Boszorkányokból sincs hiány

danny bain
Vágólapra másolva!
Danny Bain tulajdonképpen véletlenül költözött Magyarországra, mára viszont magyarul mond mesét az ország minden szegletében. Nemrég saját mesekönyvet is kiadott, amelyet beválasztottak 2015 ötven legjobb gyermek- és ifjúsági könyv közé. De hogy köt ki egy amerikai dobos Budapesten, hogy afrikai történeteket meséljen magyar gyerekeknek?
Vágólapra másolva!

"Hat éve élek Magyarországon, és a törzsközönségem is nagyjából ennyi idős,

- mondja viccesen Danny, aki úgy látja: azért a gyerekeknek van némi tisztességtelen előnye hozzá képest a nyelvtanulásban.

Madárrá változtatott hercegnő is akad Forrás: Sojtory Szabolcs

Szigorúan színes ruhákban

Szerinte amúgy a kicsiknek sokszor fel sem tűnik, hogy ő külföldi, inkább csak azt hallják, hogy furán ejt bizonyos szavakat. De hát épp ez a "furaság" adja a varázsát az egész előadásnak, itt ugyanis minden kicsit máshogy van, mint amihez egy átlagos gyerekműsorban hozzászokhattunk.

Három testvérben, gonosz boszorkányban vagy épp állattá változtatott hercegnőben persze itt sincs hiány, ám a mesék többsége az egzotikus Afrikában játszódik, ráadásul Danny egy különleges ghánai hangszeren kíséri a kalandos történeteket, szigorúan színes, afrikai ruhákba öltözve.

Elválaszthatatlan a tánctól

Danny Bain még az Egyesült Államokban, az egyetem alatt lett rajongója az afrikai kultúrának, amiben a hihetetlen életöröm fogta meg leginkább.

- mondta az Origónak.

Később egy fél éves tanulmányútra is eljutott Nyugat-Afrikába, itt kezdte el megtanulni, hogy kell játszani a fából és lopótökből készült ghánai xilofonon, amiből a helyi mestere készített is neki egy példányt. A különleges hangszert nemcsak távolról csodálhatják a gyerekek az előadásokon, hanem a mese végeztével ki is próbálhatják a színpadon.

Tátott szájjal Forrás: Sojtory Szabolcs

Beleszeretett a brazil kultúrába

Danny amúgy nemcsak Afrikában járt, Brazíliában is élt egy évet, ahol szintén beleszeretett a helyi kultúrába, ám mikor lejárt a vízuma, úgy döntött, meglátogatja egy-két magyar barátját.

Az volt a terv, hogy hamarosan visszatér Dél-Amerikába, ám minden máshogy alakult:

már az első hetekben talált magának zenekart és nagyon hamar megismerkedett leendő feleségével is, így letelepedett Budapesten, ahol azóta is él.

A gyerekelőadások mellett több folk- és bluesbandában dobol, sőt, a tradicionális magyar hangszerekkel is közeli ismeretséget kötött: a Paraszta Pé nevű duóval például tekerőlanton és ütőgardonon dolgoztak fel brazil népdalokat, az erről készült videót csaknem 50 ezren nézték meg a Facebookon.

A zeneiség a könyvből sem hiányzik Forrás: Sojtory Szabolcs

A zeneiség tavaly megjelent mesekönyvéből sem hiányzik, hiszen a hozzá tartozó CD-mellékleten meghallgathatóak hangszeres előadásban is a mesék. Az Ez nem az apu hangja! című könyvet januárban beválogatták az év legjobb gyerekkönyvei közé.