Plácido Domingót lenyűgözte a Zeneakadémia

Placido Domingo és Navrasics Tibor a Zeneakadémián az Europa Nostra díj átadóján
Plácido Domingo
Vágólapra másolva!
A Zeneakadémia felújítása során egy különleges, szecessziós épület eredeti pompáját kellett úgy megőrizni, hogy a 21. század technológiai vívmányai is helyet kapjanak benne. A legmodernebb színpadtechnikai felszereléseket és légkondicionált hangszertárolókat szerelték be, a nagyobb zenekarok és kórusok számára új hangoló helyiségek készültek, az alagsortól a legfelső szintig biztosították az akadálymentes közlekedést, 3000 m²-rel bővült a belső tér. Ezt a rendkívüli teljesítményt tüntették ki tavaly Europa Nostra-díjjal, de idén az Európai Örökség címet is elnyerte a Zeneakadémia. Vasárnap este az Europa Nostra elnöke, a világ egyik legnagyobb tenorja, Plácido Domingo leplezte le az emlékplakettet, és ünnepelte a Zenekadémia elismeréseit Navracsics Tibor kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi EU-biztossal együtt.
Vágólapra másolva!

A Zeneakadémia Liszt Ferenc téri főépületének rekonstrukciója 2015-ben nyerte el az Europa Nostra nagydíjat. Az Europa Nostra-díjat a kulturális örökség megőrzése és helyreállítása mellett a kulturális örökséggel kapcsolatos kutatás és digitalizáció, a kulturális örökség iránti példamutató, elkötelezett szolgálat, valamint az oktatás, képzés, tudatosság növelése kategóriákban ítélik oda.

A kulturális örökség megőrzéséért kapott elismerést 2015. június 11-én adták át a Zeneakadémiának Oslóban, Haakon norvég koronaherceg, Navracsics Tibor és Denis de Kergorlay, az Europa Nostra ügyvezető elnökének jelenlétében. A nagydíjat a Zeneakadémia részéről dr. Batta András korábbi rektor, Lakatos Gergely főmérnök, Magyari Éva és Pazár Béla építész vezető tervezők vették át. Plácido Domingo világhírű operaénekes, az Europa Nostra elnöke akkor családi okok miatt nem tudott jelen lenni az ünnepségen, vasárnap este azonban

ellátogatott a Zeneakadémiára, hogy személyesen leplezze le az emlékplakettet.

Placido Domingo és Navracsics Tibor üdvözlik egymást a Zeneakadémián, az Europa Nostra-díj átadóján. Fotó: Mudra László - Origo

Azonban ezzel egyidejűleg

a Zeneakadémia egy másik fontos elismerését

is együtt ünnepelte Plácido Domingo, Navracsics Tibor európai biztos és a Zeneakadémia tudományos és nemzetközi rektorhelyettese, Fekete Gyula. 2016. április 13-án ugyanis, az eddigi díjazottak közül első zenei intézményként Európai Örökség címet (European Heritage Label) kapott a Zeneakadémia. Ezt az elismerést Brüsszelben Navracsics Tibor adta át a Zeneakadémiának Európa zenei életében való kiemelkedő szerepéért, tradícióinak ápolásáért, kreativitásáért és duális szellemiségéért.

Fekete Gyula rektorhelyettes vezeti körbe a vendégeket a felújított Zeneakadémián. Fotó: Mudra László - Origo

Miután Fekete Gyula körbevezette a felújított épületben Plácido Domingót, az Europa Nostra elnökét és Navracsics Tibor EU-biztost valamint kíséretüket, a rektorhelyettes köszöntőbeszédet tartott, és hivatalosan is üdvözölte a vendégeket, majd átadta a szót a tenorlegendának.

Plácido Domingo Fotó: Mudra László - Origo

Plácido Domingo ünnepi beszédében elmondta, mekkora öröm számára a Zeneakadémián ünnepelni azt, hogy a csodás és nagyon összetett felújítási munkálatok révén új életre kelt a szeretett és fontos intézmény épülete – mindössze néhány nappal azelőtt, hogy

egy másik ikonikus budapesti helyszínen, a Szent István Bazilika előtt adhat koncertet.

