Világsztárok jönnek Budapestre idén is

müpa bérlet
Vágólapra másolva!
Világsztárok, kiváló nemzetközi és magyar alkotók – esetenként világhírnévnek örvendő magyar művészek, ritka és érdekes szólista-zenekar párosítások, folytatódó sikersorozatok fémjelzik a Müpa most meghirdetett, 2017/18-as évadát. Valódi szenzációnak ígérkezik Jonas Kaufmann és Diana Damrau közös estje, Eötvös Péter operája, illetve Joyce DiDonato, Juan Diego Flórez, Leonidasz Kavakosz és a Lipcsei Gewandhaus Zenekara, Zubin Mehta és a Bécsi Filharmonikusok, Rolando Villazón vagy Pinchas Zukerman és a Camerata Salzburg fellépése.
Vágólapra másolva!
Müpa 2017-18-as évadbejelentő. A sajtótájékoztatót tartja: Káel Csaba vezérigazgató Fotó: Polyák Attila - Origo

A 2017/18-as évad programját Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója hirdette ki- méghozzá igen látványos díszletben. A sajtótájékoztató hátteréül a Hello Wood installációja szolgált - amelynek érdekessége, hogy a most a fellépő világsztárok neveit hirdető elemek karácsony környékén még a Müpa rendhagyó karácsonyfájának voltak alkotórészei.

Azt, hogy "mágikus nevek" kerülhessenek fel a falra, és a következő szezonban is világsztárok léphessenek a Müpa színpadára, hosszú előkészítő munka előzte meg:

„Minden évadnak nagyon izgalmas kérdése a programalkotás, ami nem az előző évadban, hanem műfajonként változóan akár már évekkel korábban kezdődik el – mondta az Origónak az új évad bejelentése kapcsán Káel Csaba. – Az operákat, komolyzenei produkciókat két-három, sőt, a Wagner-előadások esetében négy évre előre kell szervezni. Mi sorozatok bűvkörében működünk: kisebb és nagyobb fesztiváljaink, mint például a Wagner-napok előkészítésekor akár négy szezonnal előre megtervezzük, milyen bemutató vagy felújítás lesz műsoron, és ahhoz keresünk énekeseket. A könnyebb műfajoknál rövidebb ez az időszak: egy-egy nagy jazzsztárt elég egy-két évvel az adott programok előtt felkérni, és a popzenénél a legrövidebb az átfutási idő.

Káel Csaba vezérigazgató a Hello Wood installációja előtt nyilatkozik az új évadról. Fotó: Polyák Attila - Origo


A programalkotásban figyelembe vesszük azt, hogy kik nem léptek még fel nálunk, kiről gondoljuk izgalmasnak és fontosnak, hogy fellépjen, illetve nagy figyelmet fordítunk a visszatérőkre, akik szép számmal fordulnak elő nálunk. A Müpa irányában megnyilvánuló lojalitást nemcsak a közönség, hanem a művészek oldaláról is tapasztaljuk.

Nagyon szeretik a fellépő művészek a Müpát: mindenki megjegyzi, hogy milyen csodálatos volt itt dolgozni, de azt is, hogy milyen csodálatos közönségünk van!

A kettő tehát összefügg. Tavaly Keith Jarrett járt nálunk, akinek a legújabb, négy koncertből álló európai koncertsorozata tervezésénél az az egy kikötése volt, hogy a Müpa a négy helyszín között legyen. Alig több mint egy hete pedig Philippe Jaroussky jegyezte meg, hogy fantasztikus, milyen jó a közönségünk. Ezek a visszajelzések nagyon fontosak a számunkra. Az a közösség ugyanis, amely itt épül, illetve már kiépült az elmúlt 11 év alatt, az itt fellépő művészekből, a közönségünkből és a munkatársainkból áll. Úgy szoktam fogalmazni, hogy ez együttes örömzenélés, közösen hozzuk létre az élményt: hiszen nemcsak a művész okoz élményt a nézőnek, hanem számára is óriási élmény, hogy itt értő és figyelmes közönségre talál."

A 2017/18-as szezonban tehát sem visszatérőkből, sem izgalmas, új fellépőkből nem szenved majd hiányt a Müpa közönsége: Jonas Kaufmann igazi zenei csemegével tér vissza - Wolf Olasz daloskönyvé-t a kiváló német bel canto szopránnal, Diana Damrauval énekli 2018 februárjában. Juan Diego Flórez Mozart-áriákkal érkezik, Eötvös Péter a bosszú és megbocsátás témáját boncolgató, Senza sangue című operája pedig A kékszakállú herceg várá-val egy estén kerül színre - ugyanis a mester éppen a Bartók-egyfelvonásos párdarabjául szerezte művét.

