Nincs vége: tovább húzódik a Led Zeppelin plágiumpere

jimmy page, led zeppelin
Vágólapra másolva!
Egy hónapja még nagyot sóhajthatott a rockvilág, főleg a Led Zeppelin rajongói, mikor a bíróság úgy döntött, nem lopták a Stairway to Heaven intróját. Nekik biztosan rossz hír, hogy a plágiumper folytatódik, ugyanis fellebbezett a felperes. 
Vágólapra másolva!

A Los Angeles-i esküdtszék június 23-án úgy döntött, hogy nem történt plágium, tehát a rocktörténelem egyik legjelentősebb balladája, a Stairway to Heaven teljes mértékben a gitáros, Jimmy Page és az énekes, Robert Plant szerzeménye.

Michael Skidomore, Randy Wolfe-nak, a Spirit néhai gitárosának vagyonkezelője jogászával, Francis Malofiy-val múlt szombaton

benyújtotta az ítélet elleni fellebbezését, amelyet az illetékes amerikai fellebbviteli bíróság be is is fogadott.

- írja az Independent. Malofiy egyébként már a júniusi ítélet után bejelentette, hogy fellebbezni fognak. Szerintük ugyanis nem volt igazságos, hogy a tárgyaláson nem a Taurus 1968-as felvételét hallgatták meg, hanem kottából játszatták el.

Az tehát biztos, hogy folytatódik a per, és már azt is tudni, hogy

2017 előtt nem lesz újabb tárgyalás.

Azt valóban nem lehet eltagadni, hogy hasonlóság van a két dal bizonyos részei között, de nehéz elképzelni, hogy van még esélye a Spiritet képviselőknek. Nyilván nagyobb a Zeppelin tábora, de sokan szurkolnak a Spirit sikeréért is az ügyben, végül is nem kis pénzről van szó.

Skidmore ugyanis azt akarja elérni, hogy Wolfe-ot a Stairway to Heaven társszerzőjeként ismerjék el, és fizessenek az elmaradt szerzői jogdíjért,

kompenzációként 40 millió dollárt, tehát több mint 11 milliárd forintot.

A Spirit gitárosa, Randy Wolfe még 1997-ben, nem sokkal halála előtt azt mondta egy interjúban, hogy egyértelműen tőlük vették Page-ék az akkordokat. Azt mondta, nagyon bántja, hogy több millió dollárt kerestek az ő dallamával, ráadásul sona nem mondták, hogy köszönjük.

Wolfe a Taurust egyébként 1967-ben írta, míg a Stairway to Heaven 1971-ben született. A hasonlóság mellett az is okot adhatott a gyanúra, hogy a két együttes 1968-ban és 1969-ben többször is koncerteztek ugyanazon a színpadon, ugyanazon a rendezvényen.