Bőven lesz mit nézni és hallgatni a hétvégén

Minden műfaj képviselteti magát a magyarországi kultúrházakban.
Vágólapra másolva!
A bőség zavarával küzd, aki programot keres a hétvégére: február 10. és 12. között az ország egész területén változatos lesz a kínálat. A Kultúrházak éjjel-nappal nevű programsorozat keretében például a disznótortól a szőlőszentelésen át a kocsonya-szépségversenyig és stratégiai játékokig a legkülönfélébb rendezvényekkel várják látogatóikat a művelődési házak. Aki kiállításra menne, talál már csak a hétvégén látható, rendhagyó installációt és exkluzív tárlatvezetést is, a koncertszínpadokon a népzenétől a rapig terjed a kínálat, sőt: Rúzsa Magdi, Presser Gábor és a Magna Cum Laude vasárnap esti koncertjét házhoz viszi az Origo.
Vágólapra másolva!

Kultúrházak éjjel-nappal

Február 10. és 12. között tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Kultúrházak éjjel-nappal című rendezvénysorozatot:

az ország művelődési házai több száz helyszínen, több száz programmal várják a résztvevőket.

Idén a Mindennapi hagyományaink-tematika adja a színes programkínálat alapját.

A rendezvénysorozat fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. A védnöke pedig Novák Péter, zenész, színész, aki, mint elmondta magáról, művelődési házakban nőtt föl, és minden, amivel foglalkozik, a néptánctól kezdve a színházon át a rockzenéig ennek, és a kultúrházakban tevékenykedő lelkes népművelőknek köszönhető. Maga is egy művelődési ház igazgatója szeretett volna lenni, részben ezért is alapították meg kilenc éve a Kultúrpart Csoportot, amely mintegy virtuális művelődési házként üzemel.

Bordás István, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke azt mondta, azért választották mottóul a Mindennapi hagyományaink szlogent, hogy a művelődési intézmények mindennapi életünkben, hagyományaink továbbéltetésében, újragondolásában, új hagyományok kialakításában betöltött meghatározó szerepére felhívják a figyelmet.

Minden műfaj képviselteti magát a magyarországi kultúrházakban. Forrás: Copyright: Onucsan Ete/Photographer: Ete Onucsan

Az idei kínálatban

a hagyományos farsangi mulatságok, disznótoros és fánksütő programok mellett egyéb különlegességek is szerepelnek:

Kiskunhalason családi jelmezes futóverseny, míg Debrecenben festmény-, csipke- és fotókiállítások, gyerek sakkverseny és legó-robot programozás várja a látogatókat. Az egykor ózdi munkások számára épült Olvasó Egylet Székházában a kulisszajárástól a gyerekrajz-kiállításon, a gyerektáncházon és a télvégi cserdítésen át a Viseletek Báljáig ível a program. Sajókazán

nyilvános színházi próbával, újragondolt palóc ételekkel, valamint közös, több fordulós playstation játékkal és LAN partyval igyekeznek a kultúrházba csábítani a helyieket.

Az újpesti Ady Endre Művelődési Ház különleges drámapedagógia foglalkozásán drámajáték segítségével tanulhatnak konfliktuskezelést és kommunikációt az odalátogatók. A Pestszentimrei Közösségi Házban terepasztalos stratégiai játék bemutatót tartanak, majd a kíváncsibbak ki is próbálhatják ezt a kombinatív készséget, gyors helyzetelemzést és döntéshozást fejlesztő hobbit.

Deszken a helyi szerb közösség ünnepe, Szent Trifun napja és a hozzá kapcsolódó szőlőszentelési szokás köré szerveződik a program, amelyben ízelítőt adnak a helyi borok és a szerb gasztronómia jellegzetességeiből: lesz bor- és ételkóstolás, valamint fellépnek a helyi magyar és szerb táncegyüttesek, zenekarok, énekesek.

A farsangi programok egyik legérdekesebb színfoltjának ígérkezik az esztergomi Kocsonya szépségverseny:

a Féja Géza Közösségi Ház ezzel arra igyekszik irányítani a figyelmet, hogy miként lehet megőrizni a hagyományos magyar konyha téli ízeit.

Mindennapi hagyományaink mottóval rendezik az idei programsorozatot. Forrás: Copyright: Onucsan Ete/Photographer: Ete Onucsan

A rendezvénysorozat keretében a szervezők 3 pályázatot is meghirdettek. A pályázati kiírások és minden egyéb információ az esemény hivatalos honlapján, a www.kulturhazak. hu weboldalon találhatóak meg.

Képek, keretek

Első hallásra nem hangzik szokványosnak, hogy egy galériában képek helyett képkeretekből nyíljon kiállítás. Éppen ezért különleges a Kieselbach Galéria figyelemfelhívó tárlata, a Kereterdő 1000 keret + 10 kép, amely február 11-én 13 óráig látogatható. Az installáció arra világít rá, hogy

akár több tízmillió forintot is érhet egy jól megválasztott képkeret.

Kieselbach Tamás galériatulajdonos, műkereskedő, aki a magyar festészet jó néhány főművén kívül mintegy 1580 képkeretet is megvásárolt az elmúlt három évtizedben, bemutatott egy Rippl-Rónai József-csendéletet, amelyet eredeti rámájában 17 millió forintért sem tudtak eladni, ám új, szecessziós stílusú keretben már 95 millió forintért kelt el. Ennél is nagyobb sikert hozott az átkeretezés egy másik Rippl-Rónai-kép esetében: a Karcsú nő vázával egy bécsi stílusú szecessziós keretben 270 millió forintért kelt el egy aukción, és az Art Institute of Chicago kollekciójába került.

Február 11-én, 16 órától különleges,

exkluzív tárlatvezetést tartanak a Műcsarnokban

Az első aranykor kiállításon: Müller Péter Sziámi költő, énekes kalauzolja körbe a látogatókat.
A kiállítás a Monarchia korának azokat az évtizedeit öleli át, amikor a művésztársadalomnak a művészetkedvelő elittel karöltve sikerült megteremtenie a képzőművészeti életet, elsősorban Budapesten. Az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat központi intézménye volt a kornak, a művészek érdekképviseleti szerveként kiállításokat szervezett bel- és külföldön.

A kiállítás négy és fél évtized magyar festészeti fejlődéséből ad ízelítőt,

de emellett bemutatja azt is, hogyan változtak a stílusok és az ízlés a kortárs osztrák, cseh, lengyel festészetben. A tárlat kiemelkedő mesterek, például Makart, Matejko, Munkácsy, Lotz, Ferenczy, Kupka, Schikaneder, Malczewski vagy Wyspianski képeinek segítségével bemutatja az Osztrák-Magyar Monarchia nemzeti festészeti iskolái közötti párhuzamokat és különbségeket. Cél az is, hogy a kiállítás felidézze, milyen magas színvonalú alkotások sora született meg akkor Közép-Európában, és hogy minden nemzet festészetének sajátos üzenete és egyéni színezete volt.

Hans Makart: Vadászat a Níluson Forrás: Műcsarnok

(Rendhagyó tárlatvezetésre pedig a jövő héten is sor kerül: február 18-án 16 órától Hollerung Gábor Liszt Ferenc-díjas karmester, a Budafoki Dohnányi Zenekar ügyvezető zeneigazgatója vezeti körbe az érdeklődőket.)

Koncertélmény - akár otthon, a fotelben

Február 10-én ünnepli hetvenedik születésnapját a Kossuth-díjas Sebő Ferenc

- ebből az alkalomból a Müpában A népzene ünnepe - SEBŐFERI 70 címmel tartanak koncertet, február 11-én, 19.30-as kezdettel.

A műsorban a Sebő Együttes tagjai mellett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzenei Tanszékének már végzett és jelenlegi hallgatói vesznek részt, bemutatva, hogy a különböző népek zenéiből miként nőtt ki a Sebő-életmű, végigjárva Sebő pályáját, az énekelt versektől a táncházi darabokon át a közös muzsikálásokig. A kétrészes műsor elidőzik az életmű valamennyi állomásán - a kollégiumi élettől a 25. Színházig, a táncháztól a Zeneakadémia Népzenei Tanszékéig, amelynek Sebő Ferenc tanára - gazdagon illusztrálva azokat archív fotókkal, televíziós- és filmfelvételekkel.
A gálaműsor kiegészítő rendezvényein táncházat tart Mihó Attila bandája, a gyerekeknek pedig Bognár Szilvia ad koncertet.

