Jane Austen került az új tízfontosra

Jane Austen
Vágólapra másolva!
Kedden bemutatta a Bank of England kormányzója az új, műanyag tízfontos mintapéldányát, amelyen Jane Austen arcképe is szerepel. 
Vágólapra másolva!

A szeptembertől forgalomba kerülő bankjegy polimer alapanyagú. Egyik oldalán - mint mindegyik brit pénzen - II. Erzsébet királynő portréja látható, a másikon pedig a ma is világszerte rendkívül népszerű, kétszáz éve meghalt angol írónőé, akiről tegnap az Origo is megemlékezett.

Mark Carney, a brit jegybank kormányzója az évforduló alkalmából Winchester városának székesegyházában,

Jane Austen síremlékénél mutatta be az új tízfontost.

A fejlett biztonsági elemekkel ellátott, nehezen hamisítható pénz szeptember 14-én kerül forgalomba. A régi papírtízesekkel 2018 tavaszáig lehet fizetni, utána már csak a bankokban lehet új tízfontosra beváltani őket.

A műanyag tízes - amely vízálló jellege miatt

akkor sem megy tönkre, ha véletlenül kimossák

- a Bank of England várakozása szerint legalább öt évig használható állapotban marad. A papír tízfontosok átlagos életkora ezzel szemben két év.

A műanyag pénzek bevezetése azonban nem ment probléma nélkül: a program első lépéseként forgalomba hozott új ötfontosról - az első műanyag brit bankjegyről - kiderült, hogy nyomokban marhafaggyút is tartalmaz. Ez hatalmas felháborodást keltett a vegetáriánus és vegán életmódot folytatók, valamint az indiai közösségek körében, és petíció is indult az ötfontos gyártási technológiájának megváltoztatására.

A Bank of England közölte, hogy tiszteletben tartja és komolyan veszi az aggályokat, és keresik a lehetséges alternatív gyártási eljárást. De a tiltakozások ellenére sem vonták ki a forgalomból az új ötfontost, mivel ennek több tízmillió font járulékos költsége lenne. Az új tízfontos alapanyaga pedig pontosan megegyezik az új ötfontoséval, vagyis elvileg az is tartalmazhat állati zsiradékot.

200 éve halt meg, de máig töretlenül népszerű

Jane Austent tartják az egyik legnépszerűbb klasszikusnak: hat befejezett regénye maradt fenn, amelyeket máig imádnak az olvasók, és megszámlálhatatlan feldolgozás készült belőlük a filmektől a képregényekig. Magának a szerzőnek is megfilmesítettek egy fontos epizódot az életéből: a Jane Austen magánéleté- ben az Oscar-díjas Anne Hathaway öltötte magára az alakját.