70 éves lenne Freddie Mercury

Freddie Mercury Queen
Front man of British rock group "Queen", Freddie Mercury, on stage in September 1984. +++(c) dpa - Report+++
Vágólapra másolva!
A Queen utánozhatatlan frontembere 25 évvel ezelőtt, 45 éves korában halt meg. A show-nak azonban tovább kellett folytatódnia: máig koncertezik a Queen (már ami megmaradt belőle), korábban kiadatlan dalok kerülnek elő, amelyeken Freddie Mercury énekel, évről évre születésnapi bulit rendeznek neki, idén pedig elindult hivatalos Twitter-csatornája is. Kérdés, hogy egykori zenésztársai és közeli ismerősei tényleg csak az emlékét akarják ápolni mindezzel, vagy inkább kiapadhatatlan pénzforrást látnak a Mercury-kultuszban. Egyvalami azonban biztos: akkor sem feledkezett volna meg a világ Freddie Mercury születésének 70. évfordulójáról, ha mindez nem lenne, hiszen két évtized alatt kitörölhetetlenül beírta magát a rock- és poptörténetbe. Most hét fontos felvétellel emlékezünk meg róla.
Vágólapra másolva!

1. Bohemian Rhapsody

A Queen elődje a Smile nevű együttes volt, amely 1968-ban alakult a londoni Imperial College-ban. Freddie Mercury (illetve akkor még eredeti vezetéknevén Freddie Bulsara) jóban volt a bandával, majd 1970-ban csatlakozott, és az együttes nevét is az ő ötlete nyomán változtatták Queenre. Az 1974-es második lemezükön található, Freddie Mercury által írt Seven Seas of Rhye lett az első slágere a zenekarnak, de az igazán nagy áttörést A Night at the Opera című 1975-ös negyedik lemez, és a Bohemian Rhapsody jelentette (amelyet szintén ő írt).

Pedig a dal korántsem egy tipikus sláger a maga hatperces hosszúságával, hatalmas zenei váltásaival és bizarrságával. Míg a kritikusok nem fogadták igazán kedvezően, a közönség tetszését azonnal elnyerte, így megtérült a rengeteg idő és pénz, amelyet a dal felvételébe fektettek. Összesen három hétig tartott a szám rögzítése, de a Bohemian Rhapsody nem csak a felvételét tekintve volt egyedülálló, a hozzá készített promovideót ugyanis a videoklipek ősének tekintik. Habár korábban más együttesek is készítettek promóciós célra videókat a számaikhoz, és több korábbi Queen-dalhoz is készült ilyen, a Bohemian Rhapsody sikerével vált divattá a klipek készítése.

A Bohemian Rhapsody létrejöttének 40. évfordulója kapcsán Brian May gitáros a Rolling Stone magazinnak azt mondta, hogy a dal mindenkinek tetszett a zenekarból, habár ők is furának találták a barokkos-operás hangzást, azt pedig korántsem gondolták volna, hogy ekkora sláger lesz.

2. Under Pressure

Freddie Mercury karrierje során számos hírességgel zenélt együtt Michael Jacksontól az operaénekes Montserrat Caballéig. A listába egy másik legendára, az idén meghalt David Bowie-ra is emlékezve az 1981-es Under Pressure-t válogattuk be, amely mind a Queennek, mind Bowie-nak óriási sikert hozott. A Queennek ez lett Nagy-Britanniában a második listavezető slágere a Bohemian Rhapsody után, míg David Bowie karrierjének a harmadik toplistavezető dala. Az Under Pressure létrehozása azonban nem volt zökkenőmentes. David Bowie ugyan mindig elismerősen nyilatkozott Mercuryról, és a dal is egy közös jammelés eredményeképpen jött létre a Queen svájci, montreux-i stúdiójában, de a keverésnél akadtak éles ellentétek a két énekes között.

Bármennyire is közös projekt volt a dal létrejötte, végül csak a Queen játszotta élőben koncerteken, Bowie csak Freddie Mercury halála után adta elő színpadon.

3. Live Aid-koncert

1985. július 13-án rendezték meg az etiópiai éhezők megsegítésére a Live Aid elnevezésű szuperkoncertet a londoni Wembley-ben és a philadelphiai John F. Kennedy Stadionban. Hiába lépett fel számos sztár, Londonban senki sem ért fel a Queenhez. Elton John megfogalmazása szerint egyszerűen ellopták a show-t. Húszperces szettjüket, amely a Bohemian Rhapsody-val kezdődött és a We Are the Champions-szal végződött, zenekritikusok és zenészek a világ legjobb élő show-jának választották a rock történetében.

Brian May később azt mondta, hogy ez teljes egészében Freddie Mercuryn múlt. Szerinte a zenekar többi tagja jól játszott, de a frontember volt az, aki az egész fellépést egy másik szintre emelte. Dave Grohl a Nirvanából és a Foo Fightersből később úgy fogalmazott, hogy minden zenekarnak tanulmányoznia kellene a Queen fellépését a Live Aid-koncerten, nevezetesen azt, hogy hogyan irányította Freddie Mercury a 72 ezer fős közönséget.