Február 11-én

új albumával tér vissza a Dürer Kertbe Astronautalis, a minneapolisi rapper,

aki Cut The Body Loose című albumán a viszkis rablóról is írt dalt. Astronautalis zenekarával lép fel, előttük a Revue játszik.

Astronautalis – született Charles Andrew Bothwell –

minden sztereotípiát felülír, ami az amerikai rapperekről a közönségben élhet:

hófehér a bőre, Floridában, a tengerparton nőtt fel, a zenéjébe bőven belefér az indie-rock vagy akár a blues is, sőt időnként az énekhangját is megcsillogtatja. Astronautalis a hip-hop kultúrában elmerülve rap-csatákon szerepelt, majd megtalálta saját, egyedi hangját, és manapság fáradhatatlanul járja a világot: Budapesten sem először jár már. Ötödik albumán, amely Cut The Body Loose címmel jelent meg, déli gyökereiről, a szülei és a jövőbeni generációk déli államairól ír a New Orleans-i bluest és a Southern rapet ötvözve, és

ebbe az egyvelegbe még egy viszkis rablóról szóló dal, az Attila Ambrus is belefért.

Astronautalis Forrás: Origo

A lemez nyitódala egyébként Kurt Cobainról kapta a nevét, a Running Away From God című számot pedig egy esküvő ihlette, amelyen hat hónappal a Katrina hurrikán pusztítása után vett részt a rapper, és láthatta, hogy az emberek a káosz közepette is képesek ugyanúgy élni és szeretni. Ez mélyen megérintette, csakúgy, mint egy szlovákiai, elszegényedett bányaváros lakóinak élete. Az új album üzenete tehát az, hogy a düh vagy kiábrándultság ellenére sem szabad félni igazán örülni.

Az előzenekarnak, a Revue-nek eddig a De imádom, Másnap és #szeretkezz című dalai váltak a legismertebbekké. Tavaly jelent meg Jó fiúk feketében járnak című albumuk, és a Másnap-hoz készült videó bekerült a 2. Magyar Klipszemle versenyprogramjába is, a legjobb style kategória jelöltjeként.

A Budapest Kongresszusi Központban 20 órától

az LGT legnagyobb slágereit adják elő a Zenevonat Szuperkoncerten

két eredeti LGT tag, Karácsony János és Solti János közreműködésével, az Abrakazabra Zenekar kíséretével.

Többek között elhangzik az Ő még csak 14, a Nem adom fel, a Zenevonat, az Álomarcú lány, A dal a miénk, a Miénk ez a cirkusz és a Mindenki. Veres Mónika Nika az LGT tagjai által, női előadóknak írt dalokat – például Játssz még, Hello, Szólj rám, ha hangosan énekelek - tolmácsolja majd. Fellép Heincz Gábor Biga is, aki úgy hangszerelte át egy televíziós műsor kedvéért az LGT néhány dalát, hogy azokat a Zenevonat Szuperkoncerteken azóta is ebben a változatban játsszák, annyira megtetszett a zenekar tagjainak. Éliás Jr. pedig Somló Tamás dalaiból fog idézni, hogy ezzel is tisztelegjenek a 2016-ban elhunyt zenész emléke előtt.

Somló Tamás tavaly nyárig még maga is részt vett a harmadik éve futó koncertsorozatban.

Rúzsa Magdi Fotó: Falus Kriszta

A Telekom pedig egy olyan

exkluzív koncertet szervez február 12-én, amelyről az sem maradhat le, aki nem jut be a helyszínre,

a Papp László Sportarénába: a Telekom ugyanis élő streamen teszi lehetővé minden érdeklődőnek, hogy távolról, az internet segítségével nézhessék a Magenta 1-es ügyfeleknek szóló, teltházas ajándék koncertet. Az este 8-kor kezdődő budapesti koncerten

fellép Presser Gábor, Rúzsa Magdi és a Magna Cum Laude is. A stream a Telekom saját erre dedikált telekom.hu/magenta1koncert aloldalán, valamint az Origón is követhető lesz.


Elhangzik majd Rúzsa Magdi és Presser Gábor előadásában Presser Gábor és Novák Péter legújabb száma, a Dobj egy papírrepülőt is, amelynek videóklipjét kevesebb, mint egy hónap alatt több mint 400 ezren nézték meg a Youtube-on.

A cikk megjelenését támogatta a Magyar Telekom.