – írta a Twitteren az USA elnöke.

Obama a Facebookon azt is hozzátette, hogy feleségével, Michellel csatlakozik a több millió rajongóhoz, akik gyászolják a hirtelen elhunyt sztárt.