A világ egyik leghíresebb tenorja nemcsak az épületrekonstrukció komplexitásához gratulált a „Liszt Ferenc Zeneakadémiája, az európai felsőfokú zenei oktatás megújuló központja Budapesten" elnevezésű projekt minden közreműködőjének és támogatójának, hanem Liszt Ferencet is méltatta, aki a szavai szerint igazi európai szellemiségű művész volt: filantróp, aki jó ügyeket támogatott, a 19. század egyik legnagyobb zenei nevelője, olyan zeneszerző, aki többek között olyan európai alkotókkal tartott kapcsolatot, mint Chopin, Saint-Saens, Grieg, Berlioz vagy Wagner. Mint Plácido Domingo hangsúlyozta:

a Zeneakadémia részben Liszt öröksége, de ugyanúgy Bartóké, Kodályé, Solti Györgyé is, és valódi szimbóluma az európai identitásnak.

Az operaénekes februári látogatását is felidézte, amikor kiváló fiatal művészeket ismerhetett meg a Zeneakadémián, akik közül Gyöngyösi Ivett zongoristát név szerint is kiemelte. „Mindig nagyszerű új, fiatal tehetségekkel találkozni, és támogatni őket" - mondta.

„A zenei és kulturális oktatásnak sokkal fontosabb szerepet kellene kapnia, mint amilyen jut neki napjainkban.

– mondta Plácido Domingo.

Az Europa Nostra elnöke befejezésképp arra is kitért, hogy szervezetük mennyire számít az Európai Bizottságra, az európai kormányokra és személy szerint Navracsics biztos úrra is abban, hogy erős hidakat építsenek az oktatás és a kultúra világa között, a Zeneakadémiát pedig felkérte arra, hogy legyen követe az Európai Kulturális Örökség Évének, amelyet 2018-ban szervez majd az Európai Bizottság, bizonyítandó, hogy a kultúra és a közös örökség komoly összekötő erő.

Navracsics Tibor Fotó: Mudra László - Origo

Ezt követő beszédében Navracsics Tibor úgy fogalmazott, hogy a Zeneakadémián a magyar építészet és kulturális élet egy csúcsteljesítményét ünnepeljük, hiszen a felújított épület a gazdag magyar kultúra eredményeit és a kultúra magas színvonalának folytonosságát testesíti meg. Mint mondta, Európa az épület minden szegletében jelen van, hiszen az intézménynek alapítása óta célja volt, hogy beágyazza Magyarországot az európai kultúrába, és ennek

mindig is fellegvára volt a Zeneakadémia.

„Ha elveszítjük kulturális identitásunkat, elveszítjük jövőbeli identitásunkat is" - hangsúlyozta az EU-biztos.

Ünnepélyes pillanat - az emlékplakett leleplezése. Fotó: Mudra László - Origo

Miután Plácido Domingo és Navracsics Tibor közösen leleplezték az Europa Nostra emlékplakettjét, Fekete Gyula rektorhelyettes az Origónak azt mondta az immár egymás mellett látható két díjról, az Europa Nostra- és az Európai örökség-díjról:

Fekete Gyula, a Zeneakadémia rektorhelyettese. Fotó: Mudra László - Origo

„Bár az egyik egy civil szervezet díja, maestro Domingo elnökletével, a másik pedig az Európai Unió díja, Navracsics biztos úr elnökletével, mégis kapcsolódik egymáshoz a két elismerés, hiszen mindkettő az európai hagyományok és értékek megőrzését, továbbvitelét és közvetítését díjazza, és erről döntött úgy Európa, hogy ebben a mi Zeneakadémiánk kiemelkedik. Egyrészt a most már 140 éves múltunkkal, másrészt az oktatási tevékenységünkkel, a kulturális életben betöltött szerepünkkel. Az épület art nouveau, azaz szecessziós jellege is egy különlegesség, amelyből a világon nagyon kevés van. Tehát

olyan sűrűségben jelenik meg itt a kultúra és a tehetség, amire most Európa is felfigyelt, és ezt nagyon respektálja bennünk.

