Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Megmutatjuk, hol született Drakula

The ruin of Slains Castle at Cruden bay in Aberdeenshire, Scotland. Built around an existing tower house in 1597.
Vágólapra másolva!
Dísztáblát kap az a skóciai fogadó, ahol Bram Stoker megalkotta a világirodalom egyik legrettegettebb figuráját, Drakulát.
Vágólapra másolva!

Bram Stoker ír író egy skóciai fogadóban írta a Drakulá-t, és egy skóciai örökségvédő szervezet, a Historic Environment Scotland dísztáblát állíttat a hotel falára az író és rettegett alakja, Drakula emlékére. A szervezet közlése szerint az aberdeenshire-i Kilmarnock Arms Hotelben egy különleges dísztábla fogja hirdetni, hogy az ír szerző annak idején ott vetette papírra világhírű regényének első fejezeteit.

A szervezet 2012 óta minden évben dísztáblákat helyez ki olyan épületeken, ahol híres emberek éltek vagy dolgoztak. Stokeré az 57. dísztábla, amelyet felavatnak. Stoker 1847-ben született Dublin szomszédságában. Köztisztviselőként helyezkedett el, és tízévi hivatalnokoskodása idején

csak az árulta el az irodalom iránti vonzódását,

hogy az egyik helyi lapba, honorárium nélkül, színikritikákat írt. A kor híres és bálványozott színésze, Sir Henry Irving Hamletjéről írott kritikája felkeltette Irving érdeklődését, akivel hamarosan életre szóló barátságot kötöttek. Stoker Irving hívására költözött Londonba, ahol a színészfejedelem tulajdonában lévő Lyceum Színház üzleti menedzsereként dolgozott.

A környékbeli Slains kastély romjai, amelyek állítólag inspirálták Stokert Forrás: Shutterstock

Egy Aberdeenshire-ben töltött, 1893-as vakáció után minden évben egy hónapot a tanácsi területen fekvő Cruden Bay-ben töltött, ahol könyvein dolgozott. Így születtek a Drakula első fejezetei a Kilmarnock Arms Hotelben. A közelben fekvő, 16. századi Slains Kastélyról úgy tartják, hogy ez szolgált inspirációként az író számára a Drakula kastélyában játszódó drámai jelenetek megalkotásához.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről