Félmillió eurót érő művek áztak el Velencében

Vágólapra másolva!
A magas vízállás miatt elázott Joan Miró két falikárpitja Velencében. Az egyenként félmillió euró értékűre becsült műveket egy speciális kárpitműhelybe szállították szárításra és tisztításra. Remélik, hogy sikerül megmenteni őket a sós víz okozta rongálódástól.
Vágólapra másolva!

Elázott Joan Miró katalán festőművész két falikárpitja Velencében a magas vízállás miatt. Az egyenként félmillió euró értékűre becsült művek egy csütörtökön nyíló kiállításra érkeztek a Zaguri-palotába, ahol még kicsomagolás előtt álltak az épület második emeletén.

Özönvíz Velencében

Az esőzés és az erős szél miatt víz alá került a város.

A szokatlanul magas vízállás okozta nyomás miatt az emeleti mosdóban csőtörés volt hétfő délután, és a víz elárasztott pár helyiséget, ahol világhírű művészek, köztük Kandinszkij és Botero alkotásai is vártak a kicsomagolásra. A kiállítóhely személyzete élőláncot alkotva menekítette a műveket,

Joan Miró két falikárpitját azonban elérte a vezetékből kizúduló víz,

amelyhez sós tengervíz is keveredett. Az elázott Miró-műveket kedden egy Astiban lévő speciális kárpitműhelybe szállították szárításra és tisztításra, remélve, hogy sikerül megmenteni őket a sós víz okozta rongálódástól.

Velencében kedden 156 centiméteres vízállást mértek, ami szokatlanul magasnak számít. Több mint 80 év alatt mindössze ötször fordult elő korábban, hogy a vízszint átlépte a 150 centiméteres küszöböt.