Meghalt Psota Irén

Psota Irén színésznő
Budapest, 2011. január 19. Psota Irén, a Nemzet Színésze, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes művész figyel, amikor Schmitt Pál köztársasági elnök fogadja a nemzet színészeit a Sándor-palotában. MTI Fotó: Kollányi Péter
Vágólapra másolva!
87 éves korában elhunyt Psota Irén - értesült az Origo. A színésznőt nemrég szállították tüdőgyulladással kórházba, de a szervezete nem tudta legyűrni a betegséget.
Vágólapra másolva!

Nagyon-nagyon meg kéne ünnepelni, hogy létezik, él, mozog, dolgozik, és van nekünk ... az Irén" - mondta róla egyszer Garas Dezső.

Psota Irén pályafutásának kiemelkedő pillanatai Forrás: MTI/Kovács Tamás

Minden műfaj jól állt neki

Psota Irén generációjának meghatározó színművésze volt. 1929-ben született, és már gyermekkorától fogva a színészi pályára készült. Korai fellépéseiben, édesanyja vezetéknevét felvéve, Dávid Irén néven játszott. 1952-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, és még abban az évben le is szerződött a Madách Színházhoz, ahol egészen 1980-ig játszott. Később a Népszínház, majd a Nemzeti Színház tagja lett, ám a rendszerváltás környékén visszatért a Madáchba. Olyan legendás partnerei voltak a színpadon, mint Pécsi Sándor, Kiss Manyi, Tolnay Klári vagy Gábor Miklós.

Nem számított, hogy vígjáték, tragédia vagy musical, Psota minden műfajban otthon érezte magát.

Első kiugró sikere Brecht Kurázsi mama című darabjában a néma Kata szerepe volt. Alakításába annyira beleélte magát, hogy estéről estére berekedt, noha egy szót sem szólt a színpadon.

Bohócpárosuk hatalmas siker volt

A zenés színház is közel állt hozzá, ének- és tánctudása imponáló volt. Számtalan sanzont és dalocskát tett slágerré (Engem nem lehet elfelejteni, Két kicsi kecske, Tibi, te bitang). A butuska Lujzaként évekig állandó szereplője volt a rádiókabaréknak Major Tamás oldalán.

A cirkuszi bohóckodás is jól állt neki,

Ruttkai Évával alkotott bohócpárosuk hatalmas siker volt. Több generáció kedves gyerekkori emléke Frédi és Béni című rajzfilmsorozat, melynek legendás magyar szinkronjában Psota kölcsönözte Vilma, a kőkorszaki háziasszony hangját.

Rengeteg filmben szerepelt

Színpadi fellépései mellett több mint ötven filmben szerepelt. Emlékezetes alakítást nyújtott például púpos Tera szerepében (Ház a sziklák alatt, 1958), vagy a Mit csinált felséged 3-5-ig? című vígjátékban, amelyben Mátyás király feleségét, Beatrixot játszotta. Bordélyházi madámot alakított az Egy erkölcsös éjszaká-ban, a Csárdáskirálynő filmváltozatában pedig ő volt Cecília.

A Kossuth-díjas színművész, amikor dedikálta a Csak a halálom előtt olvasható el, de siess! című kötetét Forrás: MTI/Kollányi Péter

„Egyszer megjegyezte valaki, milyen rosszkedvű vagyok. Azt válaszoltam, hogy én is ember vagyok, miért ne lehetnék szomorú. A boldogság nem valami globális jelenség.

- mondta Psota Irén egy interjúban.

Kétszer kapott Kossuth-díjat

2008-ban jelentette meg a Csak a halálom előtt olvasható el, de siess! című önéletrajzi könyvét, amelyben viharos szerelmi életéről írt, és kedvenc férjével való levelezését is tartalmazta.

Tehetségét sokszor sokféleképpen elismerték: kétszer kapta meg a Kossuth-díjat és a Jászai Mari-díjat is, 1996 óta a Halhatatlanok Társulatának tagja, 2000-ben pedig a Nemzet Színészévé választották.

Nem bírnék egy percig nyugton maradni. A tétlenség számomra egyenlő a halállal.

Képtelen vagyok várakozni. Ha valaki elkésik a randiról, engem már nem fog ott találni. Minden percet hasznosan kell élnem. Tudja, mi lesz a fejfámra írva? »Meghalt, mert ráért«" - mondta egyszer.