Gyorsan kiadják Umberto Eco utolsó könyvét

2016.02.22. 18:16

A tervezett májusi kiadás helyett már péntektől az olasz könyvesboltokban lesz Umberto Eco utolsó könyve. A nyolcvannégy éves korában elhunyt olasz író-filozófus búcsúztatását kedden tartják Milánóban.

A RAI olasz közszolgálati rádió-televízió egyenesben közvetíti Umberto Eco temetési szertartását, amely mindenki előtt nyitott lesz. A család akarata szerint rövid és egyszerű búcsúztatás helyszíne a milánói Sforza-kastély udvara lesz. Nem lesz egyházi szertartás, többek között a barátai emlékeznek meg a péntek este elhunyt íróról, Milánó városi múzeumai pedig déltől bezárnak a gyász jeleként.

A múzeumok is zárva tartanak miattaForrás: NurPhoto/Massimo Valicchia/NurPhoto/Massimo Valicchia

Már a héten kiadják 

Ezzel egy időben Elisabetta Sgarbi, az Ecóval közösen alapított La Nave di Teseo (Thészeus hajója) nevű könyvkiadó vezetője bejelentette, hogy a héten megjelenik az író legutolsó műve. A Pape Satan Aleppe című, mintegy ötszáz oldalas könyv Umberto Eco 2000-től megjelent közéleti és kulturális írásait gyűjti össze, köztük azokat, amelyeket Minerva levelei címmel Eco a l'Espresso hetilap utolsó oldalán jelentetett meg.

Berlusconiék ellen alapították

Sgarbi elmondta, hogy  Eco halála előtt néhány nappal bólintott rá a könyv megjelenésére, amelynek publikálását eredetileg májusra tervezték. A két író és több társuk tavaly alapították az új olasz kiadót a Berlusconi-család birtokolta Mondadori-Rcs kiadói csoporttal szemben, amely az értelmiség egy része szerint uralja az olasz könyvkiadást. Umberto Eco kétmillió euróval finanszírozta az új kiadót. 

Könyvek között töltötte az életétForrás: Leonardo Cendamo/Leemage

Az Isteni színjátékra utal

A Pape Satan Aleppe cím Dante Alighieri Isteni színjátékát idézi. A Pokol hetedik énekének első sorában az alvilági isten Pluto "Pape Satan, pape Satan, aleppe" szavakkal fogadja Dantét és Vergiliust. A mai napig vitatott, hogy pontosan hogyan kell a sort értelmezni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK