Bródy János szerint a Fonográf rendkívül kreatív alkotói munkaközösség volt, több mint zenekar. Szörényi Levente pedig azt mondta, hogy míg az Illés együttes a beat őserejét képviselte, a Fonográf rendkívül cizellált és igényes zenét játszott, a hangszeres produkció mellett kristálytiszta vokállal. A zenekar jövő februárban, 14 év után koncertezik újra. 

A Fonográf, a hetvenes-nyolcvanas évek egyik legjobb magyar zenekar szerdán tartott sajtótájékoztatót a jövő februári koncertjükről. A zenekar a Papp László Budapest Sportarénában lép fel 2018. február 16-án. Ami még érdekes, hogy a zenekar 14 év után lép fel újra,

legutóbb 2004-ben játszottak a Kisstadionban. 

A sajtótájékoztatón Szörényi Levente azt mondta, „mintha az idő múlásával újra felfedeztek volna minket.” Azt is mondta, hogy míg az Illés együttes a beat őserejét képviselte, a Fonográf rendkívül cizellált és igényes zenét játszott, a hangszeres produkció mellett kristálytiszta vokállal.

A country and eastern stílust képviselő Fonográf (Szörényi Levente - ének, gitár; Bródy János - steel gitár; Tolcsvay László - ének, gitár, billentyűs hangszerek; Móricz Mihály - ének, gitár; Szörényi Szabolcs - basszusgitár; Németh Oszkár - dob) 1974 és 1984 között hat stúdióalbumot készített. A Fonográf I. 1974-ben, a Na mi újság, Wágner úr? 1975-ben, az FG-4 1976-ban, az Edison-Fonográf Album 1977-ben, az Útközben 1978-ban, a Jelenkor pedig 1984-ben jelent meg, miközben az együttes több albumot készített Koncz Zsuzsának, Halász Juditnak és zenéltek az István, a király felvételén is. 

A Fonográf együttes a szerdai sajtótájékoztató után: Németh Oszkár, Tolcsvay László, Szörényi Levente, Bródy János, Szörényi Szabolcs és Móricz MihályFotó: Szaka József

Szörényi Levente elmondta, hogy bár a zenekarozásba már jó ideje belefáradt, ez nem jelenti azt, hogy időről időre ne lépne színpadra. Erről azt mondta, hogy „ez egyre nagyobb kihívás az idő múlásával”. Rosta Mária, a Fonográf-koncert producere elmondta, hogy egyszeri eseményről van szó, tehát

sem turné, sem lemez nem lesz.

A 2018-as Fonográf-koncertet az egyre erősebb közönségigény miatt rendezik. Az elmúlt időszak teltházas Bródy-, Koncz Zsuzsa- és Zorán-koncertjei azt bizonyítják, hogy az emberek nagyon kíváncsiak a régi kedvencekre.

Szörényi Levente a Fonográf stílusáról azt mondta, hogy sokfajta zenei világot képviselt, és ezért kezdtek country zenét játszani, mert első szólólemezén, az 1974-ban megjelent Utazás-on ezt a műfajt akarta kipróbálni, és ezen az albumon már valamennyi későbbi Fonográf-tag játszott. Az együttes születéséről Bródy János azt mondta, hogy az Illés együttes utolsó időszakában működött KITT Egylet több produkciót egyesített (Koncz Zsuzsa, Tolcsvayék és a Trió), és ez a közösség alapozta meg a Fonográfot. Azt is mondta, hogy „a Fonográfnak köszönhetem, hogy az Illés után megmaradtam zenésznek egy olyan helyzetben, amikor az bizonyos értelemben nem volt eleve eldöntött.

A Fonográf idején szereztem a legjobb szövegeimet.

meg kellett tanulnom úgy írni, hogy az átmenjen a hatalom szűrőjén, miközben jól énekelhető, szép dalokat eredményezzen. A Fonográfban kezdtem steel gitározni is, így lettem akkor Magyarország egyetlen és legjobb steel gitárosa.” Bródy János azt is mondta, hogy a mai fiatal előadók közül a Margaret Island viszi tovább a Fonográf zenei hangsúlyait, hangulatát.

A zenekar készített angol nyelvű lemezt, számos nyugat-erópai országban játszott, és közel állt a nemzetközi karrierhez. Szörényi Levente szerint az áttörés azért maradt el, mert az azóta elhunyt akkori osztályvezetők és igazgatók nem álltak pozitívan az ügyhöz.

Tolcsvay László úgy fogalmazott, hogy

a Fonográf baráti és lelki társulás is volt,

miközben a zenei megnyilvánulás a végtelen szabadság jegyében zajlott. Bródy János a koncertről azt mondta, hogy mivel a közönség a régi hangzásra kíváncsi, nem akarják más hangszerelésben, újragondolva játszani a dalokat, persze a hangszerek azóta modernebbek lettek.