Vágólapra másolva!
Gyerekként kidobták otthonról, most már sztárénekesként tisztelik őket.
Vágólapra másolva!

Hat indiai nő énekel és táncol a színpadon, bollywoodi stílusban csillogó, flitterektől roskadozó szárikban: a 6 Pack Band egyike a producerek, menedzserek, stylistok, ének- és tánctanárok által összeállított indiai zenekaroknak. És valamiben mégis különbözik azoktól: mind a hat énekesnő férfitestben született.

Hat nő száriban Forrás: 6 Pack Band

Márpedig a hidzsrák, azaz az indiai transzneműek – transzszexuálisok, interszexuálisok vagy transzvesztiták – korábban nemigen jelenhettek meg a népszerű tévécsatornákon vagy a nagyközönség előtt. Sokkal inkább jellemző „munkalehetőség” számukra a koldulás, a szexmunka vagy jobb esetben az esküvői előadó-művészet.

Indiában csaknem kétmillió hidzsra él, sokan közülük a társadalmon kívül,

guruk által vezetett közösségekben. A mindennapok során szinte természetes számukra a diszkrimináció és a zaklatás. Komal Jagtap, a 6 Pack Band egyik tagja a The Guardiannek elmondta: nyolcévesen kellett elköltöznie otthonról. Mivel lánynak érezte magát, nem volt hajlandó nadrágot és inget hordani, ezért a családja közölte: halottnak tekintik, és soha többet nem akarják látni.

Felvonulók Bangladesh első "Hidzsra Napján" 2014-ben Forrás: AFP/Munir Uz Zaman

Épp ezért nem is csoda, hogy amikor Ashish Patil, a bollywoodi Y Films vezetője kitalálta, elindítja India első transzneműekből álló popzenekarát, eleinte az általa megkeresett hidzsrák egyike sem akart hinni neki.

Amikor végül mégis sikerült összehozni a meghallgatást, még a pusztán csak hírnévre vágyakozó ciszneműeket (azaz a születési nemükkel azonosuló embereket) is haza kellett küldeni. A kétszáz aspiránsból végül kiválasztottak hatot, akikből kilenc hónap tréning után, egy koreográfussal, egy díjnyertes stylisttal és egy bollywoodi sztárénekessel faragtak popzenekart.

Az együttes első száma Pharrel Williams slágere, a Happy feldolgozása volt, tradicionális indiai részekkel kiegészítve. A formabontó, de a maga módján megindító videó januárban, India nemzeti ünnepén jelent meg, és azóta csaknem 1,8 millión látták a Youtube-on. A második videó, a Sab Rab De Bande nézettsége már átlépte a 3,2 milliót.

A harmadik nem Forrás: Youtube / 6 Pack Band

Indiában a hidzsrák megítélésén változtatott valamennyit, hogy 2014-ben a Legfelsőbb Bíróság ítélete nyomán elfogadták őket, mint „a harmadik nem”. Talán a 6 Pack Band is tud tenni valamit az ügyért. A The Guardiannek nyilatkozó Komal Jagtap legalábbis azt mondja: „A bátyám sok év után most először hazahívott. A családom szomszédjai az átkozódás helyett már azt mondják: láttam a fiadat a tévében, és nagyon jól énekel."

„Az emberek, akik az utcán zaklattak minket, már azt mondják: ő az a sztár a 6 Pack Bandből. Bebizonyítottam a világnak, hogy mire vagyok képes. Büszke vagyok rá, hogy hidzsra vagyok.”