Jonas Kaufmann Forrás: mupa.hu / Gregor Hohenberg

Színpadra lép Leonidasz Kavakosz és a Lipcsei Gewandhaus Zenekara, Pinchas Zukerman és a Camerata Salzburg, akárcsak Lars Vogt és a Royal Northern Sinfonia, valamint Piotr Anderszewski és a Skót Kamarazenekar. Osztrák és magyar művek szólalnak meg Zubin Mehta és a Bécsi Filharmonikusok októberi koncertjén, amely azért is különösen érdekes, mert a European Broadcast Union ebben az évben ezt a hangversenyt választotta ki arra, hogy a próbákról és a helyszínről forgatott filmmel együtt egész hálózatában sugározza. A német romantika gyöngyszemeivel lép színpadra Kent Nagano és a Hamburgi Filharmónia Zenekara, többek között Sosztakovics és Csajkovszkij műveit szólaltatja meg Riccardo Chailly és a Filarmonica della Scala, a Sanghaji Filharmonikus Zenekar és Muhai Tang pedig Grieg, Beethoven, Tan Dun és Guan Xia kompozícióival érkezik. A régizene műfajában 2018-ban a Müpa olyan kiváló művészeket sorakoztat fel, mint Rolando Villazón, Joyce DiDonato és az Il Pomo d'Oro Zenekar, a Freiburgi Barokk Zenekar, és felcsendül Rameau A gáláns indiák című operája Vashegyi György vezényletével, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar közreműködésével.

A Müpa hagyománya, hogy minden szezonban megválasztják

az évad művészét és az évad együttesét, akiknek kiemelt figyelmet szentel: 2017/18-ban Szakcsi Lakatos Béla és a Nyíregyházi Cantemus Kórus kerül a középpontba a magyar kulturális szcéna kiváló szereplői közül.

Az új évadban is folytatódik a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar szoros együttműködése: az Európai Hidak-sorozat vendége 2017-ben Spanyolország lesz. A BFZ és a Müpa 2008 óta minden évben megrendezett maratonjának keretében pedig a 100 éve született Leonard Bernstein életművét idézik meg. Az intézmény missziója fontos részének tekinti a fiatal tehetségek felfedezését és bemutatását is: ezért az Európai Hangversenytermek Szervezetével (ECHO) közösen, a Rising Stars program keretében a Müpa jövőre is egy teljes hétvégét szentel a nemzetközi zenei élet legújabb csillagainak.

Különleges könnyűzenei és világzenei koncertek, újcirkusz-produkciók, irodalmi programok, táncelőadások, ifjúsági és gyerekprogramok is színesítik majd a kínálatot:

a jazz rajongóinak – mások mellett – Branford Marsalis, Dianne Reeves, Szakcsi Lakatos Béla és Chris Potter koncertjével készül a Müpa. Ismét megrendezik a New Orleans Swingfesztivált, a Jazz Showcase-t, a Jazztavaszt, majd visszatér a hazai könnyűzene krémjét felvonultató Hey, June! is. Továbbra is repertoáron lesznek a Recirquel Újcirkusz Társulat produkciói, a Müpa világhírű orgonájának rajongói pedig a klasszikus orgonahangversenyek mellett számtalan különleges, műfaji határokat feszegető koncerten hallhatják „a hangszerek királynőjét". Az opera szerelmeseit – immár 10 éve – Metropolitan-közvetítésekkel várja az intézmény, míg a népszerű irodalmi sorozat, a Literárium – többek között – Závada Péter, Vámos Miklós, Nyáry Krisztián és Kornis Mihály estjeivel folytatódik majd. De bővül is az irodalmi programkínálat: a Vers-estek-en Radnóti Miklós, Pilinszky János, Csokonai Vitéz Mihály és Petőfi Sándor költészetét helyezik a középpontba és ismertetik meg az Örkény Színház, a Nemzeti Színház és a Katona József Színház művészeinek illetve a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak segítségével.

Évadbejelentő sajtótájékoztató március 7-én Fotó: Polyák Attila - Origo

A Müpának az is kiemelt törekvése, hogy folyamatosan bővítse a gyerekeknek, családoknak és fiataloknak szóló programjai körét.

A Matinékoncertek – Szenvedélyek sorozatának részeként az új évadban Fülei Balázs zongoraművész, Kelemen Barnabás hegedűművész, a Talamba Ütőegyüttes és Szabó Dénes karnagy vezetik be az ifjúságot egy-egy hangszer és műfaj világába, a Műhelykoncerteken pedig a gyerekek bepillantást nyerhetnek egy mű születésének különleges folyamatába, kulisszatitkaiba is. A zenebarátok idősebb korosztályának pedig egy műfajilag változatos összeállítással, a Seniorok évada bérlettel szeretnének kedvezni.

