Visszavonul a Nemzeti Énekkar vezetője

Nemzeti Énekkar
Arad, 2014. október 6. A Nemzeti Énekkar tagjai énekelnek az 1848-49-es szabadságharc évfordulóján, az aradi vértanúk emléknapján tartott megemlékezésen Aradon, a vértanúk emlékére állított Szabadság-szobornál 2014. október 6-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Ünnepi zeneakadémiai hangversennyel búcsúzik kedden este Antal Mátyás karmester a Nemzeti Énekkartól. A nyugdíjba vonuló karigazgató elmondta: Somos Csaba személyében jó kezekbe kerül az együttes vezetése, ő maga pedig igyekszik továbbra is koncertező karmesterként dolgozni. Zeneakadémiai tanári állását is megtartja.
Vágólapra másolva!

Antal Mátyást 1990-ben kérték fel a Nemzeti Énekkar - akkori nevén Állami Énekkar - vezetésére, így a Nemzeti Filharmonikusoknál - korábbi nevén Magyar Állami Hangversenyzenekarnál - betöltött fuvolaművészi posztját karigazgatásra cserélte, 45 éves korában végleg letette hangszerét.

A Nemzeti Énekkar tagjai énekelnek az 1848-49-es szabadságharc évfordulóján Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

"Nem volt nehéz, egy természetes váltás volt ez az életemben, hiszen a vezénylés gyerekkorom óta érdekelt, később a Zeneakadémián is fuvola és karnagy szakon végeztem. 14 éves korom óta különböző zenekarokban fuvoláztam, 22 évesen már játszhattam az Állami Hangversenyzenekarnál.

- mesélt akkori döntéséről.

Feladatom a kortársak játszása

"A Nemzeti Énekkar alapvetően egy nagy, romantikus hangzású vegyeskar, amely Verdi és Brahms Requiemjében, a nagy Mahler- szimfóniákban és hasonló művekben érzi a legjobban magát. Ugyanakkor rengeteg kortárs zenét is csináltunk, ezt mindig is feladatomnak tartottam” – tette hozzá.

A leköszönő karigazgató arról is beszélt, hogy harmonikusan zajlik az énekkar élén a vezetőváltás: Somos Csaba január 1-jével vette át hivatalosan az együttes vezetését, de három hónapig még együtt dolgoznak.

"Ez nagyon imponáló, mert manapság nem ez a divat, általában azt látjuk inkább, hogy a vezetőváltások zaklatott körülmények között történnek" - jegyezte meg Antal Mátyás.

Somos Csaba kinevezéséről korábban azt írta a Népszava, hogy nem előzte meg pályázat: "a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar vezetése, valamint a kórus tagjai »közfelkiáltással« támogatták személyét és szakmai programját."