Szabó Győző Belmondóval álmodik

Kellemes húsvéti ünnepeket! Szabó Győző Ábel Anita  Kellemes húsvéti ünnepeket! című vígjáték sajtóeseménye
Szabó Győző és Ábel Anita
Vágólapra másolva!
Jean Poiret olyan filmklasszikusok forgatókönyvét jegyzi, mint az Őrült nők ketrece vagy Az utolsó metró. Kellemes húsvéti ünnepeket! című komédiáját május 3-án Szabó Győző, Bata Éva, Ábel Anita, Grisnik Petra, Kerekes József és Baronits Gábor főszereplésével mutatja be a Játékszín Kapitány Iván rendezésében, méghozzá a MOMkult színpadán.
Vágólapra másolva!

Bank Tamás igazgató gyakran hangsúlyozza, hogy a Játékszín

missziója a minőségi szórakoztatás.

Az éppen ezért túlnyomórészt vígjátékokat játszó színház célkitűzése idáig olyan sikeresen látszik megvalósulni, hogy 40-50 telt házas előadást tartanak havonta. Így aztán bővíteniük kell játszóhelyeik számát, ha azt szeretnék, hogy még többen láthassák a darabjaikat. Az igazgató elmondta, hogy ezért kereste meg Hambuch Gerdát, a MOM Kulturális Központ igazgatóját, és a tárgyalás eredményeként a MOMKult –főleg koncerteknek otthont adó - 660 férőhelyes színháztermében mutatják majd be a Játékszín legújabb produkcióját, a Kellemes húsvéti ünnepeket! című komédiát.

A darab történetét legtöbben a Jean-Paul Belmondo, Sophie Marceau és Marie Laforet főszereplésével készült 1984-es moziváltozatból ismerik: a vígjáték a francia filmgyártás valaha volt egyik legnagyobb sikerének számít, több millió nézővel. A Játékszín most készülő változata is igazi sztárparádét ígér: Szabó Győző, Bata Éva, Ábel Anita, Kerekes József, Baronits Gábor és Grisnik Petra állnak majd színpadra Kapitány Iván rendezésében. Ezzel együtt a sikeres elődök kétségtelenül magasra tették a mércét:

– jegyezte meg viccesen a produkció sajtótájékoztatóján Szabó Győző.

A Kellemes húsvéti ünnepeket! című vígjáték alkotógárdája Fotó: Polyák Attila - Origo

Kapitány Iván ugyan rendezői, produceri és írói minőségében elsősorban filmes és televíziós sikereiről ismert – a Beugró, az Üvegtigris, a Válótársak és az utóbbi idők egyik legnépszerűbb sorozata, A mi kis falunk is az ő nevéhez fűződik -, már színházrendezőként is átesett a tűzkeresztségen: a Játékszínben két előadása is fut, a Legyen a feleségem illetve a Kölcsönlakás.

Mint mondta, az említett két darabhoz hasonlóan ezúttal is az a szándéka, hogy a nézőkkel az előadás idejére elfeledtesse a hétköznapok gondjait. Az egyik legnagyobb kihívást az jelentette, hogy az idén 33 éves film alapjául szolgáló, eredeti Jean Poiret-darab a '60-as években született, így mind nyelvezetében, mind humorában jelentős frissítésre és aktualizálásra szorul, hogy a mának szólhasson. Az új,

mai helyzetekre és szófordulatokra építő színpadi változatot

Búss Gábor Olivér dramaturg készítette – tőle idézte Kapitány Iván azt a metaforát, hogy a Kellemes húsvéti ünnepeket! főhőse

betol egy vonatot az állomásra, amelyre a felesége fel is ül, így aztán a férj kénytelen-kelletlen masiniszta marad, még ha szíve szerint le is szállna már a vonatról.

Kapitány Iván rendező Fotó: Polyák Attila - Origo

A gyakorlatban pedig a metaforikus vonat nem más, mint egy méretes hazugság. A darab főszereplője, egy negyvenes francia üzletember ugyanis kihasználja, hogy felesége húsvétkor külföldre utazik, és

szalmaözvegyként megismerkedik egy fiatal pincérnővel, akit felvisz a lakására.

A feleség azonban váratlanul hazajön, férje pedig meglehetősen hajmeresztő magyarázatot improvizál arra, ki is az ismeretlen fiatal nő, és mit keres az otthonukban.

Kapitány Iván éppen ezért hangsúlyozta, hogy a darab szórakoztató felszíne alatt és a happy end ígérete mellett nagyon is komoly problémák rajzolódnak ki, hiszen

végső soron egy házasság megmentése a tét.

Ehhez a gondolatmenethez csatlakozott a három főszereplő, Szabó Győző, Bata Éva és Grisnik Petra is, akik mindhárman kiemelték, hogy az első olvasópróba után bő egy héttel most következik a munkának az a része, amikor elkezdődik az utazás a karakterek mélyére, amikor a látszólag vidám történet mögé lehet nézni, amikor a figura bőrébe bújva döbbenten konstatálhatják, hogy egy könnyednek induló flört következményeként sorra hullanak ki a csontvázak a szekrényből.

Bata Éva, Szabó Győző és Grisnik Petra Fotó: Polyák Attila - Origo

Kerekes József a sajtótájékoztatón azt is elárulta, hogy Kapitány Iván munkamódszere színházi berkekben szokatlan: az olvasópróba után

szinte azonnal végigvágtázik színészeivel a felvonásokon,

és már nagyon hamar megbízható szövegtudást kér tőlük.

Kerekes József és Bata Éva Fotó: Polyák Attila - Origo

Többek között ezért is nagy a nyomás Ábel Anitán, aki A Nagy Duett adásaira való felkészülés közben próbálja a darabot, de úgy érezte: ez olyan felkérés volt, amelyre nem mondhatott nemet. „Mindig megtisztelő, ha rám gondol egy rendező úgy, hogy korábban még nem dolgozott velem. Testhezálló is az a kicsit bolondos figura, akit játszom.

és remélem, hogy ezt ki is tudom majd hozni színészi játékban" - mondta.

Szabó Győző és Ábel Anita Fotó: Polyák Attila - Origo

Ezzel szemben Baronits Gábor, aki Kerekes József fiát alakítja, az általa megformált karakternek éppen azt a jellemvonását hangsúlyozta, hogy erőltetetten és sikertelenül próbál vicces lenni – és

pontosan ezáltal válik viccessé.

Baronits Gábor Fotó: Polyák Attila - Origo

A darabot a május 3-i bemutató után ebben a szezonban még három alkalommal: június 5-én, 6-án és 7-én láthatja a közönség a MOM Kulturális Központban, a Kovács Yvette Alida által megálmodott látványvilággal és jelmezekkel. Bank Tamás ígérete szerint, amennyiben sikeres lesz az előadás, a következő évadban is folytatódhat a széria.