Látogatócsúcsot hozott az idei Sziget Fesztivál

Sziget fesztivál 2018.08.13. hétfő, 6. nap
Vágólapra másolva!
Bár pontos látogatói szám csak szerdára várható, biztosan látogatócsúcsot ért el a 2018-as Sziget. 
Vágólapra másolva!

Csak szerdán lesznek pontos adatok a teljes látogatottságot illetően, mégis már a fesztivál utolsó napján, kedd este bejelentette a fesztivál főszervezője, Kádár Tamás, hogy rekordlátogatás volt az idei Szigeten:

több mint félmillió belépést regisztráltak.

Az eddigi látogatócsúcs a 2016-os 496 ezer volt, aztán tavaly volt egy kis visszaesés, akkor 450 volt a vége. Idén a szombati (a fő fellépő a Mumford & Sons volt), a vasárnapi (Dua Lipa) és a hétfői (Kygo) nap is telt házas volt, és elképzelhető, hogy a keddi is így zárt.

Sziget Fesztivál 2018. 08. 13. hétfő, 6. nap Fotó: Rockstar Photographers

Kádár Tamás azt mondta, „a csúcsdöntés annak is köszönhető, hogy a tavalyi, kicsit szerencsétlenebben alakult fellépői felhozatal után idén a befektetőkkel közösen 12 százalékkal, 8,6 milliárd forintra tudtuk növelni a költségvetést, ez

Csak a nagyszínpados fellépőkre egymilliárddal többet költhettünk. De a látogatószám nemcsak pénzkérdés, szerencse dolga is, ki ér rá az adott héten a nagy sztárok közül, ki van éppen turnén, vagy ki készít éppen lemezt, mert akkor hiába hívjuk, nem fog eljönni.”

A 2018-as húzónevek közé tartozott a már említetteken túl például Lana Del Rey, Shawn Mendes, Liam Gallagher, Lykke Li, az Oscar and The Wolf, Bonobo, a Bastille, és a War On Drugs is. Kádár Tamás elmondta, hogy a Sziget hagyományainak megfelelően idén is számos olyan koncert, program volt

nagyon sikeres, amely kisebb, sok esetben nem zenei,

hanem egyéb kulturális helyszíneken, sátrakban zajlott. „Például az A38 színpadon fellépett egy DJ, aki aztán tegnap éjfélkor, a program befejeződése után a nagyszínpad keverőállása mögött adott meglepetésbulit. Mindenképpen meg kell említenem, hogy a Cirque du Sziget helyszínen olyan előadásokat láthatott a közönség, ami az egész világon különlegesnek számítana.”

A Sziget telt házas cirkuszi sátra Fotó: Rockstar Photographers

Az utolsó estétől eltekintve, amikor vihar söpört át a szigeten, a fesztivál idején szinte végig kánikulai hőség volt, ami egyébként a szokásosnál több feladatot rótt a Sziget csapatára. Kádár Tamás azt mondta erről, hogy „figyelni kellett arra, hogy a vendégek zavartalanul vízhez jussanak, hűtés céljából számos ponton helyeztünk ki párakapukat. Az egészségügyi személyzetnek is sok dolga volt a napszúrásgyanús esetek miatt.” Amúgy az idei Szigeten összességében

nem történt komolyabb baleset vagy súlyos egészségügyi probléma,

a fesztivál kirívó problémák, botrányok nélkül zajlott le. „Kétségtelenül sokak számára volt bosszantó, hogy az amerikai rapper, Kendrick Lamar a nyitónapon, múlt szerdán az általa hozott hangtechnika-problémái miatt háromnegyed órás késéssel kezdte el főműsoridős koncertjét. Mivel a nagyszínpadon a Sziget közelében lakók miatt 23 órakor be kell fejezni a koncerteket, a sztár show-ja ennyivel rövidebb volt, bár egy picit tovább játszott, így teljesítette az elvárt minimumot” – mondta Kádár Tamás.

A kánikulában sokan saját megoldásokat is kitaláltak a lehűlésre Fotó: Rockstar Photographers

Kádár Tamás tavaly vette át a főszervezői teendőket Gerendai Károlytól. A Sziget Kulturális Szervezőiroda többségi, 70 százalékos tulajdonosa tavaly év elején a Providence Equity Partners amerikai befektető lett. „Az idei Sziget

de pontos adatokat csak akkor tudok mondani, ha már látom a vendéglátói forgalom és a végleges jegyeladási számok alakulását, a végleges elszámolásokat”. Az idei Szigeten számos programmal ünnepelték Izrael Állam megszületésének hetvenedik, illetve Nelson Mandela egykori dél-afrikai elnök, emberi jogi harcos születésének századik évfordulóját. A fesztivál rendszeresen támogat jótékony célt szolgáló ügyeket; ezek egyikeként a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal karöltve a Greener Sziget kezdeményezés adománygyűjtő akciót hirdetett a fesztivál végén már nem használt kempingfelszerelések eljuttatására a rászorulóknak.