A Live Aid sikere azért volt nagy jelentőségű a zenekar életében, mert előtte több botrányuk is volt, illetve Fredie Mercury vélt, de nyíltan nem vállalt homoszexualitása is sok rajongót a Queen ellen hangolt. A segélykoncert viszont újra hihetetlenül népszerűvé tette a zenekart.

4. Living on My Own

Habár Freddie Mercury közeli ismerősei szerint színpadi excentrikussága ellenére valójában visszahúzódó személyiség volt, azért jócskán áldozott a rock'n'roll életforma oltárán. Kifejezetten szívesen bulizott Münchenben, amelyet második otthonának tekintett a zenekar. Freddie Mercury itt tartotta meg az azóta legendássá vált 39. születésnapi partiját is, amelyet a valaha volt legnagyobb és legdrágább szülinapi bulinak tartanak a rock történetében. A beöltözős buliról az ott készült felvételeket tartalmazó Living on My Own című dal klipjéből nyerhetünk bepillantást. A szám egyébként Freddie Mercury első, Mr. Bad Guy című szólóalbumán jelent meg.

5. Who Wants to Live Forever

Egy másik Wembley stadionbeli felvétel is helyet kapott a felsorolásban, méghozzá a zenekar legnagyobb és egyben utolsó, Magic Tour nevű koncertsorozatának londoni állomása. Itt két koncertet adtak, a show leghíresebb momentuma az lett, amikor Freddie Mercury a július 12-i koncerten a Who Wants to Live Forever előtt reagált azokra a pletykákra, amelyek a zenekar feloszlásáról szóltak.

– mondta. A videóban a 33. percnél hallható:

Turnézni azonban többször már nem ment a zenekar Freddie Mercuryval, az utolsó koncertjük a Knebworth parkban volt, miután egy harmadik estére már nem tudták lefoglalni a Wembley-t.

6. The Show Must Go On

A Queen legtöbb slágerét Freddie Mercury írta, de miután betegsége egyre inkább eluralkodott rajta, a zenekarnak is egyre nagyobb szerepe lett a dalok létrehozásában. A The Show Must Go On főként a gitáros, Brian May alkotása, de egyértelműen Mercuryról és az ő AIDS-szel szembeni küzdelméről szól. Az énekes 1987-ben tudta meg, hogy HIV-pozitív, de egyre súlyosbodó állapota ellenére sem akarta abbahagyni a zenélését, sőt. Még két albuma jelent meg a Queennek Mercury életében, a The Miracle (1989) és az Innuendo (1991).

May visszaemlékezése szerint az utóbbi lemez készítésénél az énekes már annyira rosszul volt, hogy néha még a szövegírásban is segíteni kellett neki, mert nem tudta megfogalmazni rendesen a gondolatait. Ez történt a Show Must Go On esetében is, és May azon is aggódott, hogy talán el sem tudja énekelni majd a dalt.

– mondta May visszaemlékezése szerint Mercury, és egy kis vodka segítségével el tudta énekelni a számot. Megjelenése után a Show Must Go On szövege csak még inkább megerősítette az embereket abban, hogy Mercury súlyos beteg, de ezt egészen a halála előtti napig tagadták.

7. These Are the Days of Our Lives

Míg a Show Must Go On Brian May, a These Are the Days of Our Lives főként a dobos, Roger Taylor szerzeménye volt az Innuendo albumról. A dalhoz forgatott klip volt az utolsó, amelyben Freddie Mercury megjelent. A videót fekete-fehérben tették közzé, hogy elrejtsék betegségének nyomait, amelyről így folyamatosan találgatott a média. Persze még így sem tudták teljesen elleplezni törékenységét, de a később nyilvánosságra került színes felvételeken még jobban látszik, hogy milyen rossz állapotban volt már a forgatáskor.

A szám végén Freddie Mercury szabályosan elköszön („I still love you”), így az egyébként a Queen életművében nem túl nagyra tartott szám különös jelentőségre tett szert a halála után.

+1. Tavaszi szél vizet áraszt

Live Aid-koncert ide, Knebworth park oda, a magyaroknak mindig az 1986-os Magic Tour budapesti állomása, a később Hungarian Rhapsody néven kiadott Népstadion-beli koncert lesz a legfontosabb Queen-show. A harminc évvel ezelőtti koncert nemcsak a Freddie Mercuryval felálló Queen egyetlen magyarországi fellépése volt, de Mercury magyarul énekelt el egy részletet a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalból, amellyel még inkább levette a lábáról a közönséget. Arról is készült felvétel, ahogy Brian May gitárossal együtt a koncert előtt elpróbálják a dalt budapesti szállodájukban.

A budapesti koncertről készült felvételt többször is kiadták, és valójában ez, a magyar szervezők által beígért különlegesen jó minőségű rögzítés volt az elsődleges oka annak, hogy a Queent sikerült elcsábítani a keleti blokkba.

A Queen budapesti látogatása persze nem csak a koncert miatt lett emlékezetes, hiszen több napot is a városban töltött a zenekar a rajongók nagy örömére. Freddie Mercury még a Parlamentet is meg akarta vásárolni a felvételek tanúsága szerint.