Lehet, hogy jövőre sem osztják ki az irodalmi Nobel-díjat

Lars Heikensten
Lars Heikensten, executive director of the Nobel Foundation poses after a press conference presenting the future Nobel Center to be built on Blasieholmen, along StockholmŐs central waterfront on May 24, 2016 in Stockholm. / AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND
Vágólapra másolva!
Ha nem áll helyre a Svéd Akadémiába vetett bizalom, akkor elhalaszthatják az irodalmi Nobel-díj 2019. évi átadását is – mondta pénteken Lars Heikensten, a Nobel-alapítvány igazgatója a svéd rádiónak adott interjújában.
Vágólapra másolva!

A Svéd Akadémia május 4-én jelentette be, hogy idén nem ítélik oda az irodalmi Nobel-díjat, mert megrendült a közbizalom a szexuális zaklatási és összeférhetetlenségi botrányba keveredett testület iránt, amelynek munkáját a tagok jó része bojkottálja.

Lars Heikensten, aki igazgatóként a Nobel-díjak „tekintélyéért” felelős, közölte, hogy 2019-et illetően sem fogalmaztak meg határidőt a díj átadására. Az alapítvány úgy döntött, hogy

Megjegyezte, vannak intézmények, amelyek szívesen lépnének az akadémia helyébe az irodalmi Nobel-díjas kiválasztását illetően: „Számos javaslatot kaptunk alternatív intézményektől a díj odaítéléséről, sokan hajlanának rá.”

Lars Heikensten Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Az 1786 óta működő Svéd Akadémiát alapjaiban rázta meg, hogy Katarina Frostenson költőt, a 18 tagú testület egyik tagját és francia férjét, Jean-Claude Arnault-t súlyos vádak érték. A fotós férjet azzal vádolják, hogy számos nőt molesztált, továbbá köze van a Nobel-díjasok nevének idő előtti kiszivárogtatásához, a költőnő pedig eltitkolta, hogy érdekeltsége van egy feladatával összeegyeztethetetlen vállalkozásban. Arnault tagadja a szexuális zaklatással és a szivárogtatással kapcsolatos vádakat.

A botrányok nyomán különböző okokból az akadémia hat tagja jelentette be, hogy visszavonul a testület munkájától.

Heikensten szerint a bizottság tagjainak mérlegelniük kell, hogy maradnak vagy lemondanak, hasznára vannak-e a Nobel-díjnak.

A héten Sara Danius, az akadémia volt vezetője, aki a botrány miatt mondott le, felvetette, hogy a testület megmentése érdekében az összes bizottsági tagnak távoznia kellene. „Véleményem szerint az összes akadémiai tagnak le kellene mondania, és egy külső testületnek kellene kineveznie az új tagokat” – mondta az SVT svéd rádiónak nyilatkozva.