A Müpa a 2017/18-as évadra 14 különböző sorozattal és bérlettípussal készül. Március 8-tól a Müpa+ hűségprogram ezüst, arany és platina szintű tagjainak biztosít elővásárlási lehetőséget az intézmény, a nagyközönség számára pedig március 10-től lesznek elérhetők a bérletek a Müpa jegypénztáraiban és online, a mupa.hu weboldalon keresztül. A bérleteket, újításként, ezentúl egy hitelkártyára emlékeztető kártya formájában gyártják.

A bérlet egy hitelkártya: "a nézők meghitelezik nekünk, hogy majd élményt nyújtunk neki"- mondta Káel Csaba. Fotó: Polyák Attila - Origo

További újításnak számít, hogy a Müpa nyit a virtuális valóság felé, és 360 fokos filmfelvételek segítségével teszi majd bejárhatóvá az épületet. A már mostanra elkészült 360 fokos videók egyikén az érdeklődők még láthatják a Müpában vezényelni Kocsis Zoltánt - "Kocsis Zoltán nagyon hiányzik nekünk, de próbáljuk méltón képviselni a hagyatékát" - mondta Káel Csaba.

A Müpa legsikeresebb albrandje

A Budapesti Wagner-napok egy évtizedes sikere mára kitüntetett rangú Wagner-kultuszhellyé avatta a Müpát. A New York Times cikke egyenesen a Bayreuthi Ünnepi Játékok mellé emelte a Fischer Ádám művészeti vezetésével megvalósuló Budapesti Wagner-napokat. Évről évre egyre több néző érkezik Magyarországra kifejezetten azért, hogy a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem - egyedülálló akusztikájú és atmoszférájú - terében hallhassa Wagner műveit.

2018. új fejezetet nyit a Wagner-napok történetében: ezúttal nem a Ring áll majd a középpontban, hanem a Budapesten debütál a Trisztán és Izolda, 
a milánói rendező-dramaturg, Cesare Lievi rendezésében. A művet Fischer Ádám vezényli, akárcsak a már nagy sikert aratott, Matthias Oldag-jegyezte Tannhäusert. Ismét látható lesz Kovalik Balázs nagy sikerű rendezése, A bolygó hollandi, amit ezúttal Marc Albrecht, a Holland Nemzeti Opera karmestere dirigál.

Az új bemutató régóta várt produkciónak számít a Müpában:

"A Wagner-napok csodálatos, világhírű albrandje a Müpának: New Yorktól Tokióig mindenhol figyelnek erre az eseményre. Külföldi látogatottsága nagyon nagy: több külföldi nézőnk van, mint magyar. Egy ilyen bemutató hatalmas vállalkozás, mert nem színházi körülmények között rendezzük, hanem félig szcenírozva, és nagyon hosszasan, tulajdonképpen 5 éves periódusokban gondolkodva tervezzük meg a programsorozatot. Egyben óriási rizikót is rejt, mert nem vagyunk repertoárszínház, nem tudjuk az előadást folyamatosan játszani. Így mindezt gazdaságilag és műsorpolitikailag,is végig kell gondolni. Most az Opera is elindította a Wagner-ciklusát, velük is egyeztetnünk kell, valamint figyelnünk kell a nemzetközi szcénát is. Egy ilyen bonyolult folyamat végén nagy öröm, hogy az új Trisztán és Izolda létrejön."


Bár a Müpában nincsenek szűken értelmezett tematikus évadok, a különböző fesztiválok - mint például az eleve kiemelt programok köré szerveződő Budapesti Tavaszi Fesztivál és a Café Budapest - ettől függetlenül is tematizálnak minden szezont. Minden évben a New Orleans Swingfesztivállal kezdődik az augusztus. Ezt követően a Bridging Europe, vagyis az Európai Hidak az európai együttélésnek és az európai identitásnak egy fontos csomópontja. Az ünnepkörök, jeles napok körül mindig van egy-egy nevezetes koncert: ez idén is így lesz halottak napja és mindenszentek, illetve aztán karácsony és húsvét kapcsán is. Ezután a Jazz Showcase a fiatalokat, a Jazztavasz pedig a már befutott sztárokat vonultatja föl, a régizene fesztivál nevéből adódóan a régizenére fókuszál, a Hey June! és a Wagner-napok pedig szinte egymással párhuzamosan vonzza a Müpába a popzenére vágyó fiatalokat és az operarajongókat.