A Sziget Fesztiválhoz az elgondolkodtató performanszok már ugyanannyira hozzátartoznak, mint a világsztárok nagyszínpados koncertjei. A Tünet Együttes is meglepte a közönséget: előadásuk elején elkérték a szemetet a nézőktől, amivel aztán az előadás végére jól ellepték az egyik szereplőt.

A Tünet Együttes már legalább 15 éve működik, és alapításuk óta rendszeresen részt vesznek a Sziget Fesztiválon. Korábban előfordult, hogy egy komplett darabot hoztak a színházi sátorba, idén azonban direkt kérték, hogy a performanszukat szabadtéren adhassák elő.  

Te szemét című előadás a SzigetenFotó: Major Kata - Origo

A Te szemét című előadásukat évekkel ezelőtt már a budapesti Széll Kálmán téren is előadták, idén pedig rendesen meglepték vele a fesztiválozókat. Az előadás legelején ugyanis a táncosok óriási szemeteszsáknak öltözve mentek körbe a nézőtéren, és

elkérték a szemetet mindenkitől,

aki az előadást várta. A performanszban nem ez volt az egyetlen meglepetés, volt még divatbemutató is, ahol az új kollekció PET-palackokból és zacskókból állt, és volt még sepregetés, és seprű dobálás is. Az előadás végén az egyik szereplőt magára hagyták, és teljesen ellepete a szemét.

Az előadás végén az egyik szereplőt teljesen ellepte a szemétFotó: Major Kata - Origo

„Ez a Tünet Együttes korábbi produkciójának a felújítása, és az embernek a szeméthez való viszonyával foglalkoztunk. Ha már ilyen filozófikusan belemegyek, akkor az is felmerült kérdésnek, hogy egyáltalán mi számít szemétnek? Ezért volt a performanszban olyan sok minden” – mondta Szász Dániel, a Tünet Együttes egyik alapító tagja és táncosa.

Szász Dániel az előadás utánFotó: Major Kata - Origo

Azt is hozzátette, hogy akár egy ember is szemétté válhat. „Tulajdonképpen ha a szemetet ruhának használom, akkor már nem is szemét, hanem ruha. Míg ha egy emberrel már nem foglalkozik senki, akkor talán ilyen csúnya módon az embert is lehet szemétnek nevezni. Ilyen gondolatok forogtak a fejünkben.”.