Európa megtalálja azokat a pontokat, amelyekben úgy érzi, hogy az európaiságunkat meg tudjuk mutatni, és ezeket össze is kapcsolja: arra kérnek bennünket, hogy fogjunk kezet, és mutassuk meg magunkat, hogy ez Európa. Mi pedig ebben természetesen boldogan veszünk részt, hiszen ez egy misszió, amelyet 140 éve Liszt Ferenctől kaptunk a kezünkbe. Ezt a stafétabotot kötelességünk továbbvinni".

Plácido Domingo látogatásával kapcsolatban azt emelte ki a rektorhelyettes, hogy „ez a mi örökségünk része is egyben, hiszen Liszt Ferenctől kezdve Bartók Bélán, Kodály Zoltánon, Solti Györgyön és Marton Éván át sorolhatnánk a neveket, akik azt a nagyságot képviselik a mi Zeneakadémiánkon, amelyet Placido Domingo mester is képvisel. Tehát

ő tulajdonképpen hazajött ebbe a színvonalba".

Fekete Gyula, Plácido Domingo és Navracsics Tibor. Fotó: Mudra László - Origo

„Nagyon örülök annak, hogy Plácido Domingót sikerült idén elhívni ide" - mondta erről az Origónak Navracsics Tibor EU-biztos. „Mi nagyon jó kapcsolatban vagyunk: immár két éve nemcsak együtt dolgozunk, hanem azt is mondhatom, hogy baráti a kapcsolatunk. Éppen ezért számomra nemcsak megtiszteltetés, de nagy öröm is az, hogy vendégül láthatom most, itt, Budapesten."

„A két díj pedig, amelyeket ma ünneplünk, más-más szempontból, de egyaránt nagyon fontos garancialevelek a Zeneakadémiának és Magyarországnak is arra, hogy

valóban kulturális nagyhatalom vagyunk Európában.

Olyan értékeink, olyan vívmányaink vannak, amelyek egész Európa figyelmét felkeltik, és ezt értékelik is.

A Zeneakadémia felújítása éppen abból adódóan vált kiemelt jelentőségűvé, hogy ez szinte az egyetlen olyan európai intézmény, ahol az oktatás és az előadóművészetek szervesen kapcsolódnak össze: a hallgatók koncertezhetnek is, hiszen egy épületben található a hangversenyterem, illetve az oktatótermek is. Másrészt az épület felújításának minősége és szépsége az, ami európai szinten is elismerést váltott ki. Az Európai Örökség díj elsősorban azokat a helyszíneket jutalmazza és ismeri el, amelyek az európai kultúra egésze szempontjából fontosak, valamit hozzátettek ahhoz. A Zeneakadémia itteni elismerése egyértelműen azt jelenti, hogy a magyar kultúra fontos tényező az európai kultúrában: az egyik alapja".

Plácido Domingo az Origónak nyilatkozik. Fotó: Mudra László - Origo

– mondta az Origónak a világhírű operaénekes, Plácido Domingo. „Európa folyamatosan fejlődik, és ez Magyarországon illetve a fővárosában egészen különleges méreteket öltött.

Budapest szerintem Európa egyik legfontosabb és leggyönyörűbb fővárosa.

Büszke vagyok arra, hogy láthatom az itteni gazdasági és kulturális fejlődést.

Az egyik legfontosabb épület itt, Budapesten a Zeneakadémia, amelyet 1904-ben kezdtek építeni. Most, hogy felújították, új virágkorát éli, és minderre méltán lehetnek büszkék a magyarok mind építészetileg, mind művészileg, mind zeneileg. Biztos vagyok abban, hogy ennek köszönhetően

Magyarországnak a jelenben és a jövőben is lesznek olyan nagyszerű zenészei, mint amilyenek a múltban mindig